Helgrillet entrecôte

 • med béarnaise, grillede grønnsaker og bakt potet med Jack Daniel`s bacon
Helgrillet entrecôte med béarnaise, grillede grønnsaker og bakt potet med Jack Daniels baconOppskrift (4 personer)

1 kg entrecôte med god marmorering
12 mellomstore tomater på stilk
10 grønne asparges
3 portobellosopp
1 squash
basilikum

Bakt potet med Jack Daniel`s bacon og løkrømme,  grønnsaker og sausoppskrifter lenger ned i saken.

Denne oppskriften er litt komplisert, så her kan det være en fordel å være 2 personer og fordele arbeidet seg imellom. Vi periodesteker kjøttet for å få best resultat. Dette krever litt trening å bli god på, men du vil fort lære når biffen er perfekt etter litt øving. Å grille entrecôte hel er kanskje nytt for mange, men er ikke så vanskelig som man skulle tro. Alt handler om å la kjøttet hvile.

 1. Start med å legge potet i ovnen på 250 grader eller på grill (pakk de inn i sølvfolie). Bak også en liten gul løk med skallet på og 5 hvitløksfedd med skallet på. Grill løk i 25 minutter på høy varme og hvitløk 15 minutter. Bruk gjerne en “timer”, klokke eller liknende.
 2. Brun kjøttstykket godt på alle kanter i ca. 10 minutter (ca. 2 minutter på hver side). La kjøttet hvile utenfor grillen i 10 minutter med sølvfolie over.
 3. Legg deretter kjøttet tilbake på grill på indirekte varme i 15 minutter.
 4. Repiter tilsvarende stekeprosess med 5 minutter på varmen og la deretter hvile 5 minutter en siste gang.

Helgrillet Entrecôte: Vi gjentar; Brun i ti minutter, hvil ti minutter, indirekte varme 15 minutter hvil ti minutter og deretter fem minutter indirekte varme og fem minutter hvil.

Helgrillet entrecôte med béarnaiseGrønnsaker til helgrillet entrecôte
 1. Kutt av nederste delen av aspargees.
 2. Del portobellosoppene i 4 store biter.
 3. Del squash på langs og del deretter opp en gang til på midten til du har ett slags rektangel av squashen. Kutt deretter bort kjernen og sitt igjen med kun rent squash kjøtt og skall. Del opp i fine biter à 6 cm lange.
 4. Sett på rødvinsglace og reduksjon til béarnaise.
 5. Del bacon i passe biter til den bakte poteten og stek dette sprøtt i en panne. Når de er klare ha på 1-2 cl Jack Daniel`s og flamber.
 6. Ta bacon av varmen og tørk av fettet på ett papir. Smak deretter til med Jack Daniel`s, samt noen dråper akasiehonning.
 7. «Løk rømme»; Når løken er ferdig bakt etter 25 minutter tar du en boks med Sæter rømme, den bakte løken, hvitløk, sitron og løkpulver og blander dette med en stavmikser. Se oppskrift under.
 8. Grill alle grønnsakene på grillen. Legg tomat med snitt siden ned. Asparges og portobellosopp på grill-risten. Stek til de får en fin farge eller grill-striper. Snu tomaten kun en gang for å ikke ødelegge den. Når asparges, squash og portobellosopp er ferdig grillet ha det over i en kasserolle med en klatt smør og smak til med litt havsalt og sitronsaft. Serveres lun under kjøttet med tomater. Ikke bland tomater i kasserollen, men ha direkte på tallerken. Tomater kan smakes til med litt olivenolje og balsamico gastrix om ønskelig.
 9. Pisk opp béarnaise, se oppskrift under.
 10. Del opp kjøtt når det er ferdig stekt og hvilt, server med lun salat, grillede tomater, rødvinssaus, béarnaise og litt basilikum og ristede pinjekjerner på toppen.

Béarnaisesaus

Oppskrift

2 eggeplommer
250 gr. usaltet smør
1 banan sjalottløk
12 stk. hel pepper
2 laurbærblad
3 dl hvitvin
25 gr. syltet estragon
Noen dråper sitron
Noen klyper fint salt
Finkuttet frisk estragon, persille og gressløk

 1. Lag en hvitvinsreduksjon på, løk, pepper, laurbær, hvitvin, timian, sett på varmen kok ned til 1 dl væske, sil av.
 2. Lag klarnet smør, smelt 1 pakke usaltet smør i en kasserolle og ta det av varmen og la det hvile til melkeproteiner legger seg på bunn av kjelen
 3. Ha 3 eggeplommer i en stålbolle med 1 ss hvitvins-reduksjon og pisk godt sammen over ett vannbad som holder 80 grader.
 4. Pisk inn det klarede smøret i en tynn stråle inn i eggene, pass på at stål-bollen ikke blir for varm eller for kald da sprekker sausen. Blir sausen for tykk som den ofte gjør spe den ut med en smule lunket vann for å få pisket inn alt smøret.
 5. Smak til med syltet estragon, salt, sitron og friske urter.

La stå på indirekte varme og rør med jevne mellom rom til sausen skal serveres.

Rødvinsglace

Oppskrift

1 pakke rødvinssaus fra Jacob’s, lag selv eller benytt lignende, 2 desiliter konsentrert saus
1 dl rødvin
2 sjalottløk
2 hele stjerneanis
10 stk hel pepper
1 liten bunt timian
2 klyper hvitt sukker
1 ts meierismør uten salt
litt olje til steking

 1. Brun løk, stjerneanis, pepper, timian i en kasserolle med minimalt med olje og hell over rødvinsglace.
 2. Tilsett 1 dl rødvin og la trekke i 20 – 30 minutter på middels varme, tilsett gjerne litt vann om sausen blir for tykk men trenger å trekke mere smak,
 3. Sil av sausen over i en ny kasserolle og smak til med sukker og salt, helt til slutt ha en klatt med smør oppi og kjør opp med stavmikser raskt, ikke kok sausen etter smøret er tilsatt.

Bakt potet med Jack Daniels bacon og bakt løk rømme

Bakt potet med løkrømme og Jack Daniels baconOppskrift (4 personer)

4 store bakepoteter
1 boks sæterrømme
1 bakt løk
4 store bakte hvitløksfedd
1 ss løk-krydder
10 dråper sitronsaft
200 gr. skogsbacon e.l (tykkere skiver uten svor)
1-3 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey

 1. Bak potet i aluminiumsfolie i 1 times tid på 250 grader. Bruk ovn eller legg blandt kull på grillen.
 2. I mellomtiden tar du en boks med Sæter rømme, den bakte løken, hvitløk, sitron og løkpulver og blander dette med en stavmikser. Smak til med litt pepper og med litt sitron/salt.
 3. Del bacon i passe biter til den bakte poteten og stek dette sprøtt i en panne, når de er klare ha på 1-2 cl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey og flamber bort alkoholen,
 4. Ta bacon av varmen og tørk av fettet på ett papir, smak deretter til med whiskey og noen dråper akasiehonning.
Foto og tekst / kokk: Knut Whist / Jonas Hagman

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.