Sennepsglasert kalkunbryst

  • med lun salat på rotfrukter, Jack Daniel’s tranebærsirup og kyllingjuice
Sennepsglasert kalkunbryst med lun salat på rotfrukter Jack Daniels tranebærsirup og kyllingjuiceOppskrift

Marinade til kalkunbryst: ( 3 ss Dijon sennep, 3 ss flytende honning – 3 ss frisk presset sitron, en god del sort pepper og litt salt )

1 – 1,5 kg kalkunbryst
1 lilla blomkål
2 stk gulrot
1 romanesco
6 stilker broccolini
3 ss pinjekjerner
10 nypoteter
2 ss smør

  1. Lag marinaden til kjøttet og la det trekke i 2 – 4 timer
  2. Lag tranebær sirup
  3. Lag kyllingjuice
  4. Sett på poteter, kok gulrot i 5 minutter og avkjøle potetvannet
  5. Brun Kalkunbrystet på høy temperatur på grillen i 10 minutter til alle kantene er brunet, hvil deretter brystet i 10 minutter utenfor varmekilden, stek videre på indirekte varme på ca 150 grader med lokk i ytterligere 10 minutter. la hvile i 10 minutter til og Stek deretter kalkunbrystet ferdig i 5 – 8 minutter til før du hviler 5 minutter før kjøttet kuttes opp i biter, kan gjerne hurtigvarmes på grill rett før servering for å få varmt kjøtt på bordet, husk at begge sausene må være glod-varme når kjøttet er klart, og rotfruktene må være lune og varme også. (Mens kalkunen hviler kan du forberede grønnsaker og grille disse ferdige til den lune salaten. )
  6. Ta den kokte gulroten del den i passe biter og hiv den på grillen med; blomkål, romanesco og broccolinien, når grønnsakene har en fin farge has de over i en kasserolle med 1 – 2 ss smør, den lune salaten smakes til med salt, pepper og pinjekjerner og holdes lunken på lav temperatur i kasserollen før servering.

Tranebærsirup med Jack Daniels

Jack Daniel's Tranebærsirup

100 gr tranebær
1 dl Jack Daniel’s Tennessee Whiskey
1 dl tranebærjuice
2 ss rørsukker

  1. Alt kokes i en kasserolle i ca. 10 minutter til væsken får sirupskonsistens. Blir den for tykk så spe den ut med Jack Daniel’s Tennessee Whiskey eller tranebærjuice etter hvilken smak du ønsker på sirupen.
  2. Settes til side og serves på toppen av kjøttet og/eller ved siden av kjøttet.

Kyllingjuice

2 dl konsentrert kyllingkraft fra Jacob’s eller lignende (Kylling Demi Glace)
1 dl frisk appelsinjuice
Finkuttet ingefær, ca 5 gram
1/4 av en frisk lime

  1. Hell kyllingkraften over i en kasserolle og la den trekke på svak varme med ingefær og appelsinjuice.
  2. La blandingen redusere og tykne i 15 minutter og smak til med litt frisk lime til slutt.
  3. Du kan også blande den opp med en klatt smør rett før servering.

Lun Salat med broccolini, blomkål og romanesco & litt pinjekjerner

  1. Ta den kokte gulroten og del den i passe biter og legg den på grillen med grove biter av; blomkål, romanesco og broccolinien.
  2. Når grønnsakene har grillet i 10 minutter og har fått en fin farge, has de over i en kasserolle med 1 – 2  ss smør.
  3. Den lune salaten smakes til med salt, pepper og pinjekjerner og holdes lunken på lav temperatur i kasserollen før servering. Smak gjerne til med litt persille og pinjekjerner på denne lune salaten.

Kalkunbryst

  1. Mariner kjøtt i 2 – 4 timer.
  2. Brun Kalkunbrystet på høy temperatur på grillen i 10 minutter til alle kantene er brunet.
  3. Hvil deretter brystet i 10 minutter utenfor varmekilden.
  4. Stek videre på indirekte varme på ca 150 grader med lokk i ytterligere 10 minutter.
  5. La kjøttet hvile i 10 minutter.
  6. Grill deretter kalkunbrystet ferdig i 5 – 8 minutter.
  7. Hvil kjøttet i 5 minutter før kjøttet kuttes opp i passende serverings biter.
  8. Kan gjerne hurtigvarmes på grill rett før servering for å få varmt kjøtt på bordet.
  9. Husk at begge sausene må være glodvarme når kjøttet er klart. Rotfruktene må være lune og varme.

Mens kalkunen hviler kan du forberede grønnsaker og grille disse ferdige til den lune salaten.

Foto og tekst / kokk: Knut Whist / Jonas Hagman

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.