Fransk lammegryte

Fransk lammegryteOppskrift (4 personer)

1 kg grytekjøtt av Høgfjellslam med bein
3 ss god olivenolje til steking
10 sjalottløk, skrellet
3 hvitløksfedd, finhakket
2 dl rødvin
1 boks skåldede tomater
1 kartong store hvite bønner fra Go Eco
2 gulrøtter, i skiver
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss tørket timian
2 laurbærblad
½ l vann
Bredbladet persille til pynt, grovhakket

Fremgangsmåte fransk lammegryte

  1. Stek kjøttet, hele sjalottløk og hvitløk i olivenolje i en stor tykkbunnet gryte til kjøttet har fått farge.
  2. Hell i rødvinen.
  3. Tilsett deretter tomater og gulrøtter.
  4. Krydre med salt, pepper, laurbærblad og timian.
  5. Ha i vannet og la gryten småkoke i ca. 1 ½ time.
  6. Tilsett bønnene de siste minuttene.
  7. Hvis du synes gryten blir for tynn, tykner du den med maizena rørt ut i kaldt vann.

Vinanbefaling til lammegryte

Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2021

Fransk vin til fransk mat kan ikke blir feil! Denne syrahvinen har en dyp granittrød farge med en tydelig duft ab bringebær, solbær og krydder. Den er kompleks og strukturert, men er samtidig god og rund da den er blitt lagret på eikefat i 6-8 måneder. Her kjenner du smaken av pepper og moden frukt, samt et hint av eik.

Pris: 379,50
Varenummer: 3492201

Fransk mat blir ofte oppfattet som komplisert å tilberede. Det gjelder slett ikke fransk lammegryte. Har du gode råvarer tilgjengelig, gjør den nesten seg selv.

Her finner du flere oppskrifter med lam!

Gryte fra Le Creuset, flat tallerken fra Aida. Resten av rekvisittene er i privat eie.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

LAMMELÅR MED HVITLØK OG ROSMARIN

Lammelår oppskriftOppskrift (4-6 personer)

1 1/2 kg lammelår/med ben
4 hvitløksfedd
1 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper
1 ts tørket rosmarin

Saus til lammelåret:
2-3 dl steksjy og kjøttkraft
1-2 ts maizenna

Forvarm ovnen til 175 grader. Fjern ev. slintrer og tørk av låret. Skrell hvitløk og skjær fedden i to. Lag små snitt i kjøttet og press hvitløken forsiktig inn i snittene. Bland salt, pepper og rosmarin i en morter og støt dem sammen. Gni kjøttet inn med blandingen. Sett i et steketermometer, men unngå benet. Legg låret i en langpanne, og stek på nederste rille til termometeret viser 70 grader. ca. 2 timer. Øs sjyen i formen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe. Ta lammelåret ut, dekk den med aluminiumsfolie og la lammelåret hvile i 15-20 minutter. Bland stekesjyen med kjøttkraften i en kjele. Kok den opp og jevn sausen med maizena utrør i litt kaldt vann. Skjær kjøttet i pene skiver på tvers av muskelfibrene. Server med den varme sausen, gratinerte poteter, stekt rosenkål eller rattatouille.

Lammelår

Utforsk den Franske delikatessen; Fransk lammegryte

Den franske gastronomien er kjent for sin raffinerte smak og tradisjonelle tilnærming til matlaging. Blant de mange kulinariske skattene som Frankrike har å by på, står lammegryte ut som en ekte klassiker. Med sine dyptgående smaker og hjertevarmende essens, tilbyr denne retten en smakfull reise til det franske landskapet.

Historien bak fransk lammegryte

Fransk lammegryte har en lang historie som går tilbake flere århundrer. Opprinnelig fra regionen Provence i Sør-Frankrike, har denne retten vært en favoritt blant både lokale beboere og besøkende fra hele verden.

Den opprinnelige lammegryten ble tilberedt med lokale råvarer som var lett tilgjengelige i Provence-regionen, inkludert saftig lammekjøtt, friske grønnsaker og krydder hentet fra regionens frodige urter. Tradisjonelt sett ble lammegryten tilberedt i en stor gryte over åpen flamme, noe som ga retten dens karakteristiske smak og aroma.

Fransk lammegryte er en kulinarisk nytelse som fanger essensen av det franske kjøkkenet på sitt beste. Med sin rike smak og møre kjøtt, er denne retten et perfekt valg for enhver anledning, enten det er en uformell middag med familie og venner eller en spesiell feiring.

Så neste gang du ønsker å ta smaksløkene med på en reise til Frankrike, hvorfor ikke prøve å lage din egen versjon av fransk lammegryte? Med noen enkle ingredienser, gjerne lokale råvarer, og litt tålmodighet kan du skape en uforglemmelig matopplevelse rett fra hjertet av Provence!

Bon appétit!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.