Del oppskrift

Søtpotet

Søtpotet oppskrifterSøtpotet er en rotgrønnsak, og smaker som navnet tilsier langt søtere enn den tradisjonelle poteten. Mange kjenner den nok i mos-eller stappeversjon, men søtpoteten har flere spennende bruksområder. Den kan ikke bare bakes og stekes, men også brukes i supper og paier.

Her finner du våre oppskrifter med søtpotet.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

RAMSLØKPESTO

RamsløkpestoOppskrift

Ca. 20 ramsløkblader
1 bunt bredbladet persille
30 g ferskt brød uten skorpe
50 g hasselnøtter
2 dl kaldpresset rapsolje
Havsalt og nykvernet pepper
Litt sukker eller honning

Skyll ramsløk og persille, og la dem renne helt av før du plukker dem i grove biter. Du må gjerne bruke litt av stilkene. Legg ramsløk, persille, brød, hasselnøtter og rapsolje i en blender, og kjør til en grov masse.Smak til med salt, pepper og sukker/honning.  Bruk ramsløkpestoen som dip til f.eks. fisk, kylling eller kjøtt. Du kan fryse pestoen i små porsoner, ellers holder den seg godt i kjøleskapet.

AIOLI

Oppskrift

1 fedd hvitløk
3  eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper

Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.

Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.

Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.

CHILIMAJONES

Oppskrift

1 ts hvitvinseddik
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
1 eggeplomme
Salt
3 dl nøytral olje
Pepper
1 rød chili
1 fedd hvitløk
Ketchup
Worchestershiresaus

Alle ingrediensene skal ha romtemperatur. Hell eddik, sennep og sitron i en bolle. Pisk det godt sammen. Tilsett eggeplommen og pisk videre. Ha en klype salt i og pisk grundig samtidig som du heller oljen i en uavbrutt tynn stråle. Fjern frøene fra chilien, og finhakk den. Press hvitløken, og tilsett den. Smak til majonesen med salt, pepper, chili, hvitløk, ketchup og worcherstershiresaus.

Nydelig til chips laget av søtpotet

CHILIPESTO

Oppskrift

2 røde paprika
100 g skåldede mandler
100 g røde jalapenos eller annen fyldig chili
1 stor sjalottløk
2 dl god olivenolje
2 ts salt
Nykvernet sort pepper og kajennepepper

Skjær paprikaene i to, og grill dem i ovnen, slik at skinnet blir sort. Ta dem ut, og legg dem i en bolle med plastfilm over i 20 minutter. Deretter er det bare å fjerne skinnet. Hell paprikaene i en food processor eller blender sammen med jalapenos, sjalottløk og olivenolje og kjør til pestoen har en passende kremete konsistens. Smak til med salt, pepper og litt kajennepepper. Server f.eks. chilipesto på godt brød eller som garnityr i supper.

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.