Medisterkaker
Oppskrift (4 porsjoner)
500 g medisterdeig
1 ts salt
1 ¼ ss potetmel
¼ ts pepper
1 krm ingefær
2-2 ½ dl melk
Rør medisterdeigen sammen med salt, potetmel og krydder. Spe med kald melk, litt om gangen, og rør deigen seig mellom hver gang. Form kakene med skje og våt hånd, og brun dem i smør i stekepannen. Etterstek dem på svak varme til de er gjennomstekte.
RIBBEMIDDAG OPPSKRIFT
Oppskrift
3 kg ribbe
3 ss salt
2 ss grovknust sort pepper
1 ss smør
Snitt svoren i ruter med en skarp kniv. Pass på at du ikke skjærer i selve kjøttet. Gni ribben inn med salt og pepper. Gjør dette gjerne dagen før, slik at krydderet får tid til å trekke godt inn. Varm stekeovnen til 230 grader. Smør en langpanne med smør og legg ribben med svoren ned. Hell 1 dl vann i langpannen. Dekk ribben med aluminiumsfolie og stek den i 20 minutter. Ta ut langpannen og legg ribben på stekerist med langpannen under. Legg en tallerken eller en ball av aluminiumsfolie under midten av ribben, slik at svoren får en jevn høyde. Hell en halv liter vann i langpannen slik at kraft og fett kan renne ned i den. Stek ribben ved 230 grader i 30 minutter. Senk temperaturen til 170 grader og stek videre i 2 timer. Hvis du bruker steketermometer skal kjernetemperaturen nå 75 grader. Er allikevel ikke svoren sprø setter du ribben opp på midtre rille og steker den under grillelementet på 230 grader. Pass på, svoren vil blåse seg opp og blir raskt brent! Når ribben er ferdig, la den hvile i 30 minutter før du skjærer den i biter.
Surkål
1,5 kg hvit kål
1 l vann
2 dl 7 % eddik
2 dl sukker
2 ss salt
2 ss karve
1 ts nykvernet hvit pepper
1 dl ribbefett
Finsnitt kålen, den harde kålmargen kaster du. Legg kålen i en kjele sammen med vann, eddik, sukker, salt, karve og pepper. Kok kålen i en time til den er mør og en del av vannet har fordampet. Tilsett ribbefettet rett før servering.