Svinefilet med grønnsakspuré

Svinefilet med grønnsakspuréOppskrift (4 personer)

500 g svinefilet
400 g poteter
400 g brokkoli
400 g gulrøtter
1 1/2 dl melk
100 g hvitost
60 g smør
1 bunt gressløk
Revet muskat
Havsalt og nykvernet sort pepper
Smør og olje til steking

Skrell potetene, skjær dem i biter og kok dem til de er møre. Hell av vannet, og damp potetene tørre over middels varme. Hell ½ dl melk i og legg 20 g smør, salt og 1 klype revet muskat i. Når melken begynner å koke, ta kjelen av varmen og mos potetene til en puré. Gjør akkurat det samme med gulrøttene og brokkolien. Fordel osten i hver puré og rør hver enkelt godt sammen. Smak til med salt og pepper.

Fjern slintrer fra svinefileten og skjær den i medaljonger. Krydre med salt og pepper. Ha 1 ss olje og ½ smør i stekepannen og stek medaljongene i 2 minutter på hver side.

Legg svinemedaljongene i en smurt Ildfast form. Legg en pent formet dæsj med puré på hvert kjøttstykke og stek på 200 grader i 20 minutter. Dryss den ferdige retten med finhakket gressløk og server.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

PULLED PORK

Pulled porkOppskrift

1 svinenakke på ca. 1 ½- 2 kg

Saltlake:

2 liter vann
120 ml salt
100 ml sukker
3 laurbærblader

Dry rub (krydderblanding):

1 ss salt
4 ss paprikapulver
4 ss brun farin
½ ss støtt koriander
1 ss hvitløkspulver
1 ss kajennepepper
½ ss chilipulver

Rør salt og sukker ut i vannet til det er oppløst. Tilsett laurbærbladene og legg kjøttet i laken. Sett det i kjøleskapet i 12 timer.

Bland alle ingrediensene til ruben. Gni den inn i kjøttet, og stek kjøttet i en 100 grader varm ovn til steketermometeret viser 95 grader.

La kjøttet avkjøles litt før du river det fra hverandre med to gafler. Server med barbecuesaus, salsa oghvetetortillas eller med søtpotetchips og coleslaw.

Dette er ikke vanskelig å lage. Det er heller ikke mye arbeid da det meste gjør seg selv, men det krever at du setter av tid, så det er best å lage det i helgen. Denne oppskriften må du beregne 24 timer på. Først 12 timer i saltlaken, og deretter ca. 12 timer i ovnen. Retten er langtidsstekt svinekjøtt, som er så mørt, at det kan trekkes fra hverandre i biter med to gafler derav navnet. Du finner alltid svinenakke hos slakteren, men be din nærmeste kjøpmann om å bestille til deg hvis de ikke vanligvis har det i utvalget sitt.

Det er mange måter å marinere på og utallige mange smaker du kan tilsette, og det egner seg godt til å tilberedes både i ovn eller på grillen. Svinenakken er i utgangspunktet et saftig stykke kjøtt på grunn av de rikelige mengdene med fett, som smelter bort under tilberedningen, så det skal godt la seg gjøre at det blir tørt.

ALBONDIGAS MED TOMATSAUS

ALBONDIGAS MED TOMATSAUSOppskrift (6 porsjoner)

150 g kvernet svinekjøtt
150 g kjøtt- eller karbonadedeig
3 fedd hvitløk
50 g brødsmuler
1 egg
1 ts malt spisskummen
1 ts tørket koriander
1 ts malt muskat
Olivenolje til steking

Bland alle ingrediensene sammen i en bolle til du har en fast konsistens. Dekk til bollen og la den stå i kjøleskapet i en halv time. Deretter lager du kjøttbollene, ca en ss store. Varm opp olivenoljen i en tykkbunnet gryte på middels varme og stek kjøttbollene til de er brune og fine. Tilsett mer olje hvis nødvendig. Ikke legg for mange boller i stekepannen samtidig, da risikerer du bare at de koker. la de tørke av på kjøkkenpapir og hold dem varme.

Tomatsaus

1 løk, finhakket
1 fedd hvitløk, finhakket
3 bokser skåldede tomater
3–4 ts tomatpuré
1/2 ts kajennepepper
125 ml tørr hvitvin
Nykvernet pepper
1 ss olivenolje
100 gr finhakkede mandler

Bruk den samme gryten som til kjøttbollene, men hell av overflødig fett. Tilsett litt olivenoje og stek løken til den er myk og gjennomsiktig. Deretter tilsettes hvitløk og litt nykvernet pepper. Stek videre i et minutt. Tilsett vinen og la det koke i et minutt, før du tilsetter tomatene, mandlene og tomatpureen. Kok opp og la sausen putre i ca. 10 minutter. Tilsett kajennepepper og kjøttbollene og kok videre i 10 minutter. Klar til servering

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.