Brun saus (Espagnole)
Oppskrift
1 ss smør
2 ss hvetemel
4 dl kraft
Nykvernet salt og pepper
Smelt smøret og la det brunes. Rør hvetemelet ut i det og la blandingen få en jevn brun farge. Spe ut med kraften under omrøring. Litt om gangen. Gi sausen et nytt oppkok, og la den småkoke i 5–10 minutter. Smak til med salt og pepper.
Brun saus (Espagnole) er muligens den mest brukte sausen i Norge. Å lage denne sausen fra bunnen av er utrolig enkelt.
Her finner du flere oppskrifter på saus!
Tekst/Foto/Styling: Kulinarisk.no / Monica Friedrich Johannessen / Styling: Kjersti Edvartsen
SHEPERDS PIE
Oppskrift (4 personer)
600 g kvernet svinekjøtt
1 stor løk, finhakket
6 hvitløksfedd, finhakket
4 ss olivenolje
1 laurbærblad
100 ml rødvin
100 g créme fraîche
1 ss revet parmesan
5 ss tomatsaus
Salt og nykvernet pepper
Potetmos:
1 kg poteter, skrelt og skåret i mindre biter
1 laurbærblad
75 ml melk
20 g usaltet smør
2 ss revet parmesan
1 egg, pisket
Forvarm ovnen til 180 grader. Kok potetene sammen med laurbærbladet til de er møre, og la dem renne av i et dørslag. Hell dem over i en gryte, tilsett melk og smør og mos godt. Rør til slutt inn parmesanen. Stek løk, hvitløk i olivenolje i en gryte og tilsett tomatsaus. Tilsett deretter kjøttet og stek i 4-5 minutter. Tilsett så rødvin og laurbærblad. Legg lokk på og kok videre i 10-15 minutter til sausen er litt redusert. Ta av varmen, fjern laurbærbladet, og tilsett créme fraîche og parmesan. Smak til med salt og pepper. Legg blandingen i en ildfast form. Fyll potetmosen i en sprøytepose, og fordel jevnt og pent over kjøttblandingen. Børst med eggeblandingen, dryss parmesan over og stek i ovnen til potetmosen er gylden.