Del oppskrift

Pommes frites med hjemmelaget ketchup

Pommes fritesOppskrift pommes frites

3 bakepoteter
1 l rapsolje
Salt

Pommes frites:
Skrell potetene, skjær dem ut med et pommes frittesjern eller med en kniv til ensartede staver. Legg potetstavene i en stor bolle med vann, gjerne i et par timer. Når pommes fritten skal frityrstekes, vrir du vannet av potetene med et kjøkkenhåndkle. Varm oljen i en gryte. Hvis du har en metallkurv til frityrsteking, setter du den i gryten, ellers bruker du en hulsleiv for å ta pomes fritten ut. Gryten skal være så romslig at oljen ikke spruter utover når du slipper potestavene i. Sjekk om oljen er varm nok, ved å legge en potetstav opp i gryten. Når oljen syder rundt poteten er oljen varm nok, og da legger du
en liten håndfull poteter i.

Når potetene får en hinne, men ikke har tatt farge, tar du de opp og legger dem over på en tallerken med tørkepapir på. Neste porsjon legges ned i oljen, og så videre inntil alle potetene er stekte. Hvis oljen ikke bruser, er den for kald, og må varmes opp uten poteter i. Hvis ikke blir pommes frittene slappe. Hvis oljen bruser voldsomt opp, er den for varm og du må skru ned varmen.
Når alle potetstavene er stekt én gang, steker du dem igjen på samme måte til de er sprø og gyldne. Spre dem ut i en stort ildfast form, og dryss dem med salt.

Hjemmelaget ketchup til pommes frites

1 1/2 kg grovhakkede bifftomater
4 finhakkede sjalottløk
4 finhakkede hvitløksfedd
4 dl vann
4 dl lys vineddik
1 1/2-2 dl rørsukker
1-2 ts salt
2 finhakkede røde chili, uten kjerner
Rundhåndet med nykvernet sort pepper.

Kok alle ingrediensene under omrøring til en lett karamellisert ketchup. Blend og smak til med litt salt, sukker eller syre. Avkjøl og hell ketchupen på tette glass og oppbevar i kjøleskapet.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

HASSELBACKPOTETER

En klassisk svensk rett der poteten skjæres i skiver nesten helt igjennom og bakes i ovnen.

HasselbackpoteterOppskrift (4 personer)

8 (ca. 600 g) jevnstore poteter
Ca. 2-3 ss smør
1/2  ts salt
Ev. 1/2 dl brødrasp

Ta frem smøret slik at det blir romtemperert. Skrell potetene. Skjær potetene i tynne skiver men ikke helt igjennom. Hvis du f.eks. legger poteten i en tresleiv så kan du skjære uten å risikere å skjære helt igjennom. Legg potetene i en ildfast form. Bre smør på hver potet.  Det beste er om smøret er romtemperert. Sett formen midt i ovnen på 225° i 25 minutter. Ta ut potetene og bre mer smør på og strø salt og ev. brødrasp over. Sett potetene inn i ovnen igjen og bak dem i ytterligere 20 minutter eller til de er myke. Så er hasselbackpoteter klare til servering.

Hasselbackpoteter

FLØTEGRATINERTE POTETER

Fløtegratinerte poteterOppskrift (4 personer)

750 g potet
1 løk
2 1⁄2 dl helmelk
4 fedd hvitløk, finhakket
1 ts salt
1 krm sort pepper
Smør
1 1⁄2 dl revet hvitost

Sett ovnen på 225°. Skrell og skjær poteter og løk i tynne skiver. Legg det i en ildfast gryte. Tilsett melk, hvitløk, salt og pepper. La det koke i 2-3 minutter. Strø osten over. Sett gryten i midten av ovnen og stek i ca. 30 min. Har du ikke en ildfast gryte, så hell blandingen i en ildfast form i stedet. Husk at fløtegratinerte poteter i gryte/form holder veldig godt på varmen og er lett å skolde seg på.

Fløtegratinerte poteter

POTETPANNEKAKER MED INGEFÆR- OG YOGHURTSAUS

Potetpannekaker med ingefær- og yoghurtsausOppskrift

4 store poteter
1 egg
2 fedd hvitløk
1 cm revet ingefær
Olje til steking
Salt og pepper

Saus:

1 1/2 dl yoghurt naturell
50 g fetaost
1/2 ts rosmarin
1/2 ts timian
2 ts persille
1/2 lime, saft og skall av den
Salt

Skrell potetene, og riv dem på det grove området på rivjernet. Tilsett egg, ingefær, finhakket hvitløk og rør godt. Varm oljen i en stekepanne og stek pannekakene i et par minutter på hver side. Knus osten med en gaffel og bland den med yoghurt. Tilsett krydderne, limesaft og -skall og smak til med salt.

Potetpannekaker

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.