Ølbrygging | Gjær

Bryggeren lager vørter, gjæren lager øl

GjærGjæren er den viktigste ingrediensen i godt øl.

Uten gjær kommer man ingen vei, hvis målet er å brygge drikkbart øl hjemme på kjøkkenet eller i garasjen. Ironisk nok har det blitt laget øl i tusenvis av år, men mikroorganismen var ukjent for mennesker frem til ca. 150 år siden. Det finnes selvfølgelig mange gjærtyper som egner seg til forskjellige formål. Her tar vi for oss bryggegjær.

Gjærens rolle i ølbrygging er at den forsyner seg av sukkerartene man har utvunnet fra malten (gjennom meskingen). Som et resultat av dette kvitter gjæren seg med avfallstoffer (biprodukter), hvilket er alkohol og karbondioksid (co2). Gjennom gjæringsprosessen spiser altså gjærcellene næringen i vørteren og formerer seg.

lgjær skiller seg i to hovedgrupper: Undergjær og overgjær. Med undergjær brygger man lager, mens man med overgjær brygger ale. Bakgrunnen for kategoriseringen er at mye av undergjærens aktivitet foregår i bunn av gjæringskaret, mens overgjæren trives best i overflaten. I tillegg foretrekker gjærtypene ulike temperaturer. Undergjær liker seg konvensjonelt sett best på 8-13°C, mens overgjær krever varmere temperatur, 18-22°C.

Innenfor hver kategori finner man også mange variasjoner av gjærstammer som gir forskjellig smaksprofil i ølet ditt. Det er eksempelvis stor forskjell på en klassisk tysk undergjæret øl og en California Common, selv om begge ølsortene er definert som lager. På samme vis er en pale ale og en belgisk saison begge laget med overgjær, men skiller seg drastisk i smak takket være ulike gjærstammer innenfor samme hovedgruppe av gjær.

Her finner du hele vårt kurs om ølbrygging!

Ølbrygging leveres i samarbeid med Amund Polden Arnesen (Norges første ølsommelier) og Bjørn Harald Færøvik fra Smakselv.no.

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.