Basilikumvinaigrette

BasilikumvinaigretteOppskrift basilikumvinaigrette (4 personer)

1 sjalottløk, grovhakket
½ potte basilikumblader
1 hvitløksfedd
1,2 dl Masia olivenolje
2 ss rødvinseddik
1 ts salt
Nykvernet sort pepper

Basilikumvinaigrette:
Ha alle ingrediensene i en food processor og kjør i et par sekunder til blandingen er glatt. Smak først og tilsett salt og pepper. Vinaigretten kan stå i kjøleskapet i opptil tre dager.

Masia olivenolje – Basilikumvinaigrette

Dette er en fløyelsmyk og behagelig olivenolje av høyeste kvalitet, som har vunnet mange utmerkelser verden over. Magasinet Der Feinschemcker har kåret den til en av to beste oljene i verden! Denne oljen kan du bruke til det aller meste – salater, fisk, kylling, pasta, basilikumvinaigrette, etc.

Her kan du kjøpe Masia olivenolje

Tekst/Styling: Kjersti Edvartsen
Foto: Monica Friedrich

INVITER TIL BRUSCHETTABAR!

BRUSCHETTABARÅ be gjester til lunsj eller middag kan by på litt jobb, og det er ikke alltid tiden strekker til for å bruke en hel dag på kjøkkenet. Vil du imponere med noe nytt i matveien, men har ikke all verden av tid? Da kan vi anbefale deg å invitere dem på bruschettabar. Velg gode råvarer, og lag mesteparten av det lite tidkrevende tilbehøret kvelden før og du kan nyte tiden sammen med gjestene dine istedenfor på kjøkkenet.

Den internasjonale moteverdenen setter ofte trenden på flere områder enn klær og tilbehør. Som oftest vil de imponere i matveien også. En av de siste hitene er en såkalt bruschettabar, som blant annet var et hyppig innslag på siste New York Fashion Week. En bruschettabar lager du enkelt selv. Alt du trenger er grillet brød, et variert utvalg av sauser og pesto basert på gode olivenoljer, kjøtt, et par typer ost, sopp og voila – det er klart til fest!

Bruschetta er en italiensk antipasto og er rett og slett ristet eller grillet brød, som bocadillo i Spania, crostini i Frankrike eller toast i Storbritannia.

– Tilbehøret er det som gjør brødet interessant og her er det viktig med gode råvarer og en fin presentasjon for å ta det til et festnivå. Mange har nok spist bruschetta med tomater, en såkalt bruschetta pomodoro, men i det italienske kjøkkenet finnes det endeløse varianter av pålegg og tilbehør, forteller Anners Bjerke som er spesialist på olivenoljer og stor fan av italiensk mat.
Anners er lidenskapelig opptatt av gode råvarer og ikke minst olivenoljer, som er basis i det italienske kjøkkenet. Han har komponert en rekke oppskrifter til enkelt tilbehør du kan servere sammen med gode skinker og oster. Oppskriftene er alle enkle og lite tidskrevende. Brødet er utgangspunktet, så han anbefaler å velge et av god kvalitet. Skjær det i skiver, pensle det med god olivenolje og stek det i en varm grillpanne i ca. 1 minutt på hver side til det får merker. Alternativt kan du legge det under grillelementet i stekeovnen. Legg brødskivene til side og gni dem inn med rå hvitløk. Legg tilbehøret i passende boller og server alt på et stort fat eller en fjøl sammen med brødet og la gjestene komponere sine egne bruchetta.

– Dette blir ikke bare et deilig måltid, det er også en fin måte å få folk til å engasjere seg og interagere med hverandre på, sier Anners Bjerke.

Tilbehør:
Ruccula
1 pakke Mozzarellaballer, 280 g
1 pakke Ricotta, 250 g
200 g Parmaskinke
200 g italiensk salami
Tomatsalat
Basilikumvinaigrette
Ertepesto
Karamellisert løk
Pesto
Balsamicostekt sopp
Tapenade

BRUSCHETTABAR OPPSKRIFTER

Bruschetta

Oppskrift (4 personer)

1 stort brød, skåret i skiver
2 hvitløksfedd
Montabes Frasca olivenolje til pensling

Skjær brødet i skiver, pensle det med god olivenolje og stek det i en varm grillpanne i ca. 1 minutt på hver side til det får merker. Legg brødskivene til side og gni dem inn med de rå hvitløksfeddene.

