Juleburger
Oppskrift (4 personer)
600 g svineribbe uten ben og svor
4 medisterkaker
1 julepølse
100 g surkål
4 – 8 salatblader
250 g grønnkål
rapsolje
200 g tyttebær
60 g sukker
2 cl akevitt
4 hamburgerbrød, gjerne brioche
Tyttebær med akevitt
- Bland tyttebær med sukker i en kjele og rør godt til du ikke ser sukkeret lenger.
- Kok så opp blandingen til du får en tykk konsistens, blandingen skal reduseres til ca. halvparten.
- Rør i akevitt og la den stå uten varme i 10 min.
Grønnkålchips
- Varm opp rapsoljen til fritering i en kjele.
- Oljen skal ha en temperatur på 130 grader.
- Legg grønnkålbladene forsiktig i frityren.
- Friter de i 8-10 minutter.
- Fordel bladene utover på en rist og smak de til med litt salt.
Del opp julepølsen i 4 biter.
Varm opp og stek ribben, medisterkakene og julepølsen i en stekepanne.
- Del hamburgerbrødene i to og varm de i ovnen til de har fått en sprø overflate.
- Ta så bunnen av hamburgerbrødet og legg på 1 ss med surkål, samt 1 ss med tyttebær og akevitt blandingen.
- Legg gjerne et eller to salatblader over blandingen.
- Legg så på svineribben og fest julepølsen og medisterkaken med en cocktail pinne eller lignende.
- Pynt burgeren med grønnkålchips og tyttebær.
Server gjerne med ekstra surkål, grønnkålchips og tyttebærblandingen i skåler ved siden av.
Juleburger fra Opland Burger & Steak
Vi liker burgere veldig godt, det kan være et like enkelt måltid som det kan være et komplisert et.
Årets kulinariske juleburger er gjort i samarbeid med Karen Hevrøy som til daglig lager burgere hos Opland Burger & Steak. Det var med stor iver hun fremstilte oppskriften til denne nydelig juleburgeren som skaper den gode stemningen i munn og mage. Burgeren med julestemningen har også blitt et alternativ på den smaksrike burgermenyen til Opland Burger & Steak.
Velkommen til kulinarisk Karen, vi gleder oss til å burge oss med deg fremover!
Her er hele juleburger oppskriften til Karen fra bunnen av:
Svineribbe
Oppskrift
2 kg ribbe
3 ts grovt salt
5 dl vann eller kjøttkraft
2 ts pepper
2 stk kanelstang
2 stk stjerneanis
5 stk kardemommefrø
2 hele kinesiskhvitløk
Skjær svoren i ruter med en skarp kniv og strø salt/pepper over toppen av ribben.
La den stå i ca. 24 timer.
Forvarm ovnen på 180 grader, bruk varmluft.
Tørk av saltet og legg ribben med svoren opp i en langpanne med ribberist, evt. over en tallerken som er satt opp ned mitt i langpannen.
Spe vannet/kraften, samt fordel krydderet jevnt over ribben.
Kutt hvitløken og legg ved siden av ribben.
Stek ribben midt i ovnen i 2,5 – 3 timer.
Om svoren bli veldig sprø dekk den til med aluminiumsfolie.
Medisterkaker
Oppskrift
750g Medisterdeig
75g Potetmel
3 dl melk
2 ts salt
½ ts pepper
½ ts muskat
1 klype ingefær
2 egg
Putt medisterdeig i en bolle og tilsett potetmel, muskat, ingefær, salt, pepper og egg, bland dette sammen til en jevn blanding.
Spe med melk til man får en fin og passe fast konsistens.
Bruk en spiseskje til å forme medisterkakene i hånden til ønsket størrelse, stek de på middelsvarme til du får en fin og jevn stekeskorpe.
Medisterkaker kan stekes i smør eller ribbefett.
Tyttebær med akevitt
Oppskrift
1 kg tyttebær
3 dl sukker
1 dl aquavit
Bland tyttebær med sukker i en kjele og rør godt til du ikke ser sukkeret lenger.
Kok så opp blandingen til du får en tykk konsistens, blandingen skal reduseres til ca. halvparten.
Ta blandingen av platen og rør i akevitt og la den stå i 10 min.
Grønnkålchips
Oppskrift
250 g grønnkål
Rapsolje (til frityr)
Varm opp rapsoljen til fritering i en kjele.
Oljen skal ha en temperatur på 130 grader.
Legg grønnkålbladene forsiktig i frityren.
Friter de i 8-10 minutter.
Fordel bladene utover på en rist og smak de til med litt salt.
Surkål
Oppskrift
650 g hodekål
1 ts Salt
2 ts Karve
2 dl Kjøttkraft
3 ts sukker
3 ss Eddik
Finkutt hodekålen og tilsett salt, karve og kjøttkraft og ha blandingen opp i en kjele.
Rør jevnlig og kok på middels varme i ca 40 min, smak til med salt, sukker og eddik de siste 10 minuttene.