Løksuppe

LøksuppeOppskrift (4 personer)

6 løk (ca. 1/2 kg)
1 ss smør
2 ss sukker
1 l hønsekraft
1 dl hvitvin
1 ts salt
1 krm hvit nykvernet pepper
1/2 krm timian
2 laurbærblad
8 ristede grove baguetteskiver
1 dl revet hvitost
2 ss smeltet smør

Løksuppe
Skjær løk i tynne skiver, og stek den i smøret i en stor gryte. Dryss sukkeret på løken, og la den bli myk og gyllen. Tilsett kraft, vin og laurbærblad, og la suppen koke videre i ca. 15 minutter. Smak den til med krydder og hell suppen over i fire ildfaste former. Legg de ristede loffskivene oppå og strø på ost. Drypp så det smeltede smøret over osten. Løksuppen gratineres i stekeovnen ved 275 C.

Historie
Helt siden romertiden har løksuppe vært en populær rett som ble sett på som fattigmannskost. Løk var lett å dyrke og billig å kjøpe.  På 1800- tallet ble den modernisert. Den ble tilsatt kraft, ristet brød, ost og karamellisert løk før den ble gratinert i ovn. Rundt 1960-tallet ble suppen populært i store deler av verden og den er fortsatt rimelig og god.

Her finner du flere nydelige supper!

HVITLØKSBRØD MED RØDLØK

Hvitløksbrød med rødløkOppskrift

1 dl, pluss 2 ss extra virgin olivenolje
Ca. 2 dl varmt vann (45 grader)
1 ss honning
40 g tørrgjær
7 dl hvetemel
1/4 ts havsalt
1 rødløk, finhakket
4 hvitløksfedd, finhakket
1 håndfull ferske salvie- og persilleblader, finhakket
1 ss olivenolje
2 økolgiske sitronbåter

Rør 1/2 dl varmt vann og honning sammen. Rør ut gjæren. La blandingen hvile i 10 minutter. Kjør hvetemel og salt i en kjøkkenmaskin med eltekrok. Tilsett 1 1/2 dl varmt vann og gjærblandingen. Kjør på middels hastighet til deigen slipper kantene. Smør inn en stor bakebolle med olje. Form deigen til en ball, og legg den i bakebollen. Snu deigen slik at den er dekket av olje.Dekk med plastfolie, sett på et lunt sted for å heve til det dobbelte, i ca. 1 time. Plasser en pizzastein hvis du har i ovnen. Hvis ikke kle en stekeplate med bakepapir Forvarm ovnen til 260 grader. Elt deigen i bollen. Dekk den til og og la den heve igjen til dobbelt størrelse i ca. 45 minutter. Del deigen i 4 like deler. Form hver del til en ball. Plasser på en melet benk, dekk med plastfolie, og la den hvile i 10 minutter.

Kjevle ut deigen til en rund form på ca. 20 cm. Overfør den til bakepapiret eller pizzasteinen. Vend løk, hvitløk og urter i 1 ss olivenolje, og fordel blandingen på midten av brødene. Skyv brødene over på steinen eller stekeplaten. Stek til brødene er gyldne i ca. 10-12 minutter. Press sitron over brødene og server.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.