Grillkurs DEL 5: Kjøtt på grillen – hvordan få det perfekt?

Tekst og foto: Kulinarisk.no / Per Heimly

Grillkurs DEL 5 Kjøtt på grillenHvilket kjøtt bør du velge?

Vi anbefaler at du blir kjent med indirekte grilling, og bruker store kjøttstykker når du skal invitere til grillfest! Hvis du velger en entrecote eller svinenakke med fin fettmarmorering som du griller hel, får du et saftig kjøttstykke med masse smak!

Når er kjøttet perfekt?

Brun kjøttet på direkte varme og flytt det over på indirekte varme! Sett i steketermometer og la det ligge til kjøttet har den temperaturen du ønsker. La kjøttet hvile i 10-15 minutter før du skjærer i det.

Dette synes vi er perfekt kjernetemperatur:

Oksefilet, okse entrecôte – 58 grader
Lam –  60 grader
Svin – 68 grader
Reinsdyrfilet – 58 grader
Kylling – 65 grader
Laks – 55 grader

Hvorfor skal kjøttet hvile før du skjærer i det etter steking?

Når du griller kjøttet trekker muskelfibrene seg sammen. Når temperaturen synker igjen utvider muskelfibrene seg, og det klarer dermed å holde på kjøttsaften slik at den ikke siver ut. Jo høyere kjernetemperatur du steker kjøttet til, jo mer kjøttsaft forsvinner ut av kjøttet hvis du ikke lar det hvile lenge nok.

La kjøttet ligge på benken!

Ta ut kjøttet av kjøleskapet og legg det på benken i minst én time før du griller det! Hvorfor? Hvis du slenger kjøttet rett fra kjøleskapet og på grillen blir det omtrent som når du hopper ut i et iskaldt vann. Kjøttet trekker seg sammen og blir fastere. Hvis kjøttet er romtemperert vil du få et bedre sluttresultat!

Grillet svinefilet med grillet hjertesalat, bakt hvitløk og ValhallaOppskrift på grillet svinefilet med grillet hjertesalat, bakt hvitløk og Valhalla

Oppskrift (4 personer)

800 g svin indrefilet
4 ss urteolje
Salt
Pepper
Valhalla, nordisk urtelikør til etterpensling

Krydre svinefileten med salt og pepper. Grill den på direkte varme til den får et fint grillmønster. Legg svinefieten over på indirekte varme og la grille til det har en kjernetemperatur på 65 grader. Pensle kjøttet med urteolje under grillingen. La svinefileten i 10 minutter før du skjærer i den.

4 hjertesalat
4 ss rapsolje
Salt
Pepper
1 ss sitronsaft

Del hjertesalaten i to på langs og vend salaten i olje, salt, pepper og sitronsaft. Grill hjertesalaten på direkte varme i 3-5 minutter til den er lun, men fortsatt  spenstig.

2 hele hvitløk med fedd
4 ss grovt havsalt

Legg havsaltet på midten av et ark med aluminiumsfolie. Kutt bunnen av  hvitløkene og sett dem oppå havsaltet. Lukk aluminiumspakkene slik at du får tette pakker og legg dem på indirekte varme i ca. 1 time til hvitløkene er helt myke. Server hvitløken ved siden av svinefileten og la gjestene presse den over kjøttet ved bordet.

Anretning:

Anrett retten på et fat og la folk dele og forsyne seg selv. Rett før servering pensler du kjøttet med Valhalla som gir en god urtearoma til kjøttet!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.