Grove vafler
Oppskrift – Et godt frokostalternativ
75 g hvetemel
75 g fullkornsmel
1,5 ts bakepulver
1 ts støtt kanel
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker
1 ss kokosolje
1 egg
2,5 dl skummet melk
2,5 dl skyr
1 moden banan
4 ss friske blåbær
Grove vafler:
Bland de tørre ingrediensene sammen i en bolle. Ha kokosolje, egg og melk i en annen bolle, og bland de tørre ingrediensene i. Rør det hele godt sammen til røren er glatt og uten klumper. Varm opp vaffeljernet. Legg 3-4 ss røre inn midt på jernet, og stek vaflere i ca. 4 min, eller til de er gylne og sprø. Ha skyr i en bolle, og rør banan og blåbær ut i den – server grove vafler sammen med skyren.
APPELSINMARMELADE
oppskrift
1,5 kg vaskede appelsiner
2 vaskede sitroner
2 ¾ kg sukker
Kok appelsiner og sitroner i 3 l vann i 3 timer. Skjær appelsinene i båter og skrap ut fruktkjøttet og legg det i en kjele. Tilsett 2 store skjefuller av kokevannet og kok i 10 minutter. Skjær appelsinskallene i strimler og legg dem tilbake i kokevannet. Legg et rent kjøkkenhåndkle i en sil og sil den avkjølte massen. Press først med en tresleiv og samle deretter alt i et rent kjøkkenhåndkle og press all væsken ut. Hell det ned sammen appelsinskallene og la det hvile tildekket natten over. Dagen etter varmer du blandingen opp og tilsetter sukkeret. Rør grundig. Blandingen må ikke koke før sukkeret er helt oppløst. La marmeladen koke i 3-4 timer til den er helt mørk.
NUTELLA
Oppskrift
200 g mørk sjokolade, helst 70-85 % kakaoinnhold
75 g hasselnøttkjerner
1 boks søt kondensert melk
150 g mykt smør
Rist hasselnøttkjernene i ovnen ved 180 grader i 5-6 minutter til ytterlaget revner og blir sprø. Skrubb vekk de mørke hinnene. Finhakk nøttene. Smelt sjokoladen, og bland i nøttene, den kondenserte melken og smøret, og rør alt godt sammen. Fyll i glass og oppbevar i kjøleskapet.
PÆREMARMELADE
Oppskrift
500 g pærer
½ dl vann
1 økologisk sitron
1 vaniljestang, delt i to
200 g sukker
Skrell pærene, fjern kjernehusene og skjær dem i små biter. Kok dem opp sammen med vann, sitronsaft, ingefær og vaniljestang og la det koke i 15 minutter under lokk. Tilsett sukkeret og la marmeladen koke i ytterligere 10 minutter. Fjern vaniljestangen og hell marmeladen på rene, skåldede glass.