Slik griller du fisk og skalldyr

Grillet laksefilet med couscoussalatKan du grille fisk? Hvorfor setter den seg alltid fast? Er det ikke vanskelig med fisk på grillen?

For det første: NEI, det trenger ikke å være vanskelig å grille fisk!

Dette er våre beste tips for å lykkes med fisk på grillen:

Bruk fisketyper som kveite, laks, steinbit, tunfisk og andre varianter som er «faste i fisken», og som tåler litt hard behandling.
Skjær fiskefileten i serveringsstykker og pensle stykkene med rapsolje før du legger dem på grillen. Da slipper de grillen lettere.
La fisken ligge til den har fått en fin grillskorpe før du snur den. Da slipper den grillristen lettere.
Fisketyper som f.eks laks og kveite kan gjerne grilles med skinnet på. Den griller du da på direkte varme på skinnsiden til den er ferdig.
Du kan også bruke steketermometer på fisk hvis du føler deg usikker. Laks skal f.eks ha en kjernetemperatur på 55 grader når den er perfekt!
Hvis du har lyst til å grille fisketyper som f.eks torskefilet, så lag pakker av aluminuimsfolie som du fyller med grønnsaker og fisk før du legger dem på grillen! Enkelt, smakfult og godt!
Skalldyr er perfekt på grillen, men da er det viktig at du bruker høy direkte varme i kort tid! Pass på at skalldyrene ikke ligger for lenge på grillen, for da blir de fort tørre og kjedelige!

Foto: Per Heimly
Tekst: Jan Ivar Nyqvist

Dampede blåskjell med grillet sitron

Dampede blåskjell med grillet sitronOppskrift (4 personer)

2 nett blåskjell
1 dl hvitvin
1 finhakkede urter (basilikum, timian, dill)
1 ss rapsolje
1 ts revet fersk ingefær
1/2 finhakket løk
1 sitron

Best resultat får du hvis du bruker en wok på grillen. Fres ingefær og løk i oljen på høy varme i 2 minutter. Ha i blåskjellene og fres dem i 1 minutt før du har over hvitvinen. Sett lokket på grillen og la det koke til skjellene åpner seg. Del sitronen i to og grill på direkte varme i 2-3 minutter. Server blåskjellene og la gjestene presse sitron over selv!

Foto: Per Heimly

Grillet laksefilet med couscoussalat

fisk og skalldyrOppskrift (4 personer)

800 g laksefilet
2 ss rapsolje
Salt og pepper

Pensle laksefileten med olje og krydre med salt og pepper. Legg laksefileten på direkte varme med skinnsiden ned og grill til laksen har en kjernetemperatur på 55 grader. Dette tar 8-15 minutter, avhengig av hvor høy varme og hvor tykk laksen er.

3 dl couscous
3 dl vann
1 klype safran
Salt og pepper
2 ss olivenolje
1 granateple
Sitronsaft

Kok opp vann med safran og ha i couscousen. Hell i olivenolje og smak til med salt, pepper og sitronsaft. Anrett laksen på couscousen og dryss granateplekjerner over. Enkelt, sunt og godt!

*Her kan du også velge og ha grillede grønnsaker i couscousen.

Foto: Per Heimly

Grillede sjøkreps

Grillede sjøkrepsOppskrift (4 personer)

1 kg ferske rå sjøkreps

Marinade:

6 ss olivenolje
½ ts salt
1/2 ts pepper
2 pressede hvitløksfedd
1 dl soyaolje
1 dl tørr hvitvin
4 ss hakket bladpersille
1/2 økologisk sitron, saften av den

Del krepsen på langs med en stor kniv og ta ut magesekk og tarm. Knekk klørne og legg krepsen i en langpanne.

Bland sammen ingrediensene til marinaden, og kjør den jevn i en food processor. Fordel marinaden over krepsen, og la den marinere i kjøleskap i minst en time.

Legg sjøkrepsene på grillen med skallet ned. Legg på lokk og grill i til krepsekjøttet er hvitt, ca. 3 minutter.

Server sjøkreps med sitron og brød eller en grønn salat.

Her finner du flere oppskrifter på skalldyr!

Foto: Monica Friedrich Johannessen

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.