Påskenøtt

Oppskrift

Kakebunn:
5 eggehviter
150 g sukker
1 ss potetmel
50 g hakkede valnøtter
50 g hakkede mandler
100 g kokesjokolade

Fyll til påskenøtt:
400 g kremost naturell
1 dl kremfløte
150 g sukker
2 ts vaniljesukker
Revet appelsinskall fra 1 appelsin (ca. 1 ss)
5 eggeplommer

Pynt:
Hakket sjokolade og nøtter etter smak ( kvikk lunch, snickers, kokesjokolade, mandler, valnøtter ol.).

Påskenøtt:
Fremgangsmetode:
 Skill eggehviter og eggeplommer, og pisk eggehvitene stive. Tilsett litt og litt av sukkeret mens du hele tiden pisker eggehvitene til du har fått en stiv marengs. Bland de hakkede valnøttene, mandlene og kokesjokoladen med potetmelet og vend dette så inn i marengsen.

Hell massen i en rund bakepapirkledd form på ca. 24-26 cm i diameter. Stek kaken midt i ovnen på 175°C i ca. 30 min, og avkjøl kaken i formen til den er helt kald.

Mens bunnen avkjøles, lager du fyllet. Ha kremost, kremfløte, sukker, vaniljesukker og revet appelsinskall i en bolle. Pisk dette til en smidig krem, og rør så inn én og én eggeplomme.

Hell fyllet over kakebunnen i formen og stek kaken videre midt i ovnen på 175°C i ca. 30 min til.
Avkjøl kaken helt i formen, gjerne i kjøleskapet over natten. Fyllet kan virke litt løst/flytende når kaken er nystekt, men vil stivne når kaken avkjøles.

Pynt med hakket sjokolade og nøtter

Annet: Påskenøtt er holdbar i flere dager i kjøleskap og kan også fryses

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

SÅ DIN EGEN KARSE TIL PÅSKE

PåskenøttÅ så karse er en for noen en påsketradisjon. Vi sår den i eggeskall, så har vi samtidig gjort unna påskepynten! Karse er deilig i salater, i eggeretter og på brødskiver med kjøttpålegg. Det tar ca. en uke fra du sår til du kan begynne å høste, så tiden er inne hvis du vil ha den klar til påsken.

Karsefrø
Eggeskall, skylte og tørre
Jord
Vann
Eggekartong

Sett eggeskallene i en eggekartong. Fyll litt jord i hvert eggeskall. Karse trenger bare vann og et tynt vekstlag. Så frø i hvert av skallene. Etter en ukes tid har du karsen klar.

Karse

FYLTE PÅSKEHARER

I enkelte europeiske land er vanlig å bake en rekke boller og kaker formet som påskeharer. Disse kan være med og uten fyll, søte eller salte. Påskeharen her er fylt med kjøttdeig grønnsaker og pyntet med sesamfrø!. Maler til figurene skjærer du til etter eget ønske og fantasi. Av eventuelle rester av deigen kan du lage rundstykker.

PåskeharerOppskrift (12 stk.)

125g smør
175g kesam
275 g mel
300 g kjøttdeig
1 gulrot
1 løk
2 ss rømme
80 g revet ost
1 eggeplomme
2 ss vegetabilsk olje
2 ss sesamfrø
Salt og pepper

Bruk kjøkkenmaskin og bland mykt smør, mel og salt. Tilsett kesam og bland alt godt sammen. Form deigen til en ball, pakk den inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i 45 minutter. I mellomtiden lager du fyllet. Finhakk løken og rasp gulroten. Stek så løken i en stekepanne med olje til den er gyllen. Tilsett deretter kjøttdeigen og gulroten og stek til det er gjennomstekt. Til slutt tilsetter du rømme og revet ost, og smaker til med salt og pepper. Kjevle ut deigen og lag sjablonger til påskeharene. Skjær ut til tolv figurer. Skjær små hull i halvparten av disse for at damp skal kunne slippe ut. Legg de utskårede figurene uten hull på bakepapir, fukt kantene med vann og legg på kjøttfyll. Legg så på den andre delen av figuren, fest dem rundt kantene og brett ned et av ørene. Pensle de med pisket eggeplomme, dryss sesamfrø over og lag øyne og nese med f.eks tørket frukt eller krydder. Stek dem i 15 minutter på 220 grader.

Påskeharer

SJOKOLADEKAKE MED APPELSINSIRUP

Sjokoladekake-oppskrift-med-appelsinsirup
Oppskrift

300 g mel
175 g sukker
175 g melk
1 dl luktfri vegetabilsk olje
1 egg
2 toppede ss  kakaopulver
1 ss vaniljesukker
Skallet av 1 appelsin
1 ts bakepulver

Appelsinsirup
1 1/2 dl vann
50 g sukker
2 ss honning
Saften og skallet av 1 appelsin
30 ml appelsinlikør
1 vaniljestang
1 kanelstang
3 kardemommefrø

Bland alle ingrediensene til kaken med en håndmikser til en glatt røre og hell den i en smurt ildfast form eller en kakeform på 20-30 cm. Stek ved 170 grader i ca. 30 minutter. La kaken avkjøles og drypp sirupen over. La kaken hvile i 15 minutter før du skjærer i den .

For å lage sirupen heller du vann og sukker i en gryte, og lar det koke opp. Del vaniljestangen på langs, og tilsett resten av krydderne. Kok videre i 10-15 minutter. Tilsett deretter appelsinsaft og honning, og kok i 5 minutter.

Sjokoladekake med appelsinsirup