Dansk fleskestek

– nakkekam med sprø svor

Dansk fleskestek med vin

Dette er et godt alternativ til vår tradisjonelle ribbe, hvis du ønsker litt mindre fett, men vil ha svor. Dansk fleskestek er laget av nakkekammen på grisen og serveres sammen med karamelliserte poteter og rødkål. Boller fra Rosendahl. Vinglass fra Ikea. Skål fra Bjørn Wiinblad.

Oppskrift (10 personer)
– serveres med brunede kartofler og rødkål

2–3 kg nakkekam
2–3 ss grovt salt
3–4 laurbærblad

Legg steken med svoren ned i en langpanne, og tilsett så mye vann at det dekker svoren. La steken stå i ovnen ved 175 °C i en ½ time. Ta steken ut av ovnen og riss svoren på tvers helt ned til kjøttet med ½ cms mellomrom – men unngå å risse i selve kjøttet. Dryss svoren med grovt salt. Vær nøye med å få salt ned mellom hvert riss.

Sett langpannen med steken i den nederste delen av ovnen. Fortsett på 175 °C og la steken stå i 1½ til 2 timer. Brukes steketermometer skal kjernetemperaturen være 75 grader. Hvis svoren ikke er sprø kan den settes under grillen i et par minutter.

I fjor jul var dansk fleskestek en av de mest populære oppskriftene på Kulinarisk, så det er tydelig at flere foretrekker å bruke nakkekam i stedet for ribbe. Redaktøren vår, som er helnorsk, uten danske aner sverger til nakkekam med sprø svor, rødkål og karamelliserte poteter på julaften.

Brunede kartofler til Dansk fleskestek

Oppskrift 

170 g sukker (ca. 1 dl)
50 g smør
2  kg skrelte, kokte, kalde små og faste poteter

Fordel sukkeret i et jevnt lag i en kald stekepanne (ca. 21 cm i diameter). La sukkeret smelte uten omrøring – først i 2 minutter ved høy varme og deretter ved lavere varme. Tilsett smør og skru opp til høy varme. Ha potetene i et dørslag og skyll kaldt vann over dem. Legg de våte potene i stekepannen. Brun potetene ved høy varme i ca. 6 minutter. Vend dem forsiktig. Tilsett ev. litt vann hvis potetene begynner å bli tørre.

RØDKÅL

Oppskrift

1 hel rødkål på ca. 1 kg
2 røde epler
1 dl ripssaft
1 dl eddik, helst bringebær eller rødvin
1 ss sukker
Nykvernet salt og pepper
100 g ripsgelé

Fjern det ytterste laget og skjær kålen i tynne strimler. Skjær eplene i skiver. Legg kål og epler i en stor gryte og tilsett saft, eddik og sukker. Når det koker, skrur du varmen ned, og lar kålen småkoke i 45 minutter. Rør inn ripsgeleen og smak til med salt og pepper. Rødkålen blir enda bedre hvis den lages dagen i forveien.

Vinabefaling til Dansk fleskestek: Torres Celeste fra Ribera del Duero i Spania består av 100 % Tempranillo (Kalles Tinto Fino lokalt fordi den er en klone av Tempranillodruen spesielt tilpasset klimaet i dette området). Vinen lagres i 12 måneder på franske og amerikanske fat og har en mørk og tett farge med aromaer av mørke skogsbær, lær, vanilje og skogbunn.

Nakkekam er kjøtt som gjerne stekes lenge for at det skal bli mørt, noe som gir mye smak i kjøttet. Du trenger da en vin med mye taniner og god konsentrasjon for å renske opp, og sørge for at maten ikke overdøver vinen for at det skal bli en god match.

Vineriet og vinmarkene ligger 895 moh. Dette betyr stor temperaturforskjell mellom natt og dag, altså aldt om natten og varmt om dagen.

De kalde nettene bidrar til en mer langsom modningsprosess, som gir muligheten til et høyere syreinnhold i druene, samt at den fenoliske modningen (taniner og skall) også modner optimalt sammen med sukker og syrenivåene i druen. Resultatet blir en vin med mer komplekse aromaer, samt perfekt balanse mellom struktur, modningsgrad og kompleksistet. Torres celeste har alle egenskapene som skal til for at dette passer sammen.

Torres Celeste 2013
Varenummer: 4356301
Pris: 174,90,-

Bestill vinen her

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen

maduniverset-logo-2011

Dansk oppskriftsside: Maduniverset.dk opskrifter på nettet

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.