Utstyr til det thailandske kjøkken
I Thailand finnes det en rekke spesialverktøy til matlaging. Blant annet spesialkniver til utskjæring av frukt og grønt. Spesialskrellere til papaya, skrapejern til å raspe kokosnøtter, og dampkoker i bambus, for å nevne noen. Det er allikevel kun fire ting du i realiteten trenger; en morter, en wok, en gryte og en kniv.
Morteren er uunnværlig. Da urter og krydder spiller en avgjørende rolle, har dette instrumentet vært i bruk gjennom, sikkert tusen år. Alt fra ferske urter til tørket krydder og fisk til fiskekaker blir malt i morter av enten stein, keramikk eller tre. De ulike morterne brukes til forskjellige formål, men steinmorteren er det beste allroundverktøyet.
Woken er et fantastisk redskap. Du kan lynsteke, fritere og koke i den som regel forholdsvis tynne, runde metallformen. Selve utformingen gjør woken både effektiv og lett å bruke.
Gryten brukes til sauseretter som Gaeng, eller andre kokeretter, f.eks. Yam, Lab og selvfølgelig supper. Materialet er jern, stål eller aluminium. Den litt mer erfarne kokken vet at materialvalget er avgjørende for hvordan og hvor raskt varmen fordeles. Det vil si at ulike materialer med fordel brukes til de forskjellige rettene.
Den store firkantede hakkekniven (miit muu) brukes til alt, fra å dele kjøttbein til å skrelle hvitløk.
Foto: Monica Friedrich
Styling: Karina Florentz