Meksikansk mat

Din guide til det meksikanske kjøkken

Meksikansk matDen meksikanske maten er mer enn den helfabrikerte tacoen du kan kjøpe i butikken. Med litt innsikt i det meksikanske kjøkken, kan du selv trylle frem langt mer sunnere og velsmakende meksikansk mat. Her får du en oversikt over de viktigste råvarene og ingrediensene, samt en forklaring på de mest vanlige rettene.

Hovedingredienser:

Avocado

Denne rike fløyelsaktige frukten er en viktig ingrediens i det meksikanske kjøkken. Den finner du så godt som i hver eneste rett, også i sandwicher og salater.

Bønner

Både sorte bønner og pintobønner blir hyppig brukt. En meksikansk spesialitet er såkalte «refried beans», dvs, bønner som først er kokt, så stekt.

Ost

Den meksikanske hvitosten queso Oaxaca er ideell for quesadillas. Det beste alternativet her hjemme er mozzarella. Queso fresco er en myk, smulete ost som tilfører salt til retter som enchiladas. Et godt substitutt er fetaost.

Chipotle

Røkte og tørkede jalapeños som blir brukt i salsaer og marinader. Chipotle tilfører litt styrke og røyksmak.

Sjokolade

Meksikansk sjokolade har en bitter, jordaktig smak som passer utmerket sammen med andre ingredienser i retter som mousser, terter og krydret  kylling eller kalkunbryst. Den er ikke å få tak i her hjemme, men du kan tilsette litt kanel til mørk sjokolade med høyt kakaoinnhold.

Crema

Rett og slett en meksikansk versjon av rømme, som brukes i varme eller kalde sauser. Eller som den siste prikken over i-en på flautas eller tacos.

Lime

Enhver chef med respekt for seg selv, avrunder en meksikansk rett med lime.

Oregano

Den meksikanske varianten er litt mer hissig på smak enn den vi er vant til i Norge.

Poblano

Denne milde chilien er mye brukt i alt fra salsa til quesadillas og chiles rellenos.

Tortillas av mais eller hvetemel

Brukes som base for uendelige mange retter. Maisvarianten stekes til knasende sprø tacos. Du klarer fint å lage dem selv, du trenger kun mel og vann, knapt noe mer. Men foretrekker du å kjøpe dem bør du velge varianten med minst tilsetningsstoffer.

Typiske meksikanske retter

Guacamole oppskrift

Avocado most med løk, hvitløk, chili og koriander. Servert som dip eller som tilbehør.

Salsa

Salsa betyr rett og slett saus, selv om man ofte assosierer det med den røde eller grønne blandingen av tomater, løk, chili og koriander. Blir ofte servert som siderett eller dip. Det er utrolig enkelt å lage din egen salsa. En basic salsa består av tomat, løk, hvitløk, chipotle eller jalapeño, salt, og eddik eller limejuice.

Molesaus

En velsmakende rik saus laget med den usansynlige kombinasjonen av sjokolade, chili og flere krydre. Den kan være rød eller grønn avhengig av ingrediensene. Sausen blir ofte servert til kylling eller kalkun.

Pipíansaus

Pipíansaus er grønn og laget av gresskarfrø. Oftest servert til kylling.

Ceviche

Rå fisk marinert i limejuice, som regel servert med salat.

Chiles Renellos

Store poblanochilier fylt med ost eller spicy kjøtt (picadillo). Selv om chiliene er milde, er det ikke sikkert at sausen er det.

Burritos

Hvetetortilla fylt med oksekjøtt, bønner og ost.

Enchiladas

Tortillaer dekket med en tomat- og chilisaus, fylt med grønnsaker, kylling eller svin deretter brettet og bakt i ovn. Enchiladaer er som oftest ganske milde. Enchiladas suizas er toppet med rømme.

Fajitas

Tortillas fylt med biter av oksekjøtt, kylling, grønnsaker etc.

Flautas

Maistortilla fylt med oksekjøtt, kylling eller ost som er rullet til en tynn sylinder og fritystekt.

Quesadillas

Tortillas fylt med ost, brettet eller ost fylt mellom to tortillaer og stekt.  En enkel rett, som oftest servert med bønner eller salat.

Tacos

Tortillas stekt til de er sprø og servert med ulike variasjoner av fyll.

Tamales

Kylling, svin eller kalkun og/eller grønnsaker innbakt i maisboller som er dampet i mais- eller bananblader.

Tortas

Meksikanske sandwicher, ofte store med generøse mengder fyll. 

Tostadas

Tynne og sprø tortillas fylt med guacamole, rømme, chili, kylling etc.

Chilaquiles

Tortillas som er hurtigstekt sammen med løk, krydder og kanskje kylling, toppet med ost og servert med en slags brun saus. Oftest servert som frokst/brunsjrett.

Huevos Rancheros

Eggerøre, ofte servert med bacon eller skinke.

Huevos Motuleños

Stekte egg på tortillas,dekket med en saus av tomater, chili, bønner og skinke. Toppet med ost og servert med refried bønner.

Skal du som så mange andre spise det vi kaller taco til helgen? Da vil vi gjerne utfordre deg litt. Det meksikanske kjøkkenet er nemlig så mye mer spennende og velsmakende enn ferdigproduktene som er tilgjengelige. Vi har laget en guide med den meksikanske maten, som forklarer hva det er, og hva de viktigste råvarene er. I tillegg finner du mange spennende og gode oppskrifter.

Mexikansk av kulinarisk

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.