Teriyakisaus

Oppskrift

1 ss løk, revet
1 ts hvitløk, finhakket
1 ss fersk ingefær, revet
2 1/2 del soyasaus
1 ts sesamolje
1 1/4 dl tørr sherry
Salt

Teriyakisaus:
Kok opp alle ingrediensene og sil dem. Smak til med salt.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BEARNAISESAUS

Bearnaisesaus-oppskriftOppskrift (4 personer)

Bearnaiseessens
1 ss finhakket sjalottløk
5 hvite pepperkorn
1 stilk persille
2 ss vineddik
2 ss vann

Ha alle ingrediensene i en kjele eller stekepanne. Bland det sammen og kok opp til det er redusert med rundt 50%

Bearnaise
150 g smør
3 eggeplommer (romtemperatur)
1 ss finhakket kjørvel
1 ts frisk estragon
1/2 dl hakket persille
Bearnaiseessens

Smelt smøret i en egen kjele på svak varme.

Ha eggeplommene i en egen kjele i et vannbad og visp kraftig mens du siler i bearnaiseessensen.
Visp til konsistensen er passe tykk. Ta kjelen ut av vannbadet og tilsett det smeltede smøret forsiktig i kjelen under kraftig visping.
Server sausen.

Denne sausen er avansert, men veldig god. Det er samme basis som i en klassisk hollandaisesaus.

Tips: Vannbadet må ikke koke og bør holde en temperatur under 70 grader. Smøret burde holde 60 grader da du sper den inn i sausen. Hvis sausen skiller seg kan du tilsette 1 eller 2 isbiter og vispe dem inn til sausen har fått den rette konsistensen.

Foto: Monica Friedrich

BARBECUESAUS

BarbecuesausOppskrift

1 dl god ketchup
50-100 g brunt sukker (du bestemmer selv hvor søt du vil ha den)
2 ss eplesidereddik
2 s soyasaus
2 ts dijonsennep
2 ts paprikapulver
2 ts chipotle eller ev. røkt paprika
1 hvitløkspulver

Rør alle ingrediensene godt sammen på svak varme, og sørg for at sukkeret løser seg opp før du serverer.

BALSAMICOSAUS

Oppskrift (2-3 personer)

2 ss smør
3 sjalottløk
1 tomat, skåldet og skåret i små terninger
3-4 ss balsamicoeddik
2 ts estragon, tørket
1 knivsodd kajennepepper
Et par dråper tabascosaus
Et par dråper sitronsaft
3 dl kremfløte
Sort og hvit pepper

Dette er en balsamicosaus som passer utmerket til kjøtt og stekt laks.

Fres den hakkede løken i smør på lav varme til den er myk. Øk varmen og hell i balsamicoeddiken. La det steke i et par minutter og tilsett kremfløten. Legg tomaten i. Krydre og press i litt sitron. La det småkoke i ca. 10 minutter. Sil sausen og den er ferdig.