Enkelt på gourmetvis – Gourmetkaffe

Kaffekvern GourmetkaffeForetrekker du svart filterkaffe fremfor latte? Da er du ikke alene! Trenden går nemlig mot den rene gourmetkaffen, og helst med bønner du har kvernet selv. Men hvorfor blir ikke smaken alltid som forventet?

Enkle huskeregler
Flere og flere går for aromatisk filterkaffe.

– Det er den gode, svarte kaffen det snakkes om nå. Vi i Norsk Kaffeinformasjon har lenge hatt fokus på dette, men de siste årene har også baristamiljøet i større grad lagt vekt på den svarte kaffen. Årsaken ligger i de store smaksopplevelsene og mange valgmulighetene som faktisk finnes innen kaffe, sier Ole Sønstebø i Norsk Kaffeinformasjon.

For å rettferdiggjøre kaffen ytterligere, og dyrke kjærligheten til den sorte drikken, har flere tatt opp tradisjonen med å kverne selv. På denne måten kan man både nyte duften av nykvernet kaffe samt utvide selve opplevelsen. Alle kan få til et toppresultat ved å følge noen enkle regler. Men selv med de beste kaffebønnene, vil det gode resultatet utebli dersom kvernen er stilt inn på feil malingsgrad. Om kvernen er manuell eller elektrisk er mindre viktig.
-Først og fremst må du forvisse deg om at kvernen kan stilles inn til riktig malingsgrad. Hvordan kvernen stilles inn, kan variere fra kvern til kvern. Det beste er å prøve å stille inn kvernen slik at malingsgraden blir mest mulig lik malingsgraden på ferdigmalt, norskprodusert filterkaffe fra butikk, sier Ole Sønstebø.

Kverning åpner for flere smaksvariasjoner – Gourmetkaffe
Malingsgrad er like viktig enten du brygger filterkaffe eller kokekaffe. For å få frem de rette smaks- og aromastoffene, sødme, syrlighet og fylde er korrekt malingsgrad helt essensielt. Finere malt kaffe trenger kortere kontakttid med vannet, mens grovere malt kaffe trenger lengre. Fordelen ved å kverne selv er at du får et mye større utvalg av kaffe å velge i. Og i Norge er utvalget upåklagelig. USA Today plasserte nylig Oslo på en liste over verdens viktigste kaffebyer, og vår generelle kaffekvalitet omtales som gourmetkvalitet. Så hvorfor mener verdenspressen at vi er best på kaffe?

– Jeg tror det skyldes at vi blant annet har en svært høy kvalitet på råvarene slik at kaffen kan brennes ganske lys, og da får du også frem større smaksvariasjoner. Dernest holder også våre kaffebarer og baristaer et internasjonalt høyt nivå, sier Sønstebø og legger til at det er essensielt at kundene forsikrer seg om at bønnene ikke har ligget for lenge. Holdbarhet er ca. en ukes tid på en åpnet pose filtermalt og på en åpnet pose bønner er holdbarheten ca. to uker.

Kaffetrakter-Moccamaster-GourmetkaffeRiktig kaffetrakter – Gourmetkaffe
Valget av en riktig kaffetrakter er avgjørende for det beste resultatet. En kaffetrakter skal ifølge Norsk kaffeinformasjon koke vannet fra 15 grader til 92 grader innenfor 1 minutt. Maksimalt skal temperaturen ikke overstige 96 grader. Fra første dråpe vann faller ned i filteret til all kaffen er gjennomfuktet skal det ikke gå mer en 1 minutt. Selve traktetiden fra vannet treffer kaffen i filterholderen til det slutter å renne jevnt fra filterholderen skal ta mellom 4 og 6 minutter. Det ferdige resultatet etter traktingen skal ha en temperatur på 80 grader. Moccamaster er en av produsentene som er godkjent av Norsk Kaffeinformasjon og er den eneste produsenten som har samtlige traktere i varelinjen sin godkjent. En kan forvente et perfekt resultat ved hver trakting med en Moccamaster. Se etter godkjenning fra Norsk Kaffeinformasjon på trakteren når du skal kjøpe den, så er du sikret en kvalitetstrakter.

Enkel kaffekvern – Gourmetkaffe
En kaffekvern som er forhåndsinnstilt til å gi perfekt malingsgrad for filterkaffe kan sørge for at den perfekte koppen med svart kaffe kommer ut av din trakter. Kaffekvernene til Moccamaster er forhåndsinnstilt til å gi perfekt malingsgrad for filterkaffe. Smaken sitter i bønnene å så lenge du benytter de riktige redskapene vil du få det beste resultatet og den beste gourmetopplevelsen av kaffe.

Foto: Moccamaster Nordic

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.