Råvarer til begjær

Ved å inkludere Fairtrademerkede varer i kostholdet ditt får du to gode opplevelser på samme tid. Du bidrar til rettferdig handel og du kan nyte smaken av gode råvarer. Her får du en rekke oppskrifter der fairtradesertifiserte råvarer er inkludert.

BANANSPLITTSALAT OG ANANASSMOOTHIE
Det er ingenting som er så deilig som fersk ananassmoothie! Spør neste gang du er i butikken om de kan ta inn Fairtrademerket ananas.
Det finnes Fairtrademerkede bananer i nesten alle butikker. De er også økologiske.

SJOKOLADEKAKE MED COLA OG ISKAFFE
Cola gjør sjokoladekaken ekstra klissete og god. Her har vi brukt den Fairtrademerkede Ubuntu-colaen, både i selve kaken og i glasuren. Ben & Jerry´s har en mengde spennende smaksvarianter av iskrem å velge mellom. Til iskaffen valgte vi å bruke Half Baked Ice Cream.

CHILI CON CARNE MED NACHOS
Visste du at meksikanerne bruker mye sjokolade i sine salte retter? I denne varianten av chili con carne har vi brukt Fairtrademerket sjokolade med 85 prosent kakaoinnhold.

TEPOSJERTE PÆRER
En trend blant anerkjente kokker verden over er å posjere mat i te. Vi valgte å posjere pærer i en Fairtrademerket te som inneholder vanilje, men du kan fint velge en annen type og tilsette en Fairtrademerket vaniljestang.

BANANASPLITTSALAT

BANANASPLITTSALATOppskrift (1 person)

1 Fairtrademerket banan
4 jordbær, skåret i små terninger
60 g fersk ananas (spør butikken din om de kan ta inn Fairtrademerket ananas!)
1 kule Ben & Jerry´s Strawberry Cheesecake Ice Cream
Pisket krem
1 kirsebær
Sprinkles

Sjokoladesaus:
½ plate Fairtrademerket sjokolade, 85 prosent
1 ½ dl kremfløte
Varm opp sjokoladen og fløten, og
la det småkoke på svak varme til sausen tykner.
Skjær bananen i skiver og legg den lagvis i en pen skål sammen med jordbær og ananas. Legg en kule med iskrem over. Topp den med litt krem, sjokoladesaus og dryss
sprinkles over det hele. Plasser til slutt et kirsebær på toppen.

ANANASSMOOTHIE

Oppskrift (1 person)

2 Fairtrademerkede
bananer
½ fersk ananas
2 dl Fairtrademerket appelsinjuice
5 isbiter

Del banan og ananas i mindre biter og kjør dem i en blender sammen med appelsinjuice og isbiter til en jevn smoothie.

SJOKOLADEKAKE MED COLA

SJOKOLADEKAKE MED COLA OG ISKAFFEOppskrift (6 personer)

½ l Fairtrademerket sukker
½ l hvetemel
3 ½ dl minimarshmallows
110 g smør
1 ¼ dl solsikkeolje
3 ss mørk Fairtrademerket kakao
2 ½ dl Fairtrademerket cola (Ubuntu)
1 ts natron
1 ¼ dl matfløte
2 egg
1 ts ekte vaniljeekstrakt

Glasur:
110 g smør
3 ss Fairtrademerket kakao
6 ss Fairtrademerket cola (Ubuntu)
½ l melis
1 ts ekte vaniljeekstrakt

Forvarm ovnen til 180 grader. Sikt hvetemel og sukker i en bakebolle og rør marshmallowene godt inn. Sett til side. Varm opp smør, olje, kakao og cola i en tykkbunnet gryte og la bland-ingen koke opp. Hell den over i melblandingen og bland godt. Løs opp natronen i matfløten og tilsett dette i røren sammen med eggene og vaniljeekstrakten. Bland sammen. Smør en 20×30 cm langpanne med litt smør og hell i røren. Stek kaken i ca 45-50 minutter til den har en sprø og fin overflate. Mens kaken er i ovnen lager du glasuren. Hell melisen i en bakebolle. Hell smør, kakao og cola i en gryte og kok opp. Hell blandingen over melisen og rør til den er glatt. Tilsett vaniljeekstrakten. Når kaken er ferdig heller du glasuren over mens kaken er i formen, og lar den avkjøle seg i romtemperatur.

ISKAFFE (1 person)
1 dobbel Fairtradeespresso
1 kule med Ben & Jerry´s Half Baked Ice Cream

Topp en nytraktet dobbel espresso med en kule iskrem.

CHILI CON CARNE 

CHILI CON CARNE MED NACHOSOppskrift (4 personer)

1 ss mildt chilipulver
4 røde chilier, finhakket uten kjerner
2 ss Fairtrademerket olivenolje
350 g løk, hakket
4 hvitløksfedd, finhakkede
1/2 kg oksebog i terninger
1 ts støtt spisskummen
2 laurbærblad
1 ts tørket oregano
1 ts tørket merian
1 ss revet Fairtradesjokolade, 85 prosent
Salt etter smak
2 bokser skåldede tomater
1/2 kg kokte røde kidneybønner
1 stor boks maiskorn

Dekk chiliene med varmt vann og la dem ligge i 30 minutter. Sil deretter vannet av, men spar på det. Støt chiliene sammen med chilipulveret i en morter. Tilsett litt av chilivannet slik at du får en pasta. Varm opp oljen i en stor gryte, tilsett løk, hvitløk og kjøtt, og la det småbrune. Tilsett chilipastaen, utbløtnings-vannet, krydder og salt. Kok i et par minutter og tilsett så tomatene og sjokoladen. Kok opp og la det simre en times tid. Kjøttet skal være mørt. Bønnene og maiskornene tilsetter du de siste 30 minuttene av koketiden.

NACHOS

1 pakke maistortillaer
Solsikkeolje til pensling
Bruk et pizzahjul eller en skarp kniv til å dele tortillaene i 8 deler. Spre dem utover på en bakepapirkledd stekeplate og stek dem på 200 grader i ca. 8 minutter til de er sprø. Følg godt med mot slutten da de lett brenner seg!

TEPOSJERTE PÆRER 

TEPOSJERTE PÆREROppskrift (4 personer)

1 l vann
330 g Fairtrademerket sukker
2 poser med Fairtrademerket
Vanilla chai fra Pukka
1 Fairtrademerket kanelstang
4 mellomstore grønne pærer

Skrell pærene pent, og la stilken være igjen. Hell vann, sukker, kanelstang og teposer i en tykkbunnet gryte og kok opp. Fjern teposene og legg pærene i. Dekk dem med bakepapir og legg en tallerken eller et mindre lokk over for å holde pærene nede. Reduser varmen og la det simre i 35–40 minutter til pærene er myke. Ta pærene forsiktig opp og legg dem på et fat. Sett opp varmen og la det som nå er sirup koke videre til det er litt tykkere i ca. 20-25 minutter. Hell sirupen forsiktig over pærene og server. Hvis ønskelig kan du servere enten pisket krem eller iskrem til.

TEKST: KJERSTI EDVARTSEN
FOTO: MONICA FRIEDRICH

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.