Kremet blåskjellsuppe

Kremet blåskjellsuppeOppskrift (4 personer)

1 kg blåskjell
¼  sellerirot
2 stilker fersk bladpersille
2 dl  tørr hvitvin
3 dl fiskekraft
2 dl  kremfløte
Kajennepepper
Salt

Kremet blåskjellsuppe
Skrubb blåskjellene og kontroller at alle skjellene er lukket. Kast de som er tvilsomme. Skjær sellerien i små terninger. Plukk bladene av persillestilkene, og ta vare på både stilkene og bladene. Kok opp vin og kraft og legg i selleri, persillestilker og blåskjell. Legg på lokk og kok blåskjellene til de åpner seg, ca. 4 minutter. Ta opp skjellene med en hullsleiv.

Mos sellerien godt i kraften og sil den. Kok opp kraften med fløte og smak til med kajennepepper og salt. Legg blåskjellene i suppen.

Server suppen i varme suppetallerkener med hakket bladpersille på toppen og med godt brød til. Vi stekte baguetteskiver i grillpannen og drysset extra virgin olivenolje over dem.

Blåskjellene kan du kjøpe i butikken, men de smaker enda bedre om du plukker de selv rett fra havet. Her finner du blåskjellvarsel som viser hvor du kan plukke og spise blåskjellene og ikke. Følg alltid med på at det er trygt og sjekk blåskjellvarsel hos matportalen.no.

Havets delikatesse byr på så mye godt. Flere steder i landet kan du plukke blåskjell og nyte litt luksus i hverdagen. Denne retten kan også være en god idé til helgens selskapeligheter. Vi lager ofte en deilig kremet blåskjellsuppe.

Varm deg med hjemmelaget kremet blåskjellsuppe

La dette bli en suppehøst!

Nesten ingenting er så godt – og sunt som en god og varmende suppe. Når de fargerike løvene faller på bakken ute, er det duften og synet av den like fargesterke suppetallerkenen som gleder mest hjemme.

Hjemmelaget suppe fra bunnen av

Suppe gir god kraft til en sliten kropp, og mer energi til en sprek.

Samles rundt gryten

Glem posesuppen! En god suppe lager du hjemme på én, to og tre.

Det er sosialt å møtes rundt en stor suppegryte, med hver sin bolle mellom nevene. Dette kan være ved anledninger som på høstdugnaden til borettslaget, en ekstra hyggelig lunsj med kollegaer, eller med familie og venner i heimen. Suppe er også romantisk, eller perfekt for den som vil kose seg alene.

Suppemåltidet er som oftest rimelig å stelle i stand, ettersom du kan lage store mengder og fryse suppen ned. Dette er praktisk til de gangene du ikke har like god tid til å lage deg et næringsrikt måltid. Suppe holder seg også flere dager i kjøleskap.

Det krever få forkunnskaper for å lage seg en god suppe. Du har vel hørt historien om fanten som kokte suppe på en spiker? En spikersuppe kan være en tynn suppe laget av enkle ingredienser, eller av «ingenting» som i eventyret. Benytt deg av ferdig oppskrift, eller av innfallsmetoden.

Tre grønnsaker

Suppe er en ypperlig måte å innfri noen kjøttfrie måltider på. Da er suppen både rensende og lettfordøyelig for kroppen. Det finnes gode vegetar- og veganske alternativer.

Førstnevnte kan ha grønnsaker og fløte i, mens det veganske ofte er basert på havre- eller kokosmelk. En tommelfingerregel er at du bør ha minst tre grønnsaker i tillegg til poteter for å lage en god grønnsakssuppe.

Her er et knippe ingredienser som aldri er feil i en god suppetallerken, riktignok i rett kombinasjon; blomkål, brokkoli, gulrøtter, gul løk, kålrot, erter, kikerter, tomater, linser, purre og squash.

Kjøtt- og fiskesupper gir næring og fylde til smaken. De som er opptatt av helse og enda mer smak, tilfører suppen kraft.

Men har du prøvd deg med klippfisk? Gjør det neste gang hvis du liker å eksperimentere. Ofte vil noen urtekvaster på toppen kunne gjøre susen, gjerne også en klatt Crème fraîche. Ikke glem en god runde med pepperkvernen. Salt bør du vente med, og la gjesten bestemme når maten vel er servert.

Går til alt

Nordmenn er glade i supper, men hvorfor? Den putrende gryten sprer varme duftnoter i heimen, men kan også fint tas med på termosen ut på tur i skog og mark. Man kan bruke spiseskje, eller slurpe den i seg ute.

Litt godt nybakt brød ved siden av med smør, gir tyggemotstand og hjelper på mettheten. Men har du nok med poteter i suppen, så blir du mett uansett.

Suppe er et barnevennlig måltid. Alle liker suppe. Det er også lettere for eldre å spise dette enn mye annen mat.

En suppe kan spises kald, som i gazpacho eller avokadosuppe med pillede reker, og varm som i tomatsuppe med egg. Næringsstoffene til tomaten tas ekstra godt opp av kroppen sammen med nykvernet pepper, når suppen er varm.

Finner du en god suppeoppskrift, så skriv den for all del ned. Man blir ikke lei en god suppe, men kan ta frem oppskriften om høsten, år etter år.

Én sak er sikker – en suppe blir hva du gjør den til selv. Og om høsten er det perfekt mat – for fattig og for rik.

PERSILLEROTSUPPE MED RØKELAKS

Persillerotsuppe med røkelaksOppskrift (4-6 porsjoner)

800 g persillerot
8 dl grønnsakskraft
1 løk
1 purreløk, kun den hvite delen
3 mellomstore poteter
2 dl fløte
150 g røkelaks i skiver
30 g smør
Dill, salt, hvit pepper, sitronsaft og muskat til å smake til med

Skjær grønnsakene grovt. Smelt smør i en stor tykkbunnet gryte, og stek grønnsakene i et par minutter.  Tilsett grønnsakskraft, kok opp og kok videre på lav varme med lokk på til grønnsakene er møre, ca. 20-25 minutter. Kjør suppen med en stavmikser til den er helt jevn. Tilsett fløten og smak suppen til med krydder og sitronsaft. Server suppen med røkelaksskiver og litt dill som pynt.

Persillerotsuppe

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.