Lammeskank
– med blomkålmos og eple- og quinoasalat
Oppskrift (4 personer)
1 dl hvetemel
½ ts pepper
½ ts salt
4 lammeskanker
2 ss olivenolje
20 g smør
16 sjalottløk, skrelte
2 hvitløksfedd, finhakket
4 ½ dl rødvin
1 ½ dl balsamicoeddik
2 dl oksekraft
2 ss tomatpuré
2 ss brunt sukker
6 kvister fersk rosmarin
Blomkålpuré
Lammeskank
Forvarm ovnen til 125 C. Fjern 5-6 cm. av kjøttet øverst på skankene. Skrap benpipene rene. Tilsett salt og pepper i melet og bland godt. Dekk lammeskankene med melet.
Varm opp oljen i en stor tykkbunnet gryte, gjerne støpejern på middels varm og brun lammeskankene over det hele. Sett til siden.
Senk varmen og tilsett smør i gryten. Når smøret har smeltet steker du sjalottløken til den begynner å bli myk og tar farge. Ca. 5 minutter.
Tilsett lammeskankene og hvitløken. Hell rødvinen, balsamicoeddiken og oksekraften i. Deretter tilsetter du tomatpureen, sukkeret og rosmarinen. Rør alt forsiktig sammen.
Kok opp, og trekk gryten av varmen. Legg på lokk. Sett gryten i ovnen. Ta den ut etter en time og snu lammeskankene. La de koke i en time til, eller til det er mørt.
Sil stekesjyen fra. Hvis du synes den er for tynn, kok den opp i en kjele og la den redusere til den har fått ønsket konsistens.
Server med blomkålmos og eple- og quinoasalaten.
Blomkålmos:
1 stor blomkål, skåret i små stykker
100 g smør
Salt og hvit pepper
Kok blomkålen i usaltet vann til den er mør. Hell av vannet, tilsett smør og mos det hele. Smak til med salt og pepper.
Eple- og quinosalat
Oppskrift (8 personer)
1 dl quinoa
1 klype salt
2 ss olivenolje
1/2 dl extra virgin olivenolje
4 ss eplesidereddik
2 ts Dijonsennep
1 ts akaciehonning
Havsalt og nykvernet sort pepper
2 endiver, i separate blader
1 liten radicchio, i separate blader
2 røde epler
½ bunt bredbladet persille, grovhakket
Kok quinoaen etter anvisningen på pakken. Sil fra overflødig vann.
Varm oljen i en stekepanne på middels varme og stek quinoaen i 7-8 minutter til den er gylden og sprø og avkjøl.
Bland extra virgin olivenolje, eplesidereddik, Dijonsennep, honning og salt og pepper i en beholder med lokk og rist godt til alt er blandet. Sett til side.
Legg endiven, radicchioen og rucculaen i en serveringsbolle- eller fat.
Vask eplene godt og fjern kjernene. Skjær dem i skiver og bland dem i en bolle med 1 ss av dressingen for å unngå at de blir brune. Spre dem over salaten. Dryss quinoaen over og deretter persillen. Drypp dressingen over til slutt.
Lamet er hentet fra Moahaugen gard i Valdres. Der har 180 dyr sitt sommerbeite i området rundt Skaget fra 900 til 1200 moh. Dette setter sitt særpreg på lammekjøttet, som blir foredlet på gården.
Dyr som beiter i høyfjellet over 800 meter spiser gress og beiteplanter som er rike på omega3-fettsyrer. Vier, urter, gress og lyngplanter bidrar også til å gi lammet en praktfull og særegen smak.
Vinanbefaling til lammeskank: Casa Vinironia Appasimento Edizone Oro 2015
Denne rødvinen fra Puglia i Sør-Italia, har en deilig krydret smak med innslag av eik, plomme, salvie og rosiner. Dette er allikevel en balansert vin med bløte tanniner som passer godt til denne lammeretten.
Varenr: 997801
Pris: 139,90
Flere her finner du flere oppskrifter på lam!
Tekst og foto: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich