Ølbrygging – Nedkjøling av øl

Nedkjøling av øl1. Vørteren kjøles ned ved hjelp av en kjølespiral. Dekk til med grytelokket eller hva du måtte ha for hånden. Et tips for raskere nedkjøling er å la vannet følge svingene i spiralen på vei nedover i gryten (fordi varme stiger). Skru på vannet forsiktig da det fort kan komme varmt vann sprutende ut gjennom utslagsslangen på grunn av dampdannelse. Juster også vanntrykket slik at vannet som kommer ut av kjøleren er varmt. Høyt vanntrykk er ikke synonymt med raskere nedkjøling.

2. Rør gjerne i gryten med vørterkjøleren eller en desinfisert bryggeskje de første ti minuttene av nedkjølingen. La det deretter stå rolig, slik at humle og proteinbindinger får synke til bunns.

3. Når vørteren er avkjølt til ca. 18°C finner du frem et rengjort og desinfisert gjæringskar. Desinfiseringen gjør du ved å blande ut StarSan (ca. en kvart ounze) med 4-5 liter vann og deretter riste, slik at alle flater på innsiden av gjæringskaret kommer i kontakt med blandingen. Renhold og desinfisering er svært viktig for å få et godt resultat. Alt som kommer i kontakt med vørteren etter kok, må være sterilt.

4. Transporter vørteren over i gjæringskaret ved hjelp av en slange. Denne må også være desinfisert, hvilket for øvrig også gjelder gjærlås og tappekran.

5. Gjør en ny måling av sukkerinnholdet. Fyll testrøret med vørter fra kjelen eller gjæringskaret. Les av og noter deg verdien. Denne verdien er hva man definerer som ølets Original Gravity (OG).

Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!

Red. Nedkjøling av øl

Ølbrygging Nedkjøling

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.