Del oppskrift

Ramsløkpesto

ramslokpestoOppskrift ramsløkpesto

Ca. 20 ramsløkblader
1 bunt bredbladet persille
30 g ferskt brød uten skorpe
50 g hasselnøtter
2 dl kaldpresset rapsolje
Havsalt og nykvernet pepper
Litt sukker eller honning

Skyll ramsløk og persille, og la dem renne helt av før du plukker dem i grove biter. Du må gjerne bruke litt av stilkene. Legg ramsløk, persille, brød, hasselnøtter og rapsolje i en blender, og kjør til en grov masse.Smak til med salt, pepper og sukker/honning.  Bruk ramsløkpestoen som dip til f.eks. fisk, kylling eller kjøtt. Du kan fryse pestoen i små porsoner, ellers holder den seg godt i kjøleskapet.

Ramsløkpesto er super bruk av ramsløken!
Ramsløkens navn er «Allium ursinum» og den vokser vilt fra starten av april og frem til starten av juni i skyggefulle bar- eller løvskoger langs kysten fra Østlandet og opp til Trøndelag. Den trives i kalkrik jord, blir opp til 50 cm høy, og minner av utseende om liljekonvall. Sistnevnte er giftig, men ramsløken lukter heldigvis så distinkt av hvitløk at det skal godt la seg gjøre å ta feil av de to. Smaken av ramsløkbladene som er fantastiske å bruke i mat er en blanding av spinat, hvitløk og gressløk. Løken er perfekt som tilbehør til vårlige salater og til grillretter og ferskpoteter. Vi anbefaler bl.a. å lage både ramsløkpesto og kryddersmør!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

GUACAMOLE

GuacamoleOppskrift

3 avacado, modne
1/2 rød løk, finhakket
1 tomat, finhakket
1/2 chili, finhakket
1 hvitløksfedd, finhakket
1/2 lime, saften av den
Koriander

Fjern skall og stein fra avocadoen og mos den med en gaffel. Tilsett løk, tomat, chili og hvitløk og rør rundt. Smak til med koriander, salt og pepper. Drypp lime over og bland godt.

Limen setter en god smak på guacamolen, men den hindrer også at advokadoen blir sort og ser mindre appetittelig ut. Guacamolen er en dip som passer til mye mer en meksikansk mat. Prøv den f.eks sammen med spekemat og brød.

Guacamole

AIOLI

AioliAioli oppskrift

1 fedd hvitløk
3  eggeplommer
2 dl solsikkeolje
1 dl olivenolje
1 knivsodd kajennepepper
1 ts sennepspulver
1 ss sitronsaft
Salt og pepper

Knus hvitløkfeddet i en stor bolle. Ha i eggeplommene og pisk godt, helt til eggeplommene har romtemperatur. Ha i en dråpe solsikkeolje og pisk den godt inn. Fortsett med å piske inn litt og litt olje.

Fortsett å piske inn olivenoljen på samme måte. Ha i salt, pepper, sennepspulver, kajennepepper og smak til med sitronsaft.

Spiser du den rett etter du har laget den er det ofte en spiss smak av hvitløk. Lag gjerne derfor aiolien litt før du skal servere den. Da får den tid til å sette seg og bli mer rund og avbalansert i smaken. Rør gjerne om et par ganger om dagen mens den setter seg.

Aioli