Ølbrygging | Koking av øl

Koking av øl

  1. Når vørteren er på kok starter du klokken og tilsetter eventuell bitterhumle etter tidsanvisningen i oppskriften (eller etter eget ønske).
  2. Ha gjerne lokket delvis på under kokingen, men pass på slik at det ikke dekker over hele gryten, eller at det koker over. Det er ikke nødvendig at ølet fosskoker. En jevn, harmonisk kok er tilstrekkelig. Regn med at det fordamper ca. 10% under koketiden (60-90 minutter). Koking uten lokk vil naturlig nok føre til at det fordamper noe mer.
  3. I løpet av det siste kvarteret av koketiden tilsetter du aromahumle. På dette tidspunktet har du også i gjærnæring og/eller klaringsmiddel. Dette er imidlertid ikke et krav for å få godt øl. La også vørterkjøleren koke med det siste kvarteret, slik at denne desinfiseres.
  4. Mot slutten av koketiden kan du gjerne ta en ny SG-måling for å se om du har kommet ut på ønsket verdi. Å tilsette 500 gram spraymalt kan være et godt alternativ for å bøte på et eventuelt dårlig utbytte.

Her finner du hele vårt kurs i ølbrygging!

Red. Koking av øl

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.