Blåskjell med tomat, chili og ingefær
Oppskrift (4 personer)
2 kg blåskjell
2 røde chilier, uten kjerner
100 g olivenolje
1 ts karri
2 ½ dl hvitvin
2 løk, finhakket
10 g revet fersk ingefær
1 boks skåldede tomater
2 ½ dl matfløte
2 ss grovhakket bladpersille
2 hvitløksfedd
Skyll og børst blåskjellene i kaldt vann. Har de sprekker/revner eller ikke lukker seg når du banker dem lett mot kjøkkenbenken skal du kaste dem. Hell hvitvinen i en gryte, tilsett blåskjellene på høy varme, sett lokk på og kok opp. Kok blåskjellene i et par minutter mens du rister gryten flere ganger til skjellene har åpnet seg. Sikt væsken gjennom en sikt. Kast ev. uåpnede skjell og hold dem varme i den avsilte væsken.
Stek snittet chili, hvitløk, løk og ingefær i et par minutter i olje i en ny gryte. Tilsett tomat, karri og den avsilte væsken og kok det hele ned til en passende konsistens. Kjør blandingen jevn med en stavmikser. Tilsett matfløten og kok videre i et par minutter. Hell væsken over blåskjellene. Dryss med hakket persille og server godt brød til.
Blåskjellene kan du kjøpe i butikken, men de smaker enda bedre om du plukker de selv rett fra havet. Her finner du blåskjellvarsel som viser hvor du kan plukke og spise blåskjellene og ikke. Følg alltid med på at det er trygt og sjekk blåskjellvarsel hos matportalen.no.
PAELLA
Oppskrift (5 personer)
1 kg kyllingfilet, skåret i terninger
1 dl olivenolje
2 løk
1 rød paprika, skåret i terninger
3 dl langkornet ris
3 dl hvitvin
1/2 kg flådde, hakkede tomater
6 dl kyllingkraft
2 hvitløksfedd, finhakkede
Nykvernet sort pepper
En klype safran
1 ts estragon
1 1/2 ts salt
12 blåskjell
300 g grønne erter, helst frosne
1 bunt vårløk, de grønne delen av den
Ev. 300 g pillede reker
Brun kyllingen lett i oljen i en dyp (paella) panne. Legg løk og paprika i og la det bli lett gyldent. Bland de hakkede hvitløksfeddene i. Hell risen i og la den bli klar før du tilsetter vinen. Kok i noen minutter og ha de hakkede tomatene og kyllingkraften i. Støt safran sammen med det øvrige krydderet og ha det i pannen. Tilsett salt og la retten surre i 30 minutter. Klargjør blåskjellene ved å børste dem godt under kaldt vann og kast de som ikke lukker seg. Ha de i pannen sammen med ertene. La retten koke i ytterligere 5 minutter eller til blåskjellene har åpnet seg. Tilsett vårløken, og hvis du ønsker å bruke reker blander du også de inn. Smak til med salt og pepper før servering.
LETTSALTET TORSK MED BACON OG ERTER
Oppskrift (4 personer)
1 kg lettsaltet torskefilet
250 g bacon, et helt stykke
2 pk frosne selskapserter
200 g smør
Salt og nykvernet pepper
Skjær baconet i små terninger og stek dem i litt smør i pannen til de er gylne. Kok opp lettsaltet vann, legg i ertene og la dem få et oppkok. Hell av kokevannet, tilsett 100 g smør og mos ertene lett. La gjerne noen av dem være hele for estetikkens skyld. Smak til med salt og pepper. Del torskefileten i 4. Kok opp vann (uten salt), legg i fiskestykkene, de tykkeste først. Kok opp, og trekk gryten bort fra platen og la fisken trekke i 7-8 minutter. Ta opp fisken og legg den på et kjøkkenhåndkle på en tallerken, slik at overflødig vann trekkes ut. I mellomtiden smelter du 100 g smør Fordel ertepureen på 4 tallerkener, legg torskestykkene oppå og strø deretter baconet over. Server med det smeltede smøret og kokte poteter.
Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen
Vinanbefaling:
Til denne torskeretten passer det best med en fyldig hvitvin som har et moderat eikepreg. Domaine des Deux Roches Macon-Villages fra Burgund i Frankrike, har en fruktig duft av sitrus, honning og hint av eik. Smaken er fyldig, rik og fruktig med en lang myk ettersmak.
Navn: Domaine des Deux Roches Macon-Villages
Varenr. 9107401
Pris: 162 kr