Flasking og fattapping av øl

FLASKING OG FATTAPPING AV ØLHusk at alt som kommer i kontakt med ølet må være rent og desinfisert. Mål sukkerinnholdet i ølet på gjæringskaret med et hydrometer for å være sikker på at ølet er klart for flasketapping. Før flasketapping av ølet skal gjæren – som fremdeles lever, men har gått tom for næring – få litt mer å spise. Denne maten skal omdannes til kullsyre på flasken. Velkommen til flasking og fattapping av øl!

Tapping og karbonering av øl på flaske:

 1. Kok opp en sukkerlake med ca. 6-7 gram sukker per liter øl. Laken bør ikke være for tykk, men heller ikke for tynn. Alternativt kan man bruke karboneringsdrops som tilsettes rett i flaskene. I så fall hopp rett til punkt 4.
 2. Kjøl ned laken til gjæringstemperatur, og hell den i et rent og desinfisert tomt gjæringskar.
 3. Tapp så det ferdige ølet ned i gjæringskaret med sukkerlaken. Bruk en desinfisert silikonslange som rekker ned til bunnen av karet, slik at ølet kommer i kontakt med minst mulig oksygen. Hvis du har riktig tykkelse på sukkerlaken vil den blande seg jevnt. Hvis du blir nødt til å røre, bruk en uporøs, desinfisert sleiv (ikke av tre som er porøst og kan skjule bakterier).
 4. Gjør flasken rene og desinfiser dem. Her er det praktisk med en liten manuell flaskevasker.
 5. Legg korkene i et bad med desinfeksjonsveske.
 6. Bruk så en tappestang som festes til tappekranen på karet. Tappestangen gjør det mulig å fylle ølet (nå med sukkerlake) i flaskene, fra bunnen og opp.
 7. Sett på kork ved hjelp av en korkemaskin.
 8. Flaskene settes så i romtemperatur i 10-14 dager.

Tapping og karbonering av øl på fat:

 1. Rengjør og desinfiser et corneliusfat og en silikonslange til tapping.
 2. Tapp ølet over i fatet uten å tappe så mye at det dekker «gass inn»-ventilen helt øverst i fatet.
 3. Fest lokket, og koble til CO2 fra en trykkflaske via en regulator.
 4. Tilfør CO2 mens du trekker i sikkerhetsventilen for å erstatte luften i fatet med CO2». Dette går på noen sekunder.
 5. Sett så ølet kaldt med CO2 tilkoblet.

Obs! Det er også mulig å karbonere fatet uten å tilsette CO2, siden fatet egentlig bare er en stor flaske.

Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.