Sloppy Joes

Sloppy JoesOppskrift sloppy joes (4 personer)

500 g kjøttdeig
1 liten løk, finhakket
1 dl ketchup
1 ts salt
1/2 ts sukker
1 ss sennep
1 ss eddik
1 ss Worcestershiresaus

4 hamburgerbrød

Stek kjøttdeigen sammen med løken. Bland sammen de andre ingrediensene og hell dem over kjøttdeigen. La det småkoke videre på lav varme i ca. 1 time. Rør om av og til. Serveres på hamburgerbrød (ristede) sammen med potegull. Så enkelt har du Sloppy Joes.

Potetgull:
10 mandelpoteter
Vann
Salt
1 l peanøttolje til fritering

Skjær potetene i syltynne skiver, enten på et mandolinjern eller med en ostehøvel. Legg potetene i kaldt vann og vend dem rundt i det. Hell av vannet. Tilsett nytt vann og 2 ss salt per liter vann. La potetene ligge i minst 20 minutter. Tørk deretter potetskivene godt på et kjøkkenhåndkle. Varm oljen opp til 170 grader. Legg et par potetskiver i oljen om gangen og friter til de er lysebrune. Legg de deretter over på kjøkkenpapir og salt. Pass på at oljen holder jevn temperatur.

Annet: 

Hvis du er glad i Barbecuesaus kan du erstatte deler av ketchupen med din favorittsaus.

Vinanbefaling:
Rioja Vega Crianza 2014
Dette er en fruktig og velbalansert vin med fint preg av røde bær og urter, og et svakt innslag av eik som passer godt til Sloppy Joes.
Vinmonopolnummer: 1303101
Pris: 119,90

Denne retten har sin opprinnelse fra baren med samme navn i Key West, Florida. Det er rett og slett en tomatbasert kjøttdeigsaus servert i et hamburgerbrød – og er en utfordrer til fredagstacoen eller –pizzaen.

Tekst/foto/styling: Kulinarisk.no / Monica Friedrich / Kjersti Edvartsen

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

POMMES FRITES

Pommes frittes med hjemmelaget ketchupOppskrift

3 bakepoteter
1 l rapsolje
Salt

Skrell potetene, skjær dem ut med et pommes frittesjern eller med en kniv til ensartede staver. Legg potetstavene i en stor bolle med vann, gjerne i et par timer. Når pommes fritten skal frityrstekes, vrir du vannet av potetene med et kjøkkenhåndkle. Varm oljen i en gryte. Hvis du har en metallkurv til frityrsteking, setter du den i gryten, ellers bruker du en hulsleiv for å ta pomes fritten ut. Gryten skal være så romslig at oljen ikke spruter utover når du slipper potestavene i. Sjekk om oljen er varm nok, ved å legge en potetstav opp i gryten. Når oljen syder rundt poteten er oljen varm nok, og da legger du
en liten håndfull poteter i.

Når potetene får en hinne, men ikke har tatt farge, tar du de opp og legger dem over på en tallerken med tørkepapir på. Neste porsjon legges ned i oljen, og så videre inntil alle potetene er stekte. Hvis oljen ikke bruser, er den for kald, og må varmes opp uten poteter i. Hvis ikke blir pommes frittene slappe. Hvis oljen bruser voldsomt opp, er den for varm og du må skru ned varmen.
Når alle potetstavene er stekt én gang, steker du dem igjen på samme måte til de er sprø og gyldne. Spre dem ut i en stort ildfast form, og dryss dem med salt.

Hjemmelaget ketchup

1 1/2 kg grovhakkede bifftomater
4 finhakkede sjalottløk
4 finhakkede hvitløksfedd
4 dl vann
4 dl lys vineddik
1 1/2-2 dl rørsukker
1-2 ts salt
2 finhakkede røde chili, uten kjerner
Rundhåndet med nykvernet sort pepper.

Kok alle ingrediensene under omrøring til en lett karamellisert ketchup. Blend og smak til med litt salt, sukker eller syre. Avkjøl og hell ketchupen på tette glass og oppbevar i kjøleskapet.