Grillkurs DEL 1: Klargjøring av grillen

Klargjøring av grillen 2For at grillen din skal bli klar for grillsesongen, så er det noen få ting som må gjøres. Hvis du tar godt vare på grillen før du pakker den ned for vinteren så får du også en enklere jobb når grillen skal tas i bruk igjen når snøen forsvinner.

De ivrigste av oss griller hele året, men de av dere som pakker grillen ned hver vinter må huske på et par ting:

Før du pakker bort grillen:

 • Alle grillrister skrubbes med en skikkelig grillbørste og tørkes skikkelig, slik at det ikke sitter igjen matrester og fukt som gjør at ristene ruster i løpet av vinteren. Pensle risten med nøytral matolje før du setter den bort.
 • Rengjør grillen slik at den er ren både inn- og utvendig. Dette innebærer å tømme eventuelle fettoppsamlere, fjerne alt kull og alle rester av mat og fett.
 • Kjøp et trekk til grillen din som gjør at den ikke skades eller utsettes for vær og vind under lagring.
 • Både grill og gassbeholder bør oppbevares tørt og beskyttet fra vær og vind. Husk også at det er forbudt å oppbevare gassbeholdere i kjeller og under bakkeplan.

Klargjøring av grillenFør grillen tas i bruk etter vinterlagringen:

 • Hvis du har gassgrill, er det viktig at du sjekker at gassledningen er hel. Er du i tvil, så bytt den ut. Her er det lurt å være føre var … Pensle konsentrert såpevann på ledninger og koblinger. Sett på gasstrykket. Hvis det nå dannes såpebobler, så er det lekkasje i ledningen. Sjekk også at pakningen på gassflasken er hel.
 • Selv om du skrubbet grillristen godt før du pakket den ned, så bør du nå gå over for å være helt sikker på at den er ren. Hvis du ikke vasket risten før du pakket ned grillen for vinteren, så angrer du GARANTERT nå …
 • Sjekk gassledningene for hull og sprekker. Mye kan skje i løpet av en vinter.
 • Pass på at du har gass i beholderen hvis du bruker gassgrill. Det er en kjedelig overraskelse hvis gjestene sitter til bords, og du må reise avgårde for å kjøpe mer gass.

Under grilling:

 • Hvis du har gassgrill, så la gassbeholderen stå ved siden av grillen, gjerne litt unna varmen. Dette er ikke det mest estetiske, men veldig praktisk. Da er det også enklere å komme til gasstanken og skru den av raskt hvis du har behov for dette ved f.eks. brann.
 • Etter hver gang du har grillet er det lurt å skrubbe over grillristene raskt med en grillbørste. Gjør dette mens grillen fortsatt er varm, så løsner restene mye lettere.
 • Fettoppsamleren under grillen din må tømmes og rengjøres ved behov.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.