Tomatsalat

TomatsalatOppskrift (4 personer)

4 modne tomater
1 hvitløksfedd
1 neve basilikumblader
1 ss Dominus Cosecha Tempana olivenolje
Salt

Kutt tomatene i små terninger og bland dem med salt, olivenolje og basilikumblader. Gjør dette minst én halv time før servering.

Ertepesto

ErtepestoOppskrift (4 personer)

300 g frosne selskapserter
1/2 potte basilikumblader
1 hvitløksfedd
1 dl revet parmesan
1 økologisk sitron, saften av den
3 ss Montabes Frasca olivenolje
½ ts chiliflak
Salt og nykvernet pepper

Legg basilikum, hvitløk, parmesan, sitronsaft og chiliflak i en food processor og kjør blandingen i 30 sekunder.
Tilsett ertene og kjør videre i 15 sekunder.
Smak til med salt og pepper.

Karamellisert løk

Karamellisert løkOppskrift (4 personer)

4 store løk
3 ss brunt sukker
2 ss økologisk balsamicoeddik fra Modena
Smør og olivenolje til steking

Skrell og skjør løken i tynne skiver.
Smelt godt med smør i en dyp panne sammen med litt olivenolje.
La det smelte og legg i løken sammen med sukker og balsamico.
La løken steke på svak varme til den har falt sammen og begynner å bli brun, men ikke sprøstekt.
Det tar ca. 15-20 minutter. Rør godt innimellom.

Pesto

PestoOppskrift (4 personer)

1 potte basilikum
½ dl pinjekjerner
50 g parmesan
3 fedd hvitløk
1½ dl Montabes Frasca olivenolje
½ ts salt
¼ ts pepper

Rist pinjekjernene i en tørr panne på middels varme i et par minutter. Pass på slik at de ikke svir seg.
Bland sammen basilikum, hvitløk og pinjekjerner i morter.
Tilsett deretter oljen i en tynn stråle, litt om gangen og støt/rør mellom hver omgang.
Bland til slutt inn parmesanen og smak til med salt og pepper.

Balsamicostekt sopp

Balsamicostekt soppOppskrift (4 personer)

2 ss smør
½ dl Montabes Frasca olivenolje
2 hvitløksfedd, finhakket
½ ts salt
Nykvernet sort pepper
2 ss økologisk balsamico fra Modena
20 mellomstore aromasopper eller sjampinjong

Smelt smøret og ha i olivenolje, balsamico og hvitløk. Sett til side.
Del soppen i 4 og legg den i pannen.
Bland godt slik at all soppen blir dekket av væsken.
La dette stå uten varme i en drøy halvtime slik at væsken får trukket godt inn i soppen.
Stek deretter soppen slik at den blir brun og fin, og smak til med salt og pepper til slutt.

Tapenade

TapenadeOppskrift (4 personer)

200 g sorte oliven uten sten
½ glass kapers uten lake (30 g)
1 pakke med 7-8 ansjosfileter, skylt forsiktig i vann, og avrent
2 fedd hvitløk
1 dl Dominus Cosecha Tempana extra virgin olivenolje
½ ts nykvernet pepper

Bland alle ingrediensene til en jevn røre i en hurtigmixer.
Kan oppbevares på glass i kjøleskapet inntil 2 uker.

Tekst/Styling: Kjersti Edvartsen
Foto: Monica Friedrich

Om oss

Kulinarisk.no er en mat- og drikkeside for alle som er glad i mat. Gjennom foredling av råvarer til ferdige retter vil vi inspirere til å lage mat fra bunnen av og samtidig oppleve ekte matglede. Vi gir inspirasjon, hjelp og veiledning samt gode oppskrifter, som gjør både hverdag og fest enklere og bedre.

Målgruppe
Menn og kvinner i alle aldre i hele Norge, som er glad i mat og som ønsker inspirasjon og kunnskap. Alle som liker å lage mat eller som ønsker å lære seg å lage mat. Vanskelighetsgraden på oppskriftene er tilpasset et normalt kunnskapsnivå.