Leverpostei

LeverposteiOppskrift leverpostei

500 g storfe- eller svinelever
250 g ferskt sideflesk
1 middels stor løk
6-7 ansjosfileter fra boks + laken
6 ss hvetemel
2 ½ ts salt
¾ ts pepper
2 egg
5 dl melk

Leverpostei :
Skyll leveren og tørk den i kjøkkenpapir. Rens den for hinner og grove galleganger. Skjær lever, flesk og løk i små biter. Kjør alt sammen med ansjosfiletene til en jevn masse i en food processor. Bland deretter inn mel, salt, pepper og sammenpiskede egg. Spe med melk. Fyll røren i en smurt ildfast form og stek den på nederste rille i stekeovnen i 45-60 minutter ved 150 grader. Sjekk med en spiss kniv. Den er ferdig når saften som siver ut er blank.

Får du først tak i lever hos slakteren eller hos din lokale dagligvare, er det å lage din egen leverpostei en smal sak. Da kan du også se frem til de lekreste smørbrødene dekket med postei, stekt bacon og sopp og toppet med sylteagurk!

Her finner du flere oppskrifter på pålegg!

LANDPATE OPPSKRIFT MED CUMBERLANDSAUS

Oppskrift (4 personer)

Landpaté med cumberlandsaus1 løk
100 g kokte poteter
2 rå poteter
1 hvitløk
1 ts spisskummen
1 ts oregano
1 ts timian
6 skiver bacon
50 g kyllinglever
200 g svinekjøtt eller kjøttdeig
2 dl brødsmuler
1 egg
Salt og hvit pepper

Cumberlandsaus:

1 økologisk sitron, skallet av den
1 presset appelsin
300 g ripsgelé
1 ts sennepspulver
1 ts fersk ingfær, finrevet
1 knivsodd kajennepepper
2 cl portvin

Skrell, hakk og stek løken. Avkjøl løken og bland den sammen med resten av ingrediensene  utenom bacon og mal dem i en kjøttkvern. Skjær bacon i terninger og stek den, og tilsett den i kjøttblandingen. Hell den i en passende smurt form og stek i vannbad på 150 ° i ca 45 minutter. Avkjøl.

Cumberlandsaus: Kok sitronskallet og appelsinjuicen sammen med resten av ingrediensene, tilsett portvinen og rør godt rundt. La den trekke i et par timer før den skal brukes.

Landpate

KYLLINGLEVERPATÉ

KyllingleverpateOppskrift

50 g smør
1 liten løk, finhakket
2 hvitløksfedd, finhakket
250 g kyllinglever skåret i terninger
2 ansjosfileter
1 ss fløte
2 ss marsala
1 knivsodd paprika

Smelt smøret i en stekepanne, og vent til det slutter å frese. Stek hvitløk og løk til de er myke, men ikke så lenge at de tar farge. Tilsett kyllingleveren og stek videre til de er gylne og gjennomstekte. Ha leverblandingen i en blender eller food processor og kjør til en jevn masse. Tilsett fløte og marsala, slik at konsistensen blir en smørbar paté. Smak til med paprika, salt og pepper.

Kyllingleverpate

ØRRETPATÉ

Ørretpaté oppskrift ØrretpatéOppskrift

200 g kremost naturell, romtemperert
150 g varmrøkt ørret uten skinn
2 ss fersk dill
1 ss fersk gressløk
½ ts nypresset sitronsaft
1 knivsodd kajennepepper
Nykvernet sort pepper

Kjør ost, varmrøkt ørret, dill, gressløk, sitronsaft og kajennepepper til en jevn masse, og smak til med pepper. Holder seg i et par dager i kjøleskapet, men smaker best når den er romtemperert, så ta den ut en halvtimes tid før servering.

Ørretpaté er et ekstra godt pålegg til matpakken eller servert som en enkel apetittvekker – denne ørretpateen tar ikke mer enn fem minutter å lage

Ørretpaté 

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.