Chili con carne

Chili con carneOppskrift (Chili con carne 4 personer)

1 ss mildt chilipulver
4 røde chilier, finhakket uten kjerner
2 ss olje
350 g løk, hakket
3 hvitløksfedd, finhakkede
1/2 kg oksebog i terninger
1/2 ts støtt spisskummen
2 laurbærblad
1/2 ts tørket oregano
1/2 ts tørket merian
Salt etter smak
2 bokser skåldede tomater
1/2 kg kokte røde kidneybønner
1 stor boks maiskorn

Chili con carne
Dekk chiliene med varmt vann og la dem ligge i 30 minutter. Sil deretter vannet av, men spar på det. Støt chiliene sammen med chilipulveret i en morter. Tilsett litt av chilivannet slik at du får en pasta. Varm opp oljen i en stor gryte, tilsett løk, hvitløk og kjøtt, og la det småbrune. Tilsett chilipastaen, utbløtingsvannet, krydder og salt. Kok i et par minutter  og tilsett så tomatene. Kok opp og la det simre en times tid. Kjøttet skal være mørt. Bønnene og maiskornene tilsetter du de siste 30 minuttene av koketiden.

Kok opp en stor gryte med chili con carne, inviter alle dine venner på Facebook til en het og sosial lørdagsmiddag. Blir det rester igjen  har du også det beste fyllet til søndagstaco klar!

QUESADILLA MED SKINKE OG SPINAT

QUESADILLAOppskrift (4 personer)

2 ss smør
4 store hvetetortillas
3 dl revet ost, helst mozarella
400 g ferdigkokt skinke
1 pose fersk spinat
1 dl salsa, oppskrift finner du her
1 dl rømme

Vask og tørk spinaten. Skjær skinken i små terninger. Smelt smør i en stekepanne, og stek alle tortillaene på én side. Legg en tortilla tilbake i pannen, og dryss umiddelbart halvparten av osten over den. Så spinat og skinke. Legg så en tortilla til over med den stekte siden opp. Trykk tortillaene sammen med en stekespade og stek til osten er smeltet. Gjenta samme prosess med de to resterende tortillaene. Skjær de ferdige quesadillaene i biter som en en pizza. Topp med rømme og salsa.

Hvetetortillas oppskrift

(20 små 10 cm/10 store 20 cm)
225 g hvetemel
½ ts salt
½ ts sukker
60 g rompemperert smør
1 dl lunkent vann

Hell hvetemel, salt, sukker og smør i en bakebolle og kna godt sammen. Tilsett vann, litt om gangen og kna deigen jevn. Del deretter deigen i 20 eller 10 emner og legg dem på en melet stekeplate. Dekk dem med plastfolie og la dem hvile i 30 minutter. Kjevle emnene ut til sirkler. Små til 10 cm og store til 20 cm. Stek dem i en tørr stekepanne på middels varme til de får gyllenbrune prikker.

AIOLI

AioliOppskrift

1 fedd hvitløk
3  eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper

Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.

Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.

Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.

Aioli

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.