Hjemmelaget tacokrydder

Hjemmelaget tacokrydder lag selvOppskrift

6 ss chili eller chipotle-pulver (pass på at pulveret ikke inneholder andre kryddere enn chili, noe som forekommer i Norge).
4 ss spisskummin
2 ts hvitløkspulver
2 ts løkpulver
2 ts røkt paprikakrydder
1/2 ts kajennepepper
2 ts oregano
2 ts salt
1 ts sort pepper

Fremgangsmåte tacokrydder

  1. Varm opp en stekepanne og rist spisskummin på høy varme i cirka ett minutt. Dette for å fremheve kryddersmaken.
  2. Ha alt krydderet i en finkutter, gjerne en grinder som ofte medfølger som tilbehør til stavmikseren. Mal det så fint du kan. Lag gjerne en dobbel porsjon som du har over i en lufttett beholder til senere bruk.
  3. Blandingsforholdet til normale smaksløker er én teskje per 100 gram med kjøtt.
  4. Oppbevar tacokrydderet på et lufttett glass.

Tips til tacokrydder: Får du tak i røkt og tørket chipotle, kan dette med hell sette en ekstra god smak på tacokrydderet. Da bytter du det ut med chili eller chipotle-pulveret.

Foto/Tekst: Snorre Jøllanger // Studio Isidor / Knut Whist

Fredags-taco er ikke meksikansk mat

Cinco de Mayo - Fredags-taco er ikke meksikansk mat

Cinco de Mayo er en meksikansk helligdag som oppsto etter at meksikanerne seiret i den franske invasjonen av Puebla. Nå feires dagen med musikk, dans, parader og mat. Bli med på feiringen! Ved å innta en kulinarisk opplevelse som overstiger fredags-tacoen flere hakk, vil du kjenne deg som en meksikaner på denne dagen du også.

SPRØ MAISTORTILLAER MED KJØTT OG BØNNER

Sprø maistortilla med kjøtt og bønnerOppskrift (12 stk.)

180 g maismel
1 ts salt
2 ss romtemperert meierismør
120 g vann

Sett stekeovnen på 200 grader. Kna maismel, salt og smør godt sammen. Tilsett vannet og kna videre til en litt bløt deig. Del deigen i 12 like deler.

Ha litt vann på hendene og form deigbitene til små boller. Legg dem på bakepapir. Form hver ball til en flat sirkel med hendene og legg plastfolie over dem. Kjevle deretter hver sirkel til de er ca. 3 mm tykke.

Fjern plastfolien og legg tortillaen med papiret vendt opp i en tørr stekepanne. Når den har festet seg fjerner du papiret og steker den i 1 minutt på hver side. Brett hver tortilla over ovnsristen og la de tørke i ovnen til de er sprø og gylne, ca. 8-12 minutter.

Fyll:

400 g kjøttdeig
1 boks skåldede tomater
400 g økologiske kidneybønner, f.eks. Go Green
1 stor boks mais
1 ss fajitaskrydder/tacokrydder, oppskriften finner du her

Fersk koriander etter smak

Stek kjøttdeigen i litt olje i en høy stekepanne. Tilsett tomatene og fajitaskrydderet, og la det koke i ca. 40 minutter. Tilsett bønnene og maisen de siste minuttene slik at de blir gjennomvarme. Server i sprø maistortillaer og garnér med koriander etter smak.

MEKSIKANSK YTREFILET OPPSKRIFT MED TEQUILA OG LIME

Helstekt ytrefilet med meksikansk vri Kulinarisk.no1 helt stykke ytrefilet av okse, ca. 700 gram

Marinade:

1,2 dl tequila
3 lime, saften av dem
1 dl olivenolje
1 løk, delt i fire
3 hvitløksfedd, delt i to
2 ts røkt paprikapulver
Salt og nykvernet pepper

Til steking:

Smør og olje
Tacokrydder

Til servering:

2 jalapeno, skåret i tynne skiver
1 halv potte koriander, finhakket
2-3 lime, saften av dem

Bland ingrediensene til marinaden i en plastpose og legg den i en bolle. Legg fileten i posen og knyt den. La fileten ligge i 3-4 timer, og snu posen et par ganger underveis.

La fettet bli lett brunt i grillpannen, hvis du har én, hvis ikke bruk en stekepanne. Legg så   fileten i og brun den pent rundt det hele. Legg deretter fileten i en passende langpanne. Stek ved 125 C i 20-30 minutter til steketermometeret viser 56-60 C (rød til rosa kjerne). Ta fileten ut og la den hvile i 10 minutter før du skjærer den i skiver.

Mens fileten hviler, freser du jalapeno og koriander i pannen, og avslutter med en skvis lime. Resten av limen skjæres i båter og serveres til steken. En grønn salat som inkluderer avokado og mais er godt tilbehør, samt råris.