Viltgryte med reinsdyrmørand og flesk
Oppskrift (4 personer)
Base til viltgryte
2 liter vilt-kraft
1,5 liter vann
2 hele gulrøtter
3 hele løk
½ purreløk (Den grønne delen)
6 hvitløksfedd hele (Knuses med kniv)
20 sort hel pepper
3 laurbærblad
6 – 12 einebær, knust
¼ bunt timian
Ha alle ingrediensene i en stor kjele og kok det opp.
Kokes i 1,5 – 2 timer på middels høy temperatur til basen består av totalt 2 liter.
Bruk gjerne litt kraft-ben om du har dette liggende i fryseren.
Mens kraften koker kan du forberede deg og kutte de andre ingrediensene.
Viltgryte
500 gram reinsdyrs-mørbrad i 2 x 2 cm biter eller annet viltkjøtt som kjøtt fra elg og hjort.
250 gram saltet flesk uten skinn i 1 x 1 cm biter
100 gram erter
2 store poteter i terninger
2 gulrøtter i terninger
1 stor pastinakk i terninger
½ Purreløk (den hvite delen) i terninger
1 stor løk i terninger
10 små sjampinjonger
20 kantareller
2 ss tyttebær
Finkuttet persille
Salt og pepper
Kutt alle grønnsakene og flesk i 1 x 1 cm biter og reinsdyr mørbrad i 2 x 2 cm
Brun Flesk med litt olje i en panne til den er gyllen, sett til side og brun deretter reinsdyr i samme panne med en klatt smør på hard varme i 3 – 4 minutter. Viktig å ikke steke kjøttet for lenge. Sett til side vekk fra varmen.
Når kraften er ferdig kokt siles den over i en annen beholder, grønnsaker, samt kraftbein kastes.
Lag en brun meljevning ved å smelte smøret og tilsette mel under rask omrøring med en håndvisp på middels varme, tilsett kraften litt etter litt i stråler for å unngå klumper med mel. La sausen småkoke i 20 min på svak til middels varme så ikke melet brenner seg fast i bunnen, rør om ved jevne mellomrom.
Når sausen begynner å få en tykk og fin konsistens tilsettes alle grønnsakene i sausen den skal da koke i ca. 25 min, deretter tilsettes kjøtt, flesk, tyttebær så skal gryten kokes i ytterligere 10 min. Smak til gryten med salt, pepper og eventuelt fløte om dette er ønskelig.
Helt til slutt rett før servering tilsettes pannestekt sopp og persille i gryten eller på toppen av tallerken.
Server med potetmos og tyttebær etter eget ønske.