Clotted cream 

Clotted cream, også kjent som Devonshire cream eller clouted cream, er en luksuriøs og fyldig melkeproduktdelikatesse som har en lang historie i det britiske kjøkkenet. Denne myke, fyldige kremen er en uunnværlig følgesvenn til afternoon tea, scones, kjeks eller pannekaker, og har vært en favoritt blant te-elskere og matentusiaster i generasjoner.

Tekst/Foto: Knut Whist / Kulinarisk.no
Clotted cream en britisk delikatesseOppskrift

1 liter kremfløte

Fremgangsmåte: clotted cream

 1. Hell kremfløte i en passende ildfast form eller dyp stekepanne.
 2. Sett formen/stekepannen midt i ovnen på 80 °C. La den stå i ovnen i 10-12 timer.
 3. Ta formen/stekepannen forsiktig ut av stekeovnen, slik at du ikke blander innholdet for mye.
 4. Avkjøl på kjøkkenbenken i 1-2 timer.
 5. Dekk formen/stekepannen med plast, og sett den i kjøleskapet i minst 8 timer til den er helt avkjølt.
 6. Ta formen ut på kjøkkenbenken og skjær den tykke snerken forsiktig løs fra formen. Det er kremen på undersiden av snerken som kalles clotted cream.
 7. Bruk en skje til å skrape av kremen og ha den over i et glass.

Du kan blande inn litt av snerken i kremen om du liker litt grovere konsistens.

Clotted cream holder seg fint i kjøleskap i 2-3 dager eller mer.

Historien bak clotted cream

Historien om clotted cream kan spores tilbake til det 11. århundre i Sørvest-England, spesielt i Devon og Cornwall. Lokale bønder ønsket å utnytte den rike kremen som fløt opp til overflaten av melken under oppvarming. Dette førte til utviklingen av clotted cream, en metode som senere ble raffinert og perfeksjonert gjennom århundrene.

Karakteristika

Clotted cream har en karakteristisk tykk konsistens og en fyldig, rik smak. Den er originalt laget ved å varme opp rå melk sakte, slik at fløten stiger opp og danner «clots» eller klumper. Denne prosessen gir kremen dens karakteristiske konsistens og smak, som er langt mer intens enn vanlig pisket fløte.

Serveringsmåter

Clotted cream serveres tradisjonelt sammen med scones, syltetøy og te, som en viktig del av den britiske afternoon tea. Den kan også brukes som et dekadent pålegg på toast, pannekaker eller friske bær.

Original clotted cream med rå melk

Oppskrift

1 liter rå melk (ideelt sett ikke homogenisert)

2 ss kremfløte

Fremgangsmåte: Original clotted cream med rå melk

 1. Hell melken i en bred og grunnen beholder. La den stå i kjøleskapet i minst 12 timer for å skille fløten fra melken.
 2. Skrap forsiktig av den øverste fløtenlaget og legg det i en dyp stekepanne eller ildfast form.
 3. Tilsett kremfløten i beholderen med melkefløten. Dette bidrar til å øke fettinnholdet og forbedre konsistensen på den endelige clotted cream.
 4. Varm opp blandingen i ovnen ved 80-90 grader i 8-12 timer. Kremen skal danne tykke klumper på overflaten.
 5. La blandingen avkjøles helt før du setter den i kjøleskapet i minst 8 timer.
 6. Forsiktig skraper du av den dannede clotted creamen og overfør den til et lufttett glass.

Nyt din originale clotted cream sammen med scones eller andre favorittdesserter!

Denne kremen er ikke bare en delikatesse, men også en reise gjennom historien og smakene av det britiske landskapet. Med denne enkle oppskriften kan du nå bringe denne tradisjonelle godbiten til ditt eget kjøkken og glede smaksløkene til familie og venner.

Afternoon Tea – himmelsk pause fra hverdagen

Tekst/foto: Knut Whist / Studio Isidor

Når det gjelder å nyte en fortryllende og elegant pause i din hverdag, er det ingenting som slår sjarmen til en afternoon tea. Denne tidløse tradisjonen, som stammer fra 1800-tallet i England, har utviklet seg til en internasjonal ettermiddagsfest, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. La oss utforske hvorfor afternoon tea er mer enn bare en enkel te-drikkeseanse, og hvordan du kan oppleve luksusen selv.

Afternoon Tea er en himmelsk pause fra hverdagen

Historien bak afternoon tea

Afternoon tea har en fascinerende historie som går tilbake til 1840-tallet. Tradisjonen sies å ha blitt grunnlagt av hertuginnen av Bedford, Anna, som ofte følte sult om ettermiddagen. For å stille sulten innførte hun et lett måltid bestående av te og små snacks. Snart spredte denne skikken seg gjennom aristokratiet og ble en fast del av overklassens sosiale kalender.

Hva inneholder en tradisjonell afternoon tea?

En tradisjonell afternoon tea består vanligvis av tre deler:

 • Finger sandwiches
 • Scones
 • Søte godbiter

Finger sandwiches er små, delikate smørbrød som kan inkludere klassikere som agurk og fløteost eller røkt laks med crème fraîche. Scones serveres tradisjonelt med clotted cream og syltetøy. De søte godbitene varierer og kan inkludere småkaker, tærter og petit fours.

Den perfekte teopplevelsen

Te er naturligvis hjørnesteinen i afternoon tea. Fra klassisk svart te til friske og aromatiske blomstrende teer, er utvalget stort. Noen steder tilbyr til og med en omfattende te-meny, der du kan velge mellom ulike teer for å skape din egen unike opplevelse.

Hvordan du kan oppleve afternoon tea selv

Ønsker du å skjemme bort deg selv eller dele denne unike opplevelsen med venner og familie? Mange luksushoteller, restauranter og tesalonger tilbyr afternoon tea-opplevelser. Sørg for å reservere på forhånd, da dette ofte er en populær aktivitet.

Afternoon tea som sosial begivenhet

Utover å være en deilig kulinarisk opplevelse, er afternoon tea også en sosial begivenhet. Det er en fantastisk måte å tilbringe kvalitetstid med venner eller familie, feire spesielle anledninger eller bare nyte en avslappende stund alene.

Afternoon tea er ikke bare en enkel te-drikkeseanse, det er en opplevelse fylt med historie, smak og eleganse. Uansett om du er en te-entusiast eller bare leter etter en unik måte å nyte tid med kjære på, er afternoon tea en herlig tradisjon som aldri går av moten.

Så, hvorfor ikke unne deg selv eller overraske en venn med denne overdådige og smakfulle opplevelsen? Ettermiddagen vil aldri være den samme igjen etter at du har smakt luksusen av afternoon tea.

Her finner du oppskrifter til å kunne lage ditt eget afternoon teaselskap

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.