Del oppskrift

Grønnsakskraft fra bunnen av

Oppskrift (ca. 2 liter grønnsakskraft )

750 g rensede grønnsaker (f.eks. gulrot, sellerirot)
2 ½ vann
1 bunt persille
1 laurbærblad
1 timiankvist
10-12 hvite pepperkorn
Salt

Grønnsakskraft :
Skjær grønnsakene i mindre biter. Kok opp vannet. Legg grønnsakene i og gi dem et raskt oppkok. Tilsett persille, laurbærblad, timian og hvit pepper. La kraften småkoke under lokk til alt er godt kokt. Sil kraften, men ikke tilsett salt før den skal brukes.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.

FISKEKRAFT

Oppskrift

2 kg fiskeben, avskjær eller hode
2 liter kaldt vann
2 kepaløk
1/2 sellerirot
1 pastinakk
2 ss hvit hel pepper
1/2 purreløk (kun den hvite delen)
1 fenikkel
2 laurbærblad
1 klype salt

Fiskekraft:

  1. Rens fisken for blod og gjeller, del opp i grove biter.
  2. Rens og vask grønnsaker, del de opp i store biter og ha de i kasserollen med resten av ingrediensene.
  3. Tilsett vann og sett på varmen.
  4. Fjern skummet som samler seg på toppen etterhver og kok i 45 – 60 min.
  5. Sil av grønnsaker og fisk gjennom en fin sil.
  6. Avkjøl.

Legg urter, grønnsaker og pepper i en kjele. Tilsett fisk, og dekk det hele med kaldt vann, ca. 2 liter. Kok sakte opp, og fjern skum. Tilsett salt, og demp varmen. Kraften skal trekke ved kokepunktet i 20-30 minutter. Fortsett å skumme av. Sil kraften over i en bolle.

Fiskekraft kan oppbevares i Norges glass i en uke. Ferdig kraft kan også fryses til senere anledninger. Bruker du mye kraft i matlaging er et annet tips å redusere kraften for så å fryse den som isbiter. Da er fiskekraften lett å benytte når du trenger det.

Fiskekraft

KYLLINGKRAFT

Oppskrift (Gir ca. 1 ¾ liter)

2 kyllingskrog, fri for synlig fett
1 løk, grovhakket
1 gulrot i skiver
1 bit sellerirot, grovhakket
3 persillestilker
1 ts salt
1 ts hel hvit pepper

Del opp skrogene, og legg dem i en stor kjele sammen med grønnsakene. Hell over kaldt vann, nok til at det dekker, ca. 2 liter Tilsett salt og kok opp. Senk varmen slik at kraften trekker ved kokepunktet i 2 timer. Fjern skum ofte. Sil kraften over i en bolle, og sett den i kjøleskapet. Fettet vil stivne på toppen, slik at det blir lett å fjerne.

Ferdig kyllingkraft kan du helle på plastflasker og fryse til senere anledninger. Bruker du mye kraft i matlaging er et annet tips å redusere kraften for så å fryse den som isbiter. Da er kraften lett å benytte når du trenger det.

Kyllingkraft

SKALLDYRKRAFT

Skalldyrkraft oppskrift (gir ca. 1 ¾ l)

1 ss olje
Skall fra 1 kg reker, krabbeskall, krabbeklør eller hummerskall
1 løk, grovhakket
1 stilk stangselleri i skiver
Salt og pepper

Varm oljen på middels varme i en stor kjele. Tilsett skallene og grønnsakene og fres dem under omrøring i et par minutter. Hell over kaldt vann slik at det dekker, ca. 2 liter. Kok opp, senk varmen og la kraften trekke i 20 minutter. Fjern skum fra overflaten. Sil skalldyrkraften over i en ren kjele.

Skalldyrkraft

Om oss

Kulinarisk.no er et mat- og drikkemagasin for alle som er glad i mat. Vi gir deg oppskrifter og inspirasjon til å lage mat- og drikke fra bunnen av. Det er den kulinariske opplevelsen og ekte matglede som er vårt fokus. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.