Flasking og fattapping av øl
Husk at alt som kommer i kontakt med ølet må være rent og desinfisert. Mål sukkerinnholdet i ølet på gjæringskaret med et hydrometer for å være sikker på at ølet er klart for flasketapping. Før flasketapping av ølet skal gjæren – som fremdeles lever, men har gått tom for næring – få litt mer å spise. Denne maten skal omdannes til kullsyre på flasken. Velkommen til flasking og fattapping av øl!
Tapping og karbonering av øl på flaske:
- Kok opp en sukkerlake med ca. 6-7 gram sukker per liter øl. Laken bør ikke være for tykk, men heller ikke for tynn. Alternativt kan man bruke karboneringsdrops som tilsettes rett i flaskene. I så fall hopp rett til punkt 4.
- Kjøl ned laken til gjæringstemperatur, og hell den i et rent og desinfisert tomt gjæringskar.
- Tapp så det ferdige ølet ned i gjæringskaret med sukkerlaken. Bruk en desinfisert silikonslange som rekker ned til bunnen av karet, slik at ølet kommer i kontakt med minst mulig oksygen. Hvis du har riktig tykkelse på sukkerlaken vil den blande seg jevnt. Hvis du blir nødt til å røre, bruk en uporøs, desinfisert sleiv (ikke av tre som er porøst og kan skjule bakterier).
- Gjør flasken rene og desinfiser dem. Her er det praktisk med en liten manuell flaskevasker.
- Legg korkene i et bad med desinfeksjonsveske.
- Bruk så en tappestang som festes til tappekranen på karet. Tappestangen gjør det mulig å fylle ølet (nå med sukkerlake) i flaskene, fra bunnen og opp.
- Sett på kork ved hjelp av en korkemaskin.
- Flaskene settes så i romtemperatur i 10-14 dager.
Tapping og karbonering av øl på fat:
- Rengjør og desinfiser et corneliusfat og en silikonslange til tapping.
- Tapp ølet over i fatet uten å tappe så mye at det dekker «gass inn»-ventilen helt øverst i fatet.
- Fest lokket, og koble til CO2 fra en trykkflaske via en regulator.
- Tilfør CO2 mens du trekker i sikkerhetsventilen for å erstatte luften i fatet med CO2». Dette går på noen sekunder.
- Sett så ølet kaldt med CO2 tilkoblet.
Obs! Det er også mulig å karbonere fatet uten å tilsette CO2, siden fatet egentlig bare er en stor flaske.
Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!