Gulasj

GulasjOppskrift (4 personer)

600 g benfritt kjøtt av okse
3-4 løk
1 grønn paprika
1 rød paprika
200 g aromasopp1–2 ss smør
1 ts salt
1/4 kryddermål kajennepepper
1 ts paprikapulver
1/2 kryddermål hvit pepper
1 dl tomatpuré
1–2 dl vann eller buljong
1 ss hvetemel

Brun 3 cm store kjøttstykker i smeltet smør. Fjern kjernene på paprikaene og skjær dem i passende biter og legg dem i gryten sammen med kjøttet. Skjær løken i skiver, og la den surre litt sammen med kjøttet og paprikaen. Tilsett så renset og vasket sopp skåret i skiver og la den steke med i et par minutter. Ha i krydder og tomatpuré. La gulasjen surre under lokk ved svak varme til kjøttet er mørt. Server gulasj med ris eller brød og smør.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

KJØTTGRYTE

KjøttgryteOppskrift (4 personer)

600 g grytekjøtt av okse og svin
10 sjalottløk
6 hvitløksfedd, finhakket
4 laurbærblad
2 ss fersk timian
2 kvister fersk rosmarin
Ca. 1 ss sukker
4 dl rødvin
4 dl oksekraft
Salt og nykvernet sort pepper
Smør og olje til steking

Forvarm ovnen til 150 grader. Skjær kjøttet i passende biter og brun det i en gryte i olje og smør. Skru ned varmen, skrell løken og tilsett den i gryten sammen med 1 ss sukker. Stek videre, og pass på at sukkeret ikke brenner seg.Tilsett hvitløk og fres lett. Hell rødvinen i gryten og kok opp. Rør godt slik at alt blander seg.

Hell kraften over og krydre med salt, pepper og urter. Kok opp, legg lokk på og sett gryten i ovnen for å småkoke videre i ca. 1 ½  time. Sjekk smaken og mørheten på kjøttet. La det koke videre uten lokk hvis det er nødvendig. Server med ris eller potetstappe til.

BOEUF BOURGUIGNON

Oppskrift

250 g svinebog
1 ss vegetabilsk olje
50 g smør
36 sjalottløk, skrelte
1,8 kg storfekjøtt (grytekjøtt)
3 ss cognac
7,5 dl rødvin, helst burgunder
36 små sjampinjonger
1 ss friskpresset sitronsaft
salt og nykvernet pepper
2 ss Maizenna
2 ss kadt vann

Trim svinebogen og skjær den i tynne strimler. Legg den i en kjele kokende vann og forvell den i 5 minutter. Ta bogen opp og la den renne godt av.

Varm oljen i en stor gryte (6 l) og stek svinebogstrimlene over svak varme til de er gyldne, ca. 5 minutter under omrøring. Ta dem opp med en hullsleiv, og legg dem til side.

Tilsett nesten halvparten av smøret og la løken få surre over veldig svak varme til den er gylden, snu den nå og da, ca. 10 minutter. Ta den opp med en hullsleiv og bland med svinebogen.

Skjær grytekjøttet i ca. 5 cm store terninger. Stekes i porsjoner i gryten til alt er lysebrunt, ca. 5 minutter per porsjon. Snu kjøttet ofte. Settes til side.

Fjern fettet fra gryten. Hell i cognac, og 1 minutt senere vinen og skrap hele tiden løs det brune etter stekingen med en tresleiv. Tenn på vinen og vent til flammene er sluknet. Ha kjøttet tilbake i gryten og la det koke opp. Legg på lokk og la det trekke over svært svak varme i ca. 3 timer.

I mellomtiden trimmes og renses soppen. Smelt resten av smøret i en panne, tilsett sopp og sitronsaft og krydre med salt og pepper. La det frese til soppen er gylden og har avgitt all væske.

Ha svinekjøtt, løk og sopp i kjøttgryten og la alt trekke videre over veldig svak varme i 1 time til.

Ta opp storfe, svin, løk og sopp med en hullsleiv og sett det til side. La sausen få koke opp. Bland Maizenna med kaldt vann. Rør blandingen inn i sausen, og la den syde over sterk varme i ca. 1 1/2 minutt til den er tykk og glatt. Ha kjøttet og de øvrige ingrediensen tilbake i gryten og la det hele bli skikkelig gjennomvarmt.