Pissaladière
Oppskrift (8 personer)
4 kg løk
2 dl olivenolje
1 ss timian,
1 ss persille
1 laurbærblad
1 hel hvitløk
16 ansjosfileter
100 g sorte og grønne olivener
Salt og nykvernet pepper
Pizzadeig:
1 kg hvetemel
2-3 dl vann
1 ss salt
50 g gjær
2 ss olivenolje
Løs opp gjæren i lunkent vann og bland den med en fjerdedel av melet. Form deigen til en ball og la den ligge i en bakebolle og heve til dobbel størrelse under et kjøkkenhåndkle i en 1/2 time. Bland resten av melet med vann, olivenolje og salt. Jobb deigen sammen deigen til passe konsistens og tilsett deretter den gjærede deigen. Kna deigen skikkelig igjennom og la den hvile under kjøkkenhåndkle i 2 timer.
Skrell og finhakk løken. Varm opp olivenolje i en stor gryte og legg i løken sammen med de uskrelte hvitløksfeddene og urtene. Tilsett salt og pepper og la det småkoke under lokk i ca. 1 time. Løft på lokket innimellom for å slippe ut damp. Ta ut hvitløken mot slutten av kokingen. Smør en langpanne med olivenolje og trykk deigen ut til 1/2 centimeters tykkelse. Dekk hele deigen med løken og garner med ansjos og oliven. Stek i forvarmet ovn på 200 grader i 20-30 minutter. Gi pissaladieren en omgang med pepperkvernen før servering.