Fransk lammegryte

Fransk lammegryteOppskrift (4 personer)

1 kg grytekjøtt av Høgfjellslam med bein
3 ss god olivenolje til steking
10 sjalottløk, skrellet
3 hvitløksfedd, finhakket
2 dl rødvin
1 boks skåldede tomater
1 kartong store hvite bønner fra Go Eco
2 gulrøtter, i skiver
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss tørket timian
2 laurbærblad
½ l vann
Bredbladet persille til pynt, grovhakket

Fransk lammegryte
Stek kjøttet, hele sjalottløk og hvitløk i olivenolje i en stor tykkbunnet gryte til kjøttet har fått farge. Hell i rødvinen. Tilsett deretter tomater og gulrøtter. Krydre med salt, pepper, laurbærblad og timian. Ha i vannet og la gryten småkoke i ca. 1 ½ time. Tilsett bønnene de siste minuttene. Hvis du synes gryten blir for tynn, tykner du den med maizena rørt ut i kaldt vann.

Vinanbefaling til lammegryte

Vidal-Fleury Crozes-Hermitage 2018

Fransk vin til fransk mat kan ikke blir feil! Denne syrahvinen har en dyp granittrød farge med en tydelig duft ab bringebær, solbær og krydder. Den er kompleks og strukturert, men er samtidig god og rund da den er blitt lagret på eikefat i 6-8 måneder. Her kjenner du smaken av pepper og moden frukt, samt et hint av eik.

Pris: 296,50
Varenummer: 3492201

Fransk mat blir ofte oppfattet som komplisert å tilberede. Det gjelder slett ikke fransk lammegryte. Har du gode råvarer tilgjengelig, gjør den nesten seg selv.

Her finner du flere oppskrifter med lam!

Gryte fra Le Creuset, flat tallerken fra Aida. Resten av rekvisittene er i privat eie.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

LAMMELÅR MED HVITLØK OG ROSMARIN

Lammelår oppskriftOppskrift (4-6 personer)

1 1/2 kg lammelår/med ben
4 hvitløksfedd
1 ts salt
1/2 ts nykvernet sort pepper
1 ts tørket rosmarin

Saus til lammelåret:
2-3 dl steksjy og kjøttkraft
1-2 ts maizenna

Forvarm ovnen til 175 grader. Fjern ev. slintrer og tørk av låret. Skrell hvitløk og skjær fedden i to. Lag små snitt i kjøttet og press hvitløken forsiktig inn i snittene. Bland salt, pepper og rosmarin i en morter og støt dem sammen. Gni kjøttet inn med blandingen. Sett i et steketermometer, men unngå benet. Legg låret i en langpanne, og stek på nederste rille til termometeret viser 70 grader. ca. 2 timer. Øs sjyen i formen over kjøttet et par ganger de siste 15 minuttene, for å få en sprø skorpe. Ta lammelåret ut, dekk den med aluminiumsfolie og la lammelåret hvile i 15-20 minutter. Bland stekesjyen med kjøttkraften i en kjele. Kok den opp og jevn sausen med maizena utrør i litt kaldt vann. Skjær kjøttet i pene skiver på tvers av muskelfibrene. Server med den varme sausen, gratinerte poteter, stekt rosenkål eller rattatouille.

Lammelår

LAMMEFRIKASSÉ

LammefrikasseOppskrift  (4 personer)

1 ¼ kg Høgfjellslammekjøtt av bryst, bog eller rygg
1 l vann
2 ts salt
½ ts hvite pepperkorn
2 laurbærblader
2 løk
3 kryddernellik
2 persillerøtter
2 gulrøtter

Saus:

2 ss smør
3 ss hvetemel
5 dl kraft
Salt, pepper
Sitron, saft til å smake til sausen med
½ dl fløte
1 eggeplomme

Vask kjøttet og legg det i en gryte. Hell kokende vann over. Kok opp og skum av. Tilsett salt og krydder. La det trekke under lokk på svak varme i 1-1 ½ time. Kjøttet er ferdig når det så videt løsner fra bena. Trekk gryten av varmen og la det stå med lokket på i ca. 20 minutter. Ta kjøttet opp og hold det varmt. Rens gulrøtter og persillerot, og skjær dem i biter på skrå og kok dem i 4-5 minutter i litt vann.

Smelt smør i en tykkbunnet gryte. Rør inn melet og la det koke godt sammen i et par minutter. Tilsett kraft, litt om gangen. Kok opp mellom hver gang du sper. Kok sausen i ca. 5 minutter. Rør eggeplommen ut med fløten og visp den inn i sausen. Varm sausen så vidt opp til kokepunktet, mens du rører hele tiden. Smak til med salt, pepper og sitron og server til lammekjøttet.

Vinanbefaling: Baron de Ley Reserva 2010

Denne Riojavinen er laget av Tempranillodruen og har en dyp rødfarge med duft av mørke frukter med balansert innslag av fatkarakter. Den er godt konsentrert med rund og kraftfull ettersmak. Vinen er lagret i 20 måneder på eikefat og 24 måneder på flaske før salg.

Pris: 162, 50
Varenummer: 3455001

Tallerken fra Aida, gul kopp fra Kähler, resten i privat eie.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

Lammefrikasse

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.