Ostesuffle

OstesuffleOppskrift (4 personer)

20 g smør
30 g hvetemel
125 g melk
40 g ost, f.eks. gruyere eller vellagret Jarlsberg
3 eggeplommer
¼ dl calvados
2 ts salt
2 g hvit pepper
3 eggehviter
1 ts

Sett ovnen på 190 grader. Smelt smøret i en tykkbunnet gryte. Hell i mel og rør godt rundt. Varm opp melken og slå den over meljevningen. Kok til røren begynner å slippe kantene. Ta gryten av varmen. Tilsett ost og rør til den smelter. Tilsett eggeplommer, calvados og krydre med salt og pepper. Krydre litt mer enn vanlig ettersom eggehviten i marengsen sper ut smaken. Visp eggehvite og sitronsaft til en marengs. Bland en tredjedel av marengsen i den varme ostemassen først og vend så inn resten av marengsen. Stekes i smurte porsjonsramekiner (ildfaste former) i ca. 8 minutter. Server med det samme.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BAKT CAMEMBERT MED LØKMARMELADE

Bakt camembertOppskrift

1 stor hel camembert, f.eks. Rustique
1 løk, skjært i terninger
2 ss olivenolje
3 ss soyasaus
2 ss rødvin
1 ts brunt sukker
Salt og pepper

Varm oljen i en stekepanne, legg i løken og tilsett salt og pepper. Når løken begynner å bli gylden, tilsett soyasaus, rødvin og sukker. La det simre til sausen blir mørkere og tykner  litt.

Lag et rutemønster på toppen av osten, og pakk den inn i bakepapir. Sett den på rist midt i en forvarmet ovn (220 grader) i ca. 10-15 minutter. Server med  løkmarmeladen i tillegg til godt brød, som fransk landbrød eller baguett og selvfølgelig god vin. Vi anbefaler en Chablis premier cru eller en Chenin Blanc.

OSTEKAKE MED BRINGEBÆR

Ostekake med bringebærBunnen:

140 g grahamkjeks
80 g smeltet smør

Fyllet:

500 g kremost, romtemperert
200 g brunt sukker
4 egg, romtempererte
1 dl rømme, romtemperert
2 ss hvetemel
1 ss revet økologisk sitronskall
2 ts vaniljeekstrakt
2 dl bringebær

Forvarm ovnen til 180 grader. Smør en 16 cm stor springform med smør, og kle bunnen og sidene med et dobbelt lag aluminiumsfolie. Knus kjeksen i en food processor og tilsett det smeltede smøret. Press kjekssmulene jevnt ned i formen og opplangs sidene. Dekk til formen og sett den i kjøleskapet mens du lager fyllet.

Visp kremost, sukker, hvetemel og sitronskall sammen til en jevn masse i en kjøkkenmaskin. Tilsett vanilje, og deretter egg, et om gangen, og visp videre på lav varme til eggene er godt innarbeidet. Tilsett rømmen og visp den inn.

Hell fyllet i springformen, og sett den i en større form eller i en langpanne. Hell kokende vann i den større formen, slik at det dekker halveis opp på den minste formen. Stek i 45 minutter, og reduser deretter temperaturen til 160 grader og stek videre i 30 minutter. Dekk ostekaken med bakepapir hvis det ser ut til at den er i ferd med å bli brun på toppen. Slå av ovnen, men la ostekaken stå i ovnen i 30 minutter med døren åpen. Ta ostekaken ut og la den avkjøles helt før du setter den i kjøleskapet. Kaken bør helst stå i 4-5 timer, gjerne over natten. Pynt ostekaken med bringebær og dryss med siktet melis om ønskelig.