PASTA – Det allsidige måltidet

Pasta Det allsidige måltidet Al dente betyr ikke for hard og ikke for mykRødrutet duk, blafrende stearinlys, taffelmusikk og en god italiensk rødvin. Ved siden av en nydelig pastarett, oppskåret brød dyppet i olivenolje og med flaksalt. Mer skal nesten ikke til for en fullkommen middagsaften.

Pasta er en enkel rett som er til å få vann i munnen av, der tilbehøret ofte er enkelt og tradisjonelt.

Dette er en demokratisk middagsrett, som alle ser ut til å enes om. Pasta er nemlig både velsmakende og enkelt å tilberede, og metter godt. Også de minste blant oss spiser pasta til munnen er dekket av rød pastasaus.

Al dente betyr ikke for hard og ikke for myk

I Italia svarer italienerne henrykt dette når de får en perfekt pastatallerken:

«Al dente», så gestikulerer de og slår seg et par ganger i fortannen med neglen på pekefingeren.

Som tannen, betyr svaret. Hard på utsiden, men fortsatt noe mykere i midten. Sånn skal konsistensen til pastaen være.

Mange nordmenn er likevel glade i en mykere versjon, og hvordan man tilbereder pastaen må få være valgfritt.

En god følgesvenn til pasta er pesto. Lag gjerne pestoen fra bunnen av i en morter med ferske ingredienser av hvitløk, pinjekjerner, parmesan og basilikum. Lag gjerne litt ekstra til å ha som pålegg til brødskivene dagen etter.

Kjøp balsamico av god kvalitet, en liten flaske holder til mange retter. Det vil være verdt investeringen!

Klassiske ingredienser

Pastasaus er også en viktig komponent i det endelige måltidet. Her er tomat og basilikum et radarpar som utgjør grunnelementene i en god saus. Men det finnes alternativer. Sopp- og ostesaus er smakfulle eksempler.

Her kommer forøvrig en liten italiensk hemmelighet – italienere bruker å knekke et egg og blande det inn i kjelen når pastaen er ferdigkokt. Det forsterker ostekonsistensen sammen med parmesan, og hjelper på metthetsfølelsen.

Kjøp aller helst inn ekte fersk eller ferdig revet parmesan med opphavet Parmigiano Reggiano, i stedet for å velge etterlikninger. Grana Padano er også et godt alternativ. Har du ikke brukt opp all den ferske parmesanen, kan du rive opp hele osten og fryse den ned til senere bruk. Da har du ost av toppkvalitet til ethvert pastamåltid framover.

Buon appetito!

Tekst/foto: Guri Haram / Knut Whist / kulinarisk.no

– original italiensk oppskrift fra bunnen av

Carbonara

Oppskrift (4 personer)

400 g spaghetti eller bucatini*
200 g røkt svinekjake, pancetta eller kvalitetsbacon
75 g raspet pecorino ost
75 g raspet grana padano ost
2 hele egg
4 eggeplommer
30 g usaltet smør
Svart kvernet pepper
Salt

Kok opp en stor kjele med saltet vann.
Legg i spaghettien og rør rundt etter 30 sekunder slik at spaghettien ikke klistrer seg sammen.

Mens pastaen koker, kutter du svinekjaken/pancetta eller kvalitetsbacon i biter, og steker de sprø i en stekepanne med smøret i.

Pisk sammen de hele eggene og eggeplommene med ostene, og nykvernet svart pepper til du har fått en fin og myk krem.

Når spaghettien er slik du liker den, eller som vår italienske kokk Andrea fra Il Vero lager den «al dente», siler du vekk vannet fra pastaen. Al dente betyr fast, men ikke hard konsistens. Spar på litt av vannet, dette er veldig viktig siden det er hemmeligheten til å lage en perfekt carbonara.

Legg spaghettien i den varme stekepannen sammen med kjøttet, og tilsett litt av pastavannet og vend kjøttet inn i spaghettien. Etter et minutt slår du av varmen. Hell så over egg og osteblandingen som du vender inn til du har fått en nydelig og kremet carbonara.

Avslutt med en god mengde kvernet pepper, og server umiddelbart.

* Bucatini er hule rør med samme lende som spaghetti.

Foto: Knut Whist

Fettuccine Alfredo er en virkelig gammel italiensk klassiker, og den finner du garantert i kokebøker som er mange hundre år gamle. Har du ikke fettuccine for hånden, kan du like godt bruke tagliatelle eller spaghetti!

