En kulinarisk reise i Dubai

Dubai har blitt en attraktiv destinasjon for matglade entusiaster og i disse dager går matfestivalen Taste of Dubai av stabelen.

Det finnes mer enn godt vær, overdådig shopping, luksushoteller og skyskrapere i Dubai. Stedet er også blitt en matdestinasjon, som er vel verdt et besøk. Dubai byr også på en fantastisk matfestival som går av stabelen fra 23 februar til 11 mars i år. Vi besøkte den i fjor og her har du våre beste tips til årets festival, samt til andre matopplevelser som du kan nyte året rundt.

Det er utfordrende å forklare mennesker som ikke har vært der om Dubai. Dette er stedet der alt skal være prangende, stort, glitrende, unikt og bedre enn det du finner alle andre steder i verden. En ting er sikkert, planen om å bli en unik reisedestinasjon har Dubai helt klart lykkes med.

Er du klar for en matopplevelse utenom det vanlige akkompagnert av godt vær og høy servicegrad? Da kan vi anbefale deg en tur. Stedet byr på mer enn 5000 restauranter, mange av dem i ypperste klasse, frontet av internasjonale kokker med flere Michelinstjerner på merittlisten. Den eneste grunnen til at du ikke finner stjernerestauranter i Dubai, er nok at Michelinguiden enda ikke har tatt seg turen dit.

Den kulinariske reisen startet allerede på flyvningen fra Oslo, med hummer til forrett ombord på Emirates.

Tar du direktefly med Emirates, er du der på seks timer, og det er mye du klarer å få med deg i løpet av en langhelg. Stedet er enkelt å ta seg frem i, enten med t-bane, trikk eller med taxi, alt til en rimelig penge.

Hovedåren i Dubai, Sheikh Zayed Road forbinder de moderne områdene – DIFC (Dubai International Financial Centre), Downtown Dubai og Business Bay – og de gamle bydelene Bur Dubai og Deira. I tillegg har du de menneskeskapte øyene The Palm og The World, som er plassert rett utenfor i den Arabaiske gulfen.

I Dubai finner du det beste av det beste, og det største av det største – den høyeste bygningen, verdens lengste førerløse t-bane, verdens største gullmarked for å nevne noe. Det har igjen tiltrukket seg de beste hotellkjedene og mange av de beste kokkene som har åpnet restauranter her.

Waldorf Astoria, har etablert seg på den menneskapte øya The Palm. Her holder også restauranten Social by Hans Beck til.

En av de nevnte hotellene er Waldorf Astoria Dubai Palm Jumeirah, som nettopp ligger på The Palm og hvor vi sjekket inn.

Det kan vel enklest beskrives som hårete å bygge en gigantisk menneskeskapt palmeformet øy i den Arabiske Gulf. 94 millioner kubikkmeter med sand huser nå eksklusive privatvillaer og luksuriøse resorthoteller. En av de sist bygde er Waldorf Astoria, og som mye annet i Dubai er hotellet glitrende og stort. For en jordnær nordmann, kan det være litt vanskelig å ta inn over seg, men du så fascinerende og annerledes. Servicen er kanskje det mest imponerende av alt. Selv om stedet kan består av 319 rom og suiter, tiltaler de ansatte deg med herr eller fru pluss etternavn. Fra rommet hadde vi en vanvittig utsikt til Dubais skyline og sengene var så behagelig at det var vanskelig å stå opp i det store rommet. (ifølge hotellbrosjyren er standardrom på minst 52 m2). Har du lyst til å slappe av en dag og ikke bevege deg så langt, kan du ta deg en spasertur langs den 200 meter lange sandstranden, lounge rundt svømmebassenget i din egen private cabana eller nyte et måltid eller en drink i en av de seks ulike barene og restaurantene stedet tilbyr.

En av Europas mest anerkjente kokker, Heinz Beck, har også åpnet restaurant i Dubai. Fra før av innehar han fem Michelinstjerner, tre av dem for restauranten La Pergola i Roma.

