Rømmegrøt

RømmegrøtOppskrift (4-5 personer)

7 ½ dl seterrømme
3 dl hvetemel
7 ½ dl melk
1 ts salt
Smør, sukker og kanel

Ha rømmen i en tykkbunnet gryte, og rør til det koker opp. Legg lokket halvt på, og la rømmen småkoke i 10 minutter. Sikt melet i en bolle, og rør halvparten inn i rømmen. La grøten småkoke til smøret pipler frem. Rør hele tiden. La grøten småkoke til det er så mye fett at det er lett å øse det av. Rør i resten av melet. Spe med melk, litt om gangen, og gi grøten et oppkok mellom hver gang. La grøten småkoke i 8-10 minutter for å unngå melsmak. Rør av og til. Smak til med dalt og server med det samme. Server med det øste fettet eller annet smør, samt sukker og kanel.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

BAKT CAMEMBERT MED LØKMARMELADE

Bakt camembertOppskrift

1 stor hel camembert, f.eks. Rustique
1 løk, skjært i terninger
2 ss olivenolje
3 ss soyasaus
2 ss rødvin
1 ts brunt sukker
Salt og pepper

Varm oljen i en stekepanne, legg i løken og tilsett salt og pepper. Når løken begynner å bli gylden, tilsett soyasaus, rødvin og sukker. La det simre til sausen blir mørkere og tykner  litt.

Lag et rutemønster på toppen av osten, og pakk den inn i bakepapir. Sett den på rist midt i en forvarmet ovn (220 grader) i ca. 10-15 minutter. Server med  løkmarmeladen i tillegg til godt brød, som fransk landbrød eller baguett og selvfølgelig god vin. Vi anbefaler en Chablis premier cru eller en Chenin Blanc.

RISENGRYNSGRØT

RisengrynsgrøtOppskrift (6-8 personer)

3 ½ dl grøtris
8 dl vann
2 l hel- eller lettmelk
1 ½ ts salt

Bland grøtriset og vannet i en tykkbunnet kjele. Gi det et oppkok og la det koke under lokk på svak varme til vannet har kokt inn, ca. 15-20 minutter.

Varm opp melken i en ny kjele og bland den deretter i grøten. Rør godt og la grøten koke opp på nytt. La så grøten stå på laveste trinn på platen i 50-60 minutter. Ikke rør i grøten før den er ferdig. Grynene skal være godt myke. Tilsett mer melk hvis grøten er for tykk. Server med godt smør, sukker og kanel.

Dyp tallerken fra Royal Copenhagen.

Foto: Monica Friedrich
Styling: Kjersti Edvartsen