Fettuccine Alfredo

Oppskrift (4 personer)

9 dl kremfløte
500 g fettuccine
400 g finrevet parmesan, pluss mer til servering
3 ss usaltet smør
Salt og nykvernet sort pepper
Finhakket persille eller timian til servering

Kok opp fløten i en gryte, og senk varmen.
La det koke inn til halvparten i ca. 30 minutter.
Rør om av og til.
I mellomtiden koker du pastaen etter anvisningen på pakken.
Når den er al dente, heller du av vannet og legger pastaen i den reduserte fløten.
Tilsett parmesan og smør og vend pastaen og osten inn i fløten.
Smak til med salt og pepper.
Pynt med ekstra parmesan og timian eller persille og server.

Noen ganger er det fantastisk godt med mat som er lett å lage og raskt ferdig. Dette er oppskriften på den italienske klassikeren spaghetti bolognese!

Spaghetti Bolognese

Oppskrift  (4 personer)

600 g kjøttdeig
1 løk
3 fedd hvitløk
2 gulrøtter
Olivenolje, mild type
1/2 potte basilikum
2 bokser skåldede tomater
500 g spaghetti
Salt og nykvernet pepper
200 g revet parmesan
Cherrytomater til pynt

Finhakk løk og hvitløk, og riv gulrøttene.
Varm olivenoljen i en stor gryte og stek løk, hvitløk, løk og gulrøtter.
Tilsett kjøttdeigen og brun den.
Tilsett tomater og basilikum, vend det inn og kok videre i 30 minutter.
Smak til med salt og pepper.
Spaghettien kokes etter anvisning, og det hele serveres med revet parmesan og halve cherrytomater.

Makaroni og ost, eller Macaroni and cheese som amerikanerne kaller det fant veien til USA, via den fremtidige presidenten Thomas Jefferson. Han hadde spist macaroni både i Paris og i Nord-Italia. Senere begynte han å importere både macaroni og parmesan til USA, og serverte macaroni and cheese på en statsmiddag i 1802.

Makaroni og ost (mac and cheese)

Oppskrift (6 personer)

600 g makaroni
5 ss smør
6 ss hvetemel
6 dl helmelk
150 g revet gruyèreost
150 g revet cheddar
1/4 ts kajennepepper
Salt

Forvarm ovnen til 200 °.
Smør en stor ildfast form eller seks ildfaste porsjonsformer.
Kok makaronien etter anvisning på pakken.
Hell av vannet.
Smelt smør i en gryte, rør inn melet og la det putre i et par minutter.
Hell i litt melk om gangen, og la det koke opp mellom hver gang.
Smak til med salt og kajennepepper.
Legg i osten og rør den godt inn.
Trekk gryten av varmen.
Hell makaronien i og bland den med sausen.
Hell blandingen over i ildfaste former, og stek de i ovnen i ca. 15 minutter.

Pesto laget av basilikum, parmesan, pinjekjerner og god olivenolje er uslåelig på smak – og en smal sak å lage selv. Bland den med tagliatelle og du har en smaksbombe av et hverdagsmåltid!

Tagliatelle med pesto

Tagliatelle med pestoOppskrift (4 personer)

500 g tagliatelle
1 potte basilikum
½ dl pinjekjerner
50 g parmesan
3 fedd hvitløk
1½ dl olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper

Kok tagliatellen etter anvisningen på pakken.
Bland sammen basilikum, hvitløk og pinjekjerner i en morter.
Tilsett deretter oljen i en tynn stråle, litt om gangen under konstant omrøring.
Bland til slutt inn parmesanen og smak til med salt og pepper.
La tagliatellen renne av i et dørslag og bland den godt sammen med pestoen.

Farfalle, cherrytomater, basilikum, løk, chili, hvitløk og parmesan. Dette er en fantastisk pastarett med litt fart i som smaker nydelig på litt kalde vinter kvelder.

Farfalle med cherrytomater og basilikum

Farfalle med cherrytomater og basilikumOppskrift (4 personer)

400 g farfalle
Havsalt og nymalt sort pepper
Olivenolje til steking
1 løk, finhakket
1 liten rød chili uten kjerner, finhakket
20 cherrytomater, delt i to
1 stort hvitløksfedd, finhakket
1 håndfull basilikumblader
50 g parmesan, revet

Kok pastaen al dente ifølge instruksjonen på pakken.
Varm olivenoljen i en stekepanne og stek løken til den er myk.
Tilsett chili, salt og pepper og rør godt.
Tilsett tomatene og hvitløken og stek videre i tre minutter.
Tilsett den ferdigkokte pastaen sammen med parmesan og basilikum og rør godt.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.