Juleburger

Juleburger med svineribbe medisterkake og julepølse

Foto: Knut Magne Whist

Oppskrift (4 personer)

600 g svineribbe uten ben og svor
4 medisterkaker
1 julepølse
100 g surkål
4 – 8 salatblader
250 g grønnkål
rapsolje
200 g tyttebær
60 g sukker
2 cl akevitt
4 hamburgerbrød, gjerne brioche

Tyttebær med akevitt

  1. Bland tyttebær med sukker i en kjele og rør godt til du ikke ser sukkeret lenger.
  2. Kok så opp blandingen til du får en tykk konsistens, blandingen skal reduseres til ca. halvparten.
  3. Rør i akevitt og la den stå uten varme i 10 min.

Grønnkålchips

  1. Varm opp rapsoljen til fritering i en kjele.
  2. Oljen skal ha en temperatur på 130 grader.
  3. Legg grønnkålbladene forsiktig i frityren.
  4. Friter de i 8-10 minutter.
  5. Fordel bladene utover på en rist og smak de til med litt salt.

Del opp julepølsen i 4 biter.
Varm opp og stek ribben, medisterkakene og julepølsen i en stekepanne.

  1. Del hamburgerbrødene i to og varm de i ovnen til de har fått en sprø overflate.
  2. Ta så bunnen av hamburgerbrødet og legg på 1 ss med surkål, samt 1 ss med tyttebær og akevitt blandingen.
  3. Legg gjerne et eller to salatblader over blandingen.
  4. Legg så på svineribben og fest julepølsen og medisterkaken med en cocktail pinne eller lignende.
  5. Pynt burgeren med grønnkålchips og tyttebær.

Server gjerne med ekstra surkål, grønnkålchips og tyttebærblandingen i skåler ved siden av.

Juleburger fra Opland Burger & Steak

Vi liker burgere veldig godt, det kan være et like enkelt måltid som det kan være et komplisert et.

Karen Hevrøy fra Opland Burger & Steak

Årets kulinariske juleburger er gjort i samarbeid med Karen Hevrøy som til daglig lager burgere hos Opland Burger & Steak. Det var med stor iver hun fremstilte oppskriften til denne nydelig juleburgeren som skaper den gode stemningen i munn og mage. Burgeren med julestemningen har også blitt et alternativ på den smaksrike burgermenyen til Opland Burger & Steak.

Velkommen til kulinarisk Karen, vi gleder oss til å burge oss med deg fremover!

Her er hele juleburger oppskriften til Karen fra bunnen av:

Svineribbe

Oppskrift

2 kg ribbe
3 ts grovt salt
5 dl vann eller kjøttkraft
2 ts pepper
2 stk kanelstang
2 stk stjerneanis
5 stk kardemommefrø
2 hele kinesiskhvitløk

Skjær svoren i ruter med en skarp kniv og strø salt/pepper over toppen av ribben.
La den stå i ca. 24 timer.
Forvarm ovnen på 180 grader, bruk varmluft.
Tørk av saltet og legg ribben med svoren opp i en langpanne med ribberist, evt. over en tallerken som er satt opp ned mitt i langpannen.
Spe vannet/kraften, samt fordel krydderet jevnt over ribben.
Kutt hvitløken og legg ved siden av ribben.
Stek ribben midt i ovnen i 2,5 – 3 timer.

Om svoren bli veldig sprø dekk den til med aluminiumsfolie.

Medisterkaker

Oppskrift

750g Medisterdeig
75g Potetmel
3 dl melk
2 ts salt
½ ts pepper
½ ts muskat
1 klype ingefær
2 egg

Putt medisterdeig i en bolle og tilsett potetmel, muskat, ingefær, salt, pepper og egg, bland dette sammen til en jevn blanding.
Spe med melk til man får en fin og passe fast konsistens.
Bruk en spiseskje til å forme medisterkakene i hånden til ønsket størrelse, stek de på middelsvarme til du får en fin og jevn stekeskorpe.
Medisterkaker kan stekes i smør eller ribbefett.

Tyttebær med akevitt

Oppskrift

1 kg tyttebær
3 dl sukker
1 dl aquavit

Bland tyttebær med sukker i en kjele og rør godt til du ikke ser sukkeret lenger.
Kok så opp blandingen til du får en tykk konsistens, blandingen skal reduseres til ca. halvparten.
Ta blandingen av platen og rør i akevitt og la den stå i 10 min.

Grønnkålchips

Oppskrift

250 g grønnkål
Rapsolje (til frityr)

Varm opp rapsoljen til fritering i en kjele.
Oljen skal ha en temperatur på 130 grader.
Legg grønnkålbladene forsiktig i frityren.
Friter de i 8-10 minutter.
Fordel bladene utover på en rist og smak de til med litt salt.

Surkål

Oppskrift

650 g hodekål
1 ts Salt
2 ts Karve
2 dl Kjøttkraft
3 ts sukker
3 ss Eddik

Finkutt hodekålen og tilsett salt, karve og kjøttkraft og ha blandingen opp i en kjele.
Rør jevnlig og kok på middels varme i ca 40 min, smak til med salt, sukker og eddik de siste 10 minuttene.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.