Vi inntok vår første middag på hotellet, i restauranten Social by Heinz Beck, som er en av Europas mest respekterte kokker. Han har til sammen fem stjerner i Michelinguiden, tre av dem for La Pergola i Roma. Hans kjærlighet til gode råvarer og det nye, italienske kjøkkenet har han tatt med seg hit, noe vi fikk nyte godt av. Spesielt desserten, som presenterte bringebær i fem ulike varianter, kjenner vi smaken av fremdeles – et år etterpå!

Under matfestivalen får du servert et helt måltid for rundt 450 kr, i tillegg kommer en gunstig priset vinpakke hvis du ønsker det. Det gjelder også på et 30-talls andre topprestauranter, inkludert Gordon Ramsays Bread Street Kitchen, Atul Kochars Rang Mahal, Heinz Beck, Jaime Pesaques Mayta, Jason Athertons Marina Social og Gary Rhodes Rhodes W1.

En av Midt-Østens beste Thairestauranter, finner du langs en av de idylliske kanalene i byen. Herfra kan du velge å ta båt videre til neste destiansjon.

Er du glad i thaimat, er turen innom Pai Thai, et absolutt must. Denne restauranten er ikke uten grunn rangert i flere fora, som en av Midt-Østens beste thairestauranter. Ikke bare er maten i verdensklasse, men beliggenheten ved en kanalbredde er så idyllisk som det kan få blitt.

På Hotel Vidas utgave av Friday Brunch – Urban Picnic, nøt vi blant annet deilig sjømat.

En av konseptene Dubai, er mest kjent for på utelivsfronten er Friday Brunch. Her tilbyr de beste hotellene og restaurantene to pakker – spis så mye mat og drikk så mye mineralvann du vil til en fast pris – eller spis og drikk så mye champagne du vil. Vi valgte Urban Picnic på Hotel Vida Downtown. Her som på andre brunsjsteder, er stemningen høy og se- og bli settfaktoren like så, men moro er det! Maten er i overflod, og kun det beste er godt nok, med andre ord – høy gåselever- og hummerfaktor på buffébordet. Her lounget vi ute ved svømmebassenget akkompagnert av husets dj, og nøt et par glass Mõet i solen. Prisen per person kom på ca. 800 kr.

Urban Picnic, er det mest uformelle alternative. Den mest luksuriøse finner du på Al Qasr, som stort sett alle vi snakket med mener har den beste brunsjen. Luksushotellet er et av to som ligger i Madinat (Dubais lille Venezia) som består av åtte kilometer med kanaler mellom hotellet og privatboliger. Alt er i tradisjonell arabisk stil og ligger rett ved Burj Al Arab, så benytt gjerne anledningen til å ta en tur på kanalen i en liten abra. Inngangen til hotellet er fantastisk overdådig, med flere gullhester i reell størrelse som smykker oppkjørselen. Her får du virkelig en 1001-natt følelse.

Har du lyst til å prøve deg på brunsjen på Al Qasr, bør du kle deg opp og ikke ned. Her tropper nemlig kvinnene opp i alt fra lange sommerkjoler til mer elegante lange kjoler og høyhælte sko. For menn er det bukse med skjorte som gjelder. Prisen per person ligger på rundt 1000 kr med champagne og cocktails inkludert. Vel verdt det, du får virkelig valuta for pengene, og opplevelsen er unik. Er du på vei til Dubai i disse dager, blir ellers de beste arrangementene vi var på i fjor, gjentatt i år, og her får du våre beste anbefalinger:

I fjor var vi så heldige å møte Gary Mehigan fra Australian Masterchef da han avholdt master class på Beach Canteen. Han kommer ikke i år, men det gjør derimot Michelinstjernekokkene Jason Atherton og Heinz Beck.

Beach Canteen
På stranden bak Sunset Mall på Jumeirah Beach Road, kan du delta og overvære master classes og kokkedemonstrasjoner, ofte fra internasjonale stjerner. I fjor var blant annet dommerne og kokkene George Calombaris og Gary Mehigan fra Australian Masterchef der. I år kan du treffe Michelinstjerneinnehavere som Jason Atherton og Heinz Beck. Hvis du vil spise mens du er der er The truck stop stedet for deg. Her finner du en mengde med food trucks, som serverer gatemat fra hele verden.

På Eat The World, kan du nyte god og spennende mat fra ulike Food Trucks, som for anledningen har tatt turen til Dubai fra Storbrittania, USA og Singapore. En av dem har sågar en Michelinstjerne!

Eat the World DXB
I de siste har food trucks inntatt Dubai også. Det som startet trenden var nettopp Eat the World-arrangementet under festivalen i fjor. Da var det ulike konsepter fra Storbritannia som sto for matserveringen. Nytt i år er at de får selskap av food trucks fra USA og Singapore. Noe av maten som blir servert av britene, er toast fra The Cheese Truck, sjømat fra the Crabbie Shack, og pizza fra Made of Dough. Amerikanerne byr blant annet på Sushi and Seoul, kosemat fra Harlem Seafood Soul Truck og det blir meksikanskinspirert fra The Peached Tortilla. Fra Singapore er det i alt seks food trucks som byr på spennende smaker, ikke minst Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice and Noodle, som ble tildelt en Michelinstjerne i fjor!

Miele Dubai Restaurant Week
Frem til 4. mars kan du spise hos kjendiskokkene for en rimelig penge. For 450 kr serverer storheter som Gordon Ramsay (Bread Street Kitchen), Atul Kochar (Rang Mahal), Heinz Beck (Social), Jaime Pesaque (Mayta), Jason Atherton (Marina Social) og Gary Rhodes (Rhodes W1) en velkomponert 3-retters meny.

Taste of Dubai
I år feirer Taste of Dubai 10-årsjubileum, og festivalen avsluttes med en tredagers ekstravaganza på Dubai Media City Amphitheatre fra 9-11 mars. Her har du mulighet til å prøvesmake et bredt utvalg av Dubais beste restauranter på ett sted. Her blir det også master classes med internasjonale kokker, inkludert Michelinstjerneinnehaverne Michel Roux Jr., Gary Rhodes, Jean­Christophe Novelli og Luke Thomas. Underholdning blir det også, inkludert en konsert med Billy Ocean. Billettprisene starter på ca. 85 kr. www.tasteofdubaifestival.com.

Reisefakta
Vi fløy direkte med Emirates, som har daglige avganger fra Oslo, Gardermoen. Flytiden Oslo-Dubai er på seks timer. Retur på ca. 6.45 timer. Reiser du for å nyte god mat og vin, starter reisen allerede på flyvningen. Selskapet har vunnet prisen for beste flymat syv år på rad. Når du har booket billetten din, kan du gå inn på bookingsiden og videre inn på manage my booking og bestille hva du ønsker etter dine preferanser og behov. Det være seg allergier og intoleranser, om du foretrekker vegetar eller har restriksjoner ift. din diett eller religion.

Emirates, er veldig fokusert på å bruke det beste av råvarer, og henter f.eks. inn lam fra New Zeeland og laks fra Norge. Vin er de eminente på også. Faktisk har de en av verdens største private vinkjellere og en mengde sommelierer som har som jobb å reise rundt for å kjøpe inn ung vin, som så lagres i 5-20 år. All mat og drikke er inkludert, enten du reiser på økonomi, business eller første klasse, dog vinene og champagnen øker i kvalitet for hver oppgradering.  Reiser du på business eller første klasse, blir du hentet hjemme av privatsjåfør og kjørt til Gardermoen og plukket opp når du lander i Dubai. Det samme gjelder for hjemturen. www.emirates.com/no

Flyplassen ligger fire kilometer utenfor byen. Herfra kan du ta verdens lengste førerløse t-bane inn til byen. Den stopper ved de fleste hotellene. Velger du å bruke metroen, må du kjøpe et NO 1-kort som du kan fylle med reisepenger. En taxi koster rundt 140-50 kr til Dubai Marina.

Tekst/Foto En kulinarisk reise i Dubai: Kjersti Edvartsen/Karina Florentz

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.