Raspeball

Oppskrift (4 personer)

1 kg rå poteter
2 dl byggmel
2 dl fin sammalt hvete
1 ts salt
3 l vann
1 ss salt

Skrell og rasp potetene. Klem ut væsken av potetene og rør dem sammen med mel og salt. Kok opp vann og salt. Form litt store eggformede baller med en skje og slipp dem forsiktig ned i det kokende vannet. Slå ned varmen når alle ballene er i vannet, og la dem trekke i ca. 45 minutter. Til raspeballer serverer du stekt flesk, kokt salt fårekjøtt, kokte røkte pølser, kokte gulrøtter og kålrot.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

FLØTEGRATINERTE POTETER

Fløtegratinerte poteterOppskrift (4 personer)

750 g potet
1 løk
2 1⁄2 dl helmelk
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts salt
1 krm sort pepper
Smør
1 1⁄2 dl revet hvitost

Sett ovnen på 225°. Skrell og skjær poteter og løk i tynne skiver. Legg det i en ildfast gryte. Tilsett melk, hvitløk, salt og pepper. La det koke i 2-3 minutter. Strø osten over. Sett gryten i midten av ovnen og stek i ca. 30 min. Har du ikke en ildfast gryte, så hell blandingen i en ildfast form i stedet. Husk at fløtegratinerte poteter i gryte/form holder veldig godt på varmen og er lett å skolde seg på.

HASSELBACKPOTETER

En klassisk svensk rett der poteten skjæres i skiver nesten helt igjennom og bakes i ovnen.

HasselbackpoteterOppskrift (4 personer)

8 (ca. 600 g) jevnstore poteter
Ca. 2-3 ss smør
1/2  ts salt
Ev. 1/2 dl brødrasp

Ta frem smøret slik at det blir romtemperert. Skrell potetene. Skjær potetene i tynne skiver men ikke helt igjennom. Hvis du f.eks. legger poteten i en tresleiv så kan du skjære uten å risikere å skjære helt igjennom. Legg potetene i en ildfast form. Bre smør på hver potet.  Det beste er om smøret er romtemperert. Sett formen midt i ovnen på 225° i 25 minutter. Ta ut potetene og bre mer smør på og strø salt og ev. brødrasp over. Sett potetene inn i ovnen igjen og bak dem i ytterligere 20 minutter eller til de er myke. Så er hasselbackpoteter klare til servering.

POTETGULL

PotetgullOppskrift

10 mandelpoteter
Vann
Salt
1 l peanøttolje til fritering

Skjær potetene i syltynne skiver, enten på et mandolinjern eller med en ostehøvel. Legg potetene i kaldt vann og vend dem rundt i det. Hell av vannet. Tilsett nytt vann og 2 ss salt per liter vann. La potetene ligge i minst 20 minutter. Tørk deretter potetskivene godt på et kjøkkenhåndkle. Varm oljen opp til 170 grader. Legg et par potetskiver i oljen om gangen og friter til de er lysebrune. Legg de deretter over på kjøkkenpapir og salt. Pass på at oljen holder jevn temperatur.

Server med én eller flere gode dipper til. Oppskrifter finner du her: https://www.kulinarisk.no/mat/dip-og-dressing/