Lammebog
– med tomatsalat og tzatziki
Oppskrift (4-6 personer)
1,2 kg bog av lam uten ben
Salt og nykvernet sort pepper
½ dl bredbladet persille, grovhakket
1/2 dl basilikum, grovhakket
Smør til steking
2 ss meierismør
Tomatsalat:
500 g tomater, i tykke skiver
150 g fetaost, smuldret
1 dl bredbladet persille, grovhakket
1 håndfull basilikumblader
Extra virgin olivenolje
Tzatziki:
3 dl youghurt naturell
1 agurk
2 fedd hvitløk, finhakket
1/2 ts salt
Nykvernet pepper
Forvarm stekeovnen til 125 grader.
Strø salt og pepper på innsiden av kjøttet og urtene over.
Brett lammebogen sammen og surr den til en pen rullade med bommullstråd.
Ha litt smør i stekepannen på sterk varme og brun bogen i det.
La den hvile litt før du strør den med salt og pepper utvendig.
Legg lammebogen i en langpanne.
Sett et steketermometer i lammebogen og sett den i stekeovnen.
Når kjernetemperaturen er på 58 ºC er kjøttet saftig og rosastekt.
Når steketermometeret viser 70 ºC er lammet medium og ved 76 ºC er det gjennomstekt.
Øs sjyen i langpannen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe.
Ta ut bogen, pakk den inn i aluminiumsfolie og la den hvile i ca. 15 minutter før du skjærer i den.
Ønsker du litt saus til lammebog kan du blande stekesjyen med kjøttkraften i en kjele.
Kok den opp og jevn sausen med maizena utrørt i litt kaldt vann.
Til tzatzikien river du agurken på et rivjern og siler av overflødig væske.
Rør inn agurk og finhakket hvitløk i yoghurten og smak til med salt og pepper.
Legg tomatskivene på et fat.
Dryss fetaost og urter over.
Dryss til slutt litt olivenolje over salaten.
Skjær lammebogen i pene skiver og server den sammen med tomatsalaten og tzatzikien.
Årets lam er hentet fra Moahaugen gard i Valdres. Der har 180 dyr sitt sommerbeite i området rundt Skaget fra 900 til 1200 moh. Dette setter sitt særpreg på lammekjøttet, som blir foredlet på gården. Dyr som beiter i høyfjellet over 800 meter spiser gress og beiteplanter som er rike på omega3-fettsyrer. Vier, urter, gress og lyngplanter bidrar også til å gi lammet en praktfull og særegen smak.
Tekst og foto: Kjersti Edvartsen / Kulinarisk.no / Monica Friedrich
Vinanbefaling til lammebog : Naoussa Kokkinos 2012
Hva passer vel bedre til greskinspirert lam enn gresk vin? Denne rødvinen fra Naoussa, har en aromatisk duft av skogsbær, noe krydder, sigar og ristede mandler. Det er en fyldig vin med runde tanniner og en flott firskhet.
Varenr: 2832101
Pris: 169,90
Her finner du flere oppskrifter på lam!