Kjøttfri mandag
Hva med en kjøttfri mandag? Her får du 10 spennende og varierte oppskrifter på vegetarretter!
FALAFEL
Oppskrift
800 g kikerter, ferdigkokte, avrent og skylt
2 hvitløksfedd, pressede
½ bunt bredbladet persille
2 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
1 rødløk, veldig finhakket
2 egg, pisket
2 ss fullkornsmel
Olivenolje til steking
Legg kikerter, hvitløk, persille, spisskummen og koriander i en food processor og kjør til en jevn farse. Hell blandingen av en bolle, tilsett løk, egg og mel, og smak til med salt og pepper. Bland alt godt sammen. Forvarm ovnen til 200°. Kle en stekeplate med bakepapir. Form farsen til små boller og klapp dem på midten slik at de får en jevn høyde. Brun falaflene i olivenolje i pannen i 2-3 minutter på hver side. Legg dem deretter på stekeplaten og stek falaflene i ovnen i 10-12 minutter. Server falaflene med arabisk grønnsakssalat og tzatziki.
Kjøttfri mandag!
GNOCCHI MED SKOGSSOPP
Oppskrift
750 g melne poteter, skrelt og skåret i skiver
175-200 g hvetemel
2 piskede eggeplommer
1 knivsodd revet muskatnøtt
50-75 g smeltet smør
50 g nyrevet parmesan
Salt og hvit pepper
Kok potetene til de er møre. Hell ut vannet, legg lokk på kjelen og sett den tilbake på varmen. Damp potetene tørre, og mos dem. Elt det meste av melet inn samt eggeplommer og muskattnøtt, rør det hele godt sammen. Legg deigen på et meldrysset bord. Rull deigen ut i 3 cm lange pølser med en diameter på 1 cm. Rull pølsene over tennene på en gaffel, slik at de får riller og blir litt flate. Kok lettsaltet vann, og legg gnocchiene i, et par om gangen. De er ferdigkokte når de stiger til overflaten. Ta dem opp med en hulsleiv, og la dem renne av i et dørslag.
Skogssopp:
2 ss extra virgin olivenolje
2 ss usaltet smør
500 g blandet skogssopp, skåret i passende biter
2 sjalottløk, finhakket
1/4 cup tørr vermut
3/4 cup kyllingkraft
1/2 cup kremfløte
1 ss fersk timian, hakket
1 ss fersk basilikum, hakket
Salt og nymalt sort pepper
6 ts revet parmesan
Varm opp olivenoljen sammen med smøret i en stor stekepanne. Tilsett soppen og sjalottløk og stek under omrøring til det tar farge, ca. 10-12 minutter. Tilsett vermut og stek videre til den har fordampet, før du tilsetter kyllingkraft, fløte, timian og basilikum. Kok opp og smak til med salt og pepper. Hell skokgssoppblandingen over gnocchien, avslutt med revet parmesan og server!