Bearnaisesaus
Oppskrift (4 personer)
Bearnaiseessens
1 ss finhakket sjalottløk
5 hvite pepperkorn
1 stilk persille
2 ss vineddik
2 ss vann
Ha alle ingrediensene i en kjele eller stekepanne. Bland det sammen og kok opp til det er redusert med rundt 50%
Bearnaise
150 g smør
3 eggeplommer (romtemperatur)
1 ss finhakket kjørvel
1 ts frisk estragon
1/2 dl hakket persille
Bearnaiseessens
Smelt smøret i en egen kjele på svak varme.
Ha eggeplommene i en egen kjele i et vannbad og visp kraftig mens du siler i bearnaiseessensen.
Visp til konsistensen er passe tykk. Ta kjelen ut av vannbadet og tilsett det smeltede smøret forsiktig i kjelen under kraftig visping.
Server sausen.
Bearnaisesaus er avansert å lage, men veldig god. Det er samme basis som i en klassisk hollandaisesaus.
Tips: Vannbadet må ikke koke og bør holde en temperatur under 70 grader. Smøret burde holde 60 grader da du sper den inn i sausen. Hvis sausen skiller seg kan du tilsette 1 eller 2 isbiter og vispe dem inn til sausen har fått den rette konsistensen.
Vi fikk et spørsmål om hva som var best av Toro og Knorr bearnaisesaus. Svaret er at den beste bearnaisen lager du selv. Det er en av de litt mer kompliserte sausene å lage, men den smaker nydelig og er mye bedre enn det som finnes å få kjøpt i pose.
Her finner du oppskrifter på biff!
Bearnaise – Foto: Monica Friedrich
Saus
- Sausoppskrifter
- Balsamicosaus
- Barbecuesaus – fra bunnen av
- Bechamelsaus – klassisk hvit saus
- Bearnaisesaus – fra bunnen av med bearnaiseessens
- Brun saus fra bunnen av – espagnole
- Cumberlandsaus – perfekt til pate
- Dillsaus
- Fleskestek saus
- Gorgonzolasaus
- Hollandaisesaus – fra bunnen av
- Hovmestersaus – perfekt til laks
- Hvit saus til pasta
- Jack Daniels saus – nydelig til det meste av kjøtt
- Karamellsaus
- Løksaus
- Meksikansk molesaus
- Pepperrotkrem
- Pepperrotsaus
- Persillesaus
- Pesto – med basilikum
- Raita – indisk saus – serveres kald til indisk mat
- Ribbesaus – klassisk saus
- Romescosaus
- Rouille – betyr rust og passer perfekt til Bouillabaisse
- Rød saus til riskrem
- Rødvinssaus – perfekt til lammekjøtt
- Rømmesaus
- Sandefjordsmør
- Sennepssaus til gravlaks – nydelig, rask å enkel og lage
- Sjokoladesaus – enkelt fra bunnen av med kun to ingredienser!
- Soppsaus
- Søt chilisaus
- Tartarsaus
- Tomatsaus
- Vaniljesaus – fløyelsmyk saus med ekte vanilje fra bunnen av
- Viltsaus
Om oss
Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.
Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.