Kalkun med stuffing og Waldorfsalat

KALKUN MED STUFFING OG WALDORFSALATOppskrift (8-10 personer)

1 kalkun
4 ss meierismør
Alminiumsfolie
Bomullstråd

Kalkun kjøpes i frossen tilstand, så husk at den trenger minst to døgn for å tine i kjøleskapet. Velg en på minst 4 kg, da blir forholdet mellom kjøtt og ben mest gunstig. En fylt kalkun på 4-5 kg vil trenge ca. 4 timer i ovnen ved ca. 160 grader, deretter kan du beregne 1 time for hver kg i tillegg. Den siste halvtimen lar du ovnsdøren stå åpen slik at kalkunen får en sprø skorpe.

Når kalkunen er tint skjærer du av det ytterste leddet på vingebenet før du tar ut innmaten og tørker fuglen omhyggelig inn- og utvendig.

Stuffing

1 daggammel loff, skåret i terninger
½ bunt stangselleri
6 epler
2 ts tørket salvie
1 bunt persille, hakket
Salt og nykvernet pepper
Ca. 100 g kokt skinke, skåret i små terninger

Vask selleristengene og epler godt og skjær dem i små biter. Elt alle ingrediensene godt i en bolle, og fyll hulrommet i kalkunen (ikke for hardt). Trykk lårene inn og fremover, slik at brystet blir høyt og fint, og bind opp med bomullstråd.

Smør kalkunen godt inn med mykt smør, og pakk den deretter inn i aluminumsfolie. Sett den på en rist over en langpanne nederst i ovnen. Vingeben og innmat legges i langpannen sammen med litt vann. Kalkunen tas ut av pannen hver time, slik at du kan pensle fuglen med sjyen fra langpannen. Etter 3 timer tas folien av, og fuglen stekes videre i ca. ½ time. Fortsett å pensle til den er gyllenbrun. Kjernetemperaturen i lårets tykkeste del skal være 75 grader, eller det skal renne ut klar saft når du stikker inn en gaffel samme sted. Ta fuglen ut, og sett den på et fat, før du setter den inn igjen. Ovnen skrus ned til 60 grader. Den skal nå stå med åpen dør. Hell kraften fra langpannen over i en kjele.

Waldorfsalat

(Ca. 1 kg salat – 8-10 personer)
2 dl stangselleri, skåret i biter
2 dl epler, røde med skallet på, skåret i biter
2 dl fersk ananas, skåret i biter
3 dl majones
1 del kremfløte

Vend alle ingrediensene forsiktig sammen i en bolle, og hell blandingen over i serveringsbolle. Bør stå kaldt i minst et par timer i kjøleskapet, og du kan gjerne lage den dagen før. Pynt med nøtter og selleriblader rett før servering.

Saus til kalkun

1 l kraft fra langpannen
50 g smør
3 ss hvetemel
Salt og nykvernet pepper
Ev. en skvett rødvin

Brun smøret i en kjele og tilsett hvetemelet. La melet brunes under omrøring. Spe litt om gangen med kraften. Smak sausen til.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

SJOKOLADEMOUSSE

SjokolademousseOppskrift (6 porsjoner)

225 kokesjokolade, spar litt til pynt
4 eggeplommer
2 eggehviter
100 g melis
2 dl kremfløte

Visp fløte til en myk krem og sett til kjøling, og smelt sjokoladen i vannbad over lav temperatur mens du rører.
Stivpisk eggehviter og melis. Bland sjokoladen forsiktig sammen med eggeplommene. Vend inn den piskede kremen og avslutt med å vende inn stivpisket eggehvite.

Fordel moussen i egnede posjonsformer og sett til kjøling i minst 2 timer. Pynt gjerne moussen med litt revet sjokolade på toppen, gjerne en litt lysere variant en du har brukt i selve moussen.

Denne desserten kan gjerne serves med en avec som Cognac. Mørk sjokolade og Cognac passer utmerket sammen.

Det finnes mange varianter av sjokolademoussen og du kan leke deg med forskjellige smakstilsetninger. Her er en variant med kaffe.

CREME BRULEE

Creme-brulee-oppskriftOppskrift

1 vaniljestang
2 dl kremfløte
2 dl helmelk
75g sukker
4 eggeplommer
75 g brunt sukker til glasur

Snitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok stangen og frøene opp sammen med fløte, melk og sukker. Avkjøl blandingen. Pisk sammen eggeplommene, og tilsett melkeblandingen i den. Sil blandingen og hell den over i ildfaste porsjonsformer. Sett dem deretter i en dyp langpanne, og hell vann i den til det dekker 1/3 av formene. Stek créme brûleen i 30–40 minutter til den er litt fast i konsistensen. Avkjøl og dryss et tynt lag med brunt sukker over. Sett formene under grillelementet i ovnen i ca. 2–3 minutter til sukkeret karammelliseres.

Hvis du ønsker å pynte retten kan du kutte opp noen jordbær eller andre bær og legge forsiktig på eller ved siden av desserten.

Foto: Inger Mette Meling Kostveit

ISKREM – OPPSKRIFT

Iskrem oppskriftOppskrift (4 personer)

4 dl helmelk
3 dl kremfløte
1 vaniljestang
6 eggeplommer
150 g sukker

Hell melk og fløte i en stor tykkbunnet kjele. Del vaniljestangen på langs og skrap ut frøene i kjelen. Legg også stangen i. Kok opp under omrøring og trekk deretter kjelen fra varmen. La melkeblandingen avkjøle, mens du visper eggeplommer og sukker sammen til en luftig eggedosis.  Bruk gjerne en håndmikser eller kjøkkenmaskin. Fjern vaniljestangen fra melkeblandingen og hell den forsiktig i eggedosisen under konstant visping. Hell deretter blandingen tilbake i kjelen. Rør  i den over svak varme til den begynner å tykne og bli kremaktig. Det må absolutt ikke koke.

Fyll vasken med kaldt vann, og sett kjelen i. Rør til eggekremen er avkjølt. Hell kremen over i en metallbolle slik at kulden transporteres raskere og dekk bollen med plast. Sett den  i fryseren, og la den stå i ca. 2 timer til kremen er begynt å fryse inn. Ta den deretter ut av fryseren og pisk den godt opp med en håndmikser eller visp. Dette må du gjenta minst to ganger før kremen fryser helt. Dekk bollen med plast ellers danner det seg iskrystaller på overflaten.

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.