Ølbrygging | Gjæring av øl (karbonering)

Ølbrygging Gjæring1. Tilsett riktig mengde gjær og rist gjæringskaret godt i minst 1 minutt, slik at det skummer. Ristingen gjør du for å tilføre oksygen, hvilket vil bedre arbeidsforholdene for gjæren.

2. Ved brygging av ale er det vanlig å gjære på temperaturer mellom 18-21°C. Fordi gjæren produserer varme i starten av gjæringsforløpet vil temperaturen i gjæringskaret ligge et par grader over romtemperaturen. Det er derfor viktig at romtemperaturen er ca. to grader under ønsket gjæringstemperatur de første tre-fire dagene av gjæringen. Etter dette kan du heve temperaturen med et par grader.

3. Ta en ny måling med hydrometeret før ølet flaskes/fates (etter 12-14 dager). Verdien du får her kalles final gravity (FG). Sett OG og FG inn i en kalkulator, eller regn ut alkoholprosenten ved følgende formel: OG – FG : 7,6.

4. Ved flaskekarbonering tilsetter du karboneringsdrops eller blander ut sukkerlake (ca. 6 gram sukker pr. liter øl). Omlag 10 dager etter flasking vil ølet være klart til å nytes. Fatkarbonering går noe raskere.

Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!

Gjæring av ølkarboneringsdrops

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.