Fransk mat

Fransk matDet franske kjøkkenet byr på mange delikatesser. Fransk mat nytes hele verden over å er i mange sine øyne det mest kulinariske kjøkkenet hvor lidenskapen for råvarene er veldig stor. Ofte er franske retter enklere å lage enn det du kanskje ville tro, men det kan ta litt tid å tilberede da det er råvarene og krydderne som skal komme tydelig frem.

De vanligste krydderne som kjennetegner det franske kjøkkenet og fransk mater:

  • Muskat
  • Timian
  • Hvitløk
  • Rosmarin
  • Oregano
  • Provencekrydder

Her finner du et utvalg av oppskrifter fra det franske kjøkkenet med fransk mat som du kan tilberede selv:

Aioli

AioliSkal du ha aioli til frokost, lunsj, snacks eller middag? Husk at den er best hvis du lager den ca. 2 dager før den skal serveres. Et lite tips til er å alltid lage mer en du tror du trenger, da dette er så godt.

Aioli

Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignonKlassisk fransk biffgryte.

Boeuf bourguignon

Brandade

Brandade oppskriftKlippfisk kan brukes til mer enn bacalao. I Frankrike brukes den til å lage brandade av. Klippfisken posjeres og blandes med potet til en røre, som kan spises både varm og kald.

Brandade

Bringebærsufflé

BringebærsuffleDet finnes mange måter å nyte de deilige norske bringebærene på. Her får du oppskriften på en deilig sufflé.

Bringebærsufflé

Brioche

BriocheDet tar litt tid å lage, men veldig godt blir det. I Frankrike spises brioche som er rik på smak gjerne både til frokost og dessert.

Brioche

Coq au vin

Coq au vinEn av våre absolutt favoritter er den franske klassikeren Coq au vin. Er du heldig å få tak i høne, er det absolutt det beste å bruke, hvis ikke kan du bruke kylling. Men for all del mas gjerne på din lokale kjøpmann om å ta inn høne i sortimentet!

Coq au vin

Creme brulee

Creme brulee oppskriftVerdens mest populære dessert? En fransk favoritt er det ihvertfall hos oss. Vi nyter creme brulee ofte til dessert.

Creme brulee

Crepes suzette

Crepes SuzetteAlle ved matbordet hyller deg om du serverer Crepes suzette med appelsinsaus til dessert.

Crepes suzette

Croissant

CroissantDeilige, myke og saftige croissanter til søndagsfrokosten? De beste er de du baker selv!

Croissant

Croque madame

CROQUE MADAMECroque madame er en fransk klassisk sandwich som passer ypperlig til frokost eller lunsj. Den er enkel å lage og smaker nydelig.

Croque madame

Croque monsieur

CROQUE MONSIEURCroque monsieur så første gang dagens lys på et brasserie på Boulevard des Capucines i Paris i 1901. Den franske klassikeren er enkel å lage, og er en perfekt lunsjrett.

Croque monsieur

Eclair

EclairsNår du nyter en fransk eclair spiser du en søtsak som har røtter helt tilbake til slutten av 1700-tallet. Her har du en gammel oppskrift som den dag i dag nytes over hele verden. Kanskje ikke så rart da at den smaker himmelsk!

Eclair

Jordbærsuflé

JORDBÆRSUFLÉJordbær nytes i mange varianter nå i sommer. Vi lager blant annet jordbærsuflé som smaker helt fantastisk.

Jordbærsuflé

Kyllingleverpaté

KyllingleverpateI vår fascinasjon for pålegg du kan lage selv, har turen nå kommet til kyllingleverpaté. Det er fort gjort – bare sørg for å skaffe deg kyllinglever fra din nærmeste slakter!

Kyllingleverpaté

Quiche Lorraine

Quiche lorrainePai gjør seg fint som kosemat på en lørdag. Vi lager den franske klassikeren quiche lorraine. Restene kommer garantert til å bli spist opp på søndag.

Quiche Lorraine

Ratatouille

Ratatouille oppskriftRatatouille er en klassisk provencalsk grønnsaksrett, som spises både til fisk- og kjøttretter. Vi synes at den smaker spesielt nydelig til lam.

Ratatouille